En el nostre món particular dels maridatges, iniciem avui un periple “gastroenològic” amb un dels productes més estesos en la nostra gastronomia popular: l’arròs.

Un humil cereal que ha conquistat el paladar de rics i pobres i que s’ha convertit en un dels aliments bàsics en moltes cultures. Algunes consideracions bàsiques:

– Com molts d’altres, va arribar als nostres deltes de la mà dels àrabs a mitjans del segle XV.

– El Delta de l’Ebre és sens dubte un dels punts més importants de producció d’arròs.

– Hi ha un sens fi de receptes amb arròs, cadascuna d’elles amb diverses preparacions, guarnicions, productes estrella i maneres de menjar-lo.

Però aquest no és un article sobre receptes, sinó el lloc per a buscar-li la parella perfecta.

L’arròs, dit sigui amb afecte, és molt promiscu i pot tenir moltes parelles diferents. Depenent dels ingredients amb què es presenti, triarem un vi, buscant els matisos, la cremositat, l’acidesa…, però sempre tenint en compte les preferències de qui ho hagi de degustar.

L’escumós és un vi que encaixa a la perfecció amb un arròs. En actuar com a element conductiu entre els sabors, és sens dubte un dels vins més versàtils amb el qual maridar no solament un arròs sinó molts d’altres plats.

Els vins escumosos ocupen un espai importantíssim dins el món de la gastronomia. La frescor que proporcionen el carbònics, la seva baixa acidesa, i la seva diversitat d’elaboració fan d’aquesta beguda un excel·lent company de viatge amb gairebé qualsevol plat.

En aquesta ocasió, he triat un escumós rosat: El Microcosmos Reserva Rosé Brut Nature de Caves Llopart.

Potser injuriats, els vins rosats, i en aquest cas, els escumosos, semblen estar una mica oblidats en l’acompanyament d’un plat per estar gairebé “assignats” a l’aperitiu. Microcosmos per la seva llarga criança (sobre els 30 mesos) i el seu baix contingut en sucres (és un Brut Natural), trenca amb l’estereotip que un cava rosat “no aguanta” certs plats.

El Microcosmos amb la seva fresca elegància ens permetrà acompanyar un deliciós arròs cremós d’ànec de coll verd, plat del Delta contundent per excel·lència.

Vet aquí la primera recomanació; i la segona: que experimenteu sense por. La setmana vinent ens retrobem en aquesta secció que “va amb vi”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa