La nova col·lecció «Vintage» de Pere Ventura és elegància i exclusivitat

La gamma de caves Gran Reserva es presenta amb ampolles gravades amb l’escaquer que defineix la marca

El diccionari anglès defineix “vintage” com un vi de gran qualitat que s’ha fet en un any especial o excepcional. I aquesta definició encaixa al 100% amb la filosofia de la nova col·lecció que ara treu al mercat Pere Ventura –un dels tres cellers de Pere Ventura Family Wine Estates- i que precisament anomenen així. “Vintage Collection” es presenta en forma de tres caves elaborats amb raïms de vinyes velles, algunes de les quals –com les de l’Anciana- superen els 80 anys.

“Vintage és un concepte d’anyada que ens identifica perquè només embotellem quan les collites són excel·lents”. Qui parla és l’enòleg de Pere Ventura, Sebastià Galimany, que explica amb orgull quina és la trajectòria d’aquests nous vins: “Fem intervenció mínima al cep, verema manual, refrigerem el raïm per a potenciar qualitats i aromes, seleccionem els grans i deixem que arranqui la fermentació de forma espontània utilitzant llevats autòctons”. Els tres caves es vinifiquen per separat i s’elaboren seguint el mètode tradicional, fent la segona fermentació en ampolla i amb un envelliment mínim de 36 mesos.

Aquesta col·lecció de caves de gran reserva està formada pel Vintage Brut 2012 GR (elaborat amb xarel·lo i chardonnay); el Vintage Rosé Brut 2012 GR (pinot noir) i el Gran Vintage Brut 2012 GR (macabeu i xarel·lo). I si bé el concepte del producte ja és “exquisit”, segons els elaboradors, al producte s’hi uneix que han gravat l’ampolla amb l’escaquer que defineix la marca Pere Ventura.

Vintage Brut 2012 GR

Varietats: 60% xarel·lo i 40% Chardonnay

De producció limitada, aquest és un cava “d’alta costura i amb molta personalitat”, tal com el defineixen al celler. Està elaborat amb raïm procedent de vinyes velles de la propietat i de parcel·la escollida, d’una mitjana d’edat de 25 anys i amb un rendiment de 8.000kg/ha.

Diuen que accentua el sabor de mariscos i peixos crus. Per tant, podria maridar bé amb ostres, llamàntol i llagosta, sushis i sashimis. També podria ser un bon company d’arrossos o pasta preparada amb tòfona.

Vintage Rosé Brut 2012 GR

Varietat: 100% pinot noir

Les ampolles també fan criança a les seves caves, creades pel mateix Pere Ventura al 1992 –any de construcció del celler- que serpentegen al llarg d’un quilòmetre de recorregut.

Els ceps d’on naix aquest pinot noir tenen gairebé 20 anys. És un Gran Reserva que defineixen com “intens, harmoniós i fragant2 i que naix d’uns terrenys lleugerament calcaris i amb alt contingut de roca pissarra. La producció de vinya és de 7.000kg/ha.

Pot ser un bon company de viatge de rebosteria i postres elaborades i també de fruita roja o xocolata amarga.

Gran Vintage Brut 2012 GR

Varietats: 50% macabeu i 50% xarel·lo

Envelleix a la cripta de les caves, un espai de culte on es conserven ampolles de totes les anyades. N’hi diuen “La Capella” i només es pot descobrir durant les visites enoturístiques per la finca.

El Gran Vintage s’elabora amb dues varietats autòctones del Penedès, el macabeu i xarel·lo, que s’obtenen de les parcel·les més velles de la finca que té Pere Ventura al cor del Penedès: la Secreta i l’Anciana, de fins a 80 anys. Els ceps es conserven en vas i ofereixen un rendiment de 5.500kg/ha. El raïm es verema a mà, es refreda i se’n fa una selecció acurada abans d’iniciar l’elaboració al celler.

Aquest que anomenen delit de serenor, “ofereix l’excusa perfecta per sentir-se exquisit: és un cava que s’avé als desitjos, que anima els sentits i que allibera les nostres majors virtuts”, expliquen els seus elaboradors.

Es tracta d’un cava idoni per a prendre amb vieires, foie mi-cuit amb pera caramel·litzada o rillette d’ànec amb melmelada de taronja i pastanaga.

Nou comentari