VadeVi
Maria Rosa Giró i Pere Ventura també volen presidir la DO Cava
  • CA

Les cartes de la partida per escollir el nou president o presidenta del Consell Regulador del Cava comencen a posar-se damunt la taula a menys de dues setmanes de l’elecció. El tacticisme s’ha convertit en una destacada eina en aquestes eleccions, també per part dels sis fundadors de l’associació Corpinnat, que estan a l’espera de saber si el nou president serà més receptiu davant la seva iniciativa.

Javier Pagès , candidat a presidir la DO Cava amb Mar Raventos que aquest any es jubila com a presidenta de Codorníu
Javier Pagès , candidat a presidir la DO Cava amb Mar Raventos que aquest any es jubila com a presidenta de Codorníu

!--akiadsense-->

Els uns han estat molt pendents dels moviments dels altres abans de tirar les cartes damunt la taula de joc. Fins ara només s’havia presentat una candidatura, la de Josep Graells March (l’accionista majoritari i president de Vallformosa de Vilobí del Penedès). L’expresidenta de la patronal Institut del Cava Maria Rosa Giró (la presidenta de Giró Ribot de Santa Fe del Penedès) i un dels 12 vocals del Consell Regulador del Cava, Pere Ventura (el president de Pere Ventura Family Wine Estates de Sant Sadurní d’Anoia) han decidit finalment fer el pas i presentar candidatura per rellevar a Pedro Bonet Ferrer. Mai fins ara una dona havia estat candidata. Mentrestant, des de Freixenet ja s’ha deixat ben clar el seu decidit suport a Javier Pagés de Codorníu, que encara no ha oficialitzat la seva candidatura. Pagés és “el pla A de Freixenet”.

Maria Rosa Giró, candidata a presidir la DO Cava
Maria Rosa Giró, candidata a presidir la DO Cava

!--akiadsense-->

Pere Ventura, que en els darrers dies ha intensificat els contactes per explorar possibles suports des del sector productor, ja es va posicionar per ser candidat en el marc d’una reunió de l’Institut del Cava. Però no es va aconseguir el consens. Ara n’han convocat una altra pel 27 d’agost per intentar arribar a un acord. Serà només un dia abans de la data prevista per escollir nou president. Pere Ventura vol “sacsejar” el sector en uns moments de gran inquietud.

Pere Ventura, candidat a presidir la DO Cava
Pere Ventura, candidat a presidir la DO Cava | xx

!--akiadsense-->

Maria Rosa Giró, per la seva banda, ha adreçat una carta al president de l’Institut del Cava, Damià Deàs, on desvetlla les seves intencions. A la carta explica que “voldria comunicar-li la voluntat de presentar-me com a candidata a la presidència del Consell Regulador del Cava”. Afegeix que “aquest Institut ha presentat candidats de consens per 5 de les 6 vocalies que representaran el sector elaborador. La sisena vocalia també ha estat consensuada amb PimeCava. Per mediació vostra, us agrairia que féssiu arribar a aquests vocals i, per tant, representants del sector, la meva intenció de ser candidata a la presidència”. Maria Rosa Giró, després d’explicar la seva trajectòria al sector del cava, afirma que “actualment es presenta un nou repte per mi”. Apunta que “m’ajuda ara el fet de tenir molta més temprança, més perseverança i, per suposat, molta més exigència”. No obstant això, reconeix que “són temps molt més complicats, temps de fractures, on cadascú vetlla pers seus interessos”. Creu, però, que “buscant solucions individuals no portarem el sector per un bon camí. El consens i una projecció de futur són per a mi les claus per un bon desenvolupament”. Així mateix, també manifesta que “potser ja fa massa anys que aquest sector porta arrossegant una sèrie de dificultats que, sota el prisma de la individualitat dels mateixos, no són tan greus. Crec que al final tot està interrelacionat: Recau el problema en els preus? Potser, però no s’han de prendre solucions per cadascú a la seva mida. El conflicte es troba en la unitat geogràfica? Potser, però tampoc podem individualitzar aquest problema”.

Maria Rosa Giró acaba la seva carta dirigida a Damià Deàs fent una crida a la unitat: “la meva més ferma convicció és que tots hem d’estar emparats sota el paraigües Cava, per a fer-lo gran, però hem de zonificar i tipificar, donant cabuda a tots, vetllant sempre pel sector viticultor”. Finalment rebla el clau tot dient que “poso els meus coneixements, la meva il·lusió i les ganes, i la convicció que el Cava serà una bandera a nivell mundial”.

Josep Graells de Vallformosa es postula com a president de la DO Cava

!--akiadsense-->

Per la seva banda, Josep Graells de Vallformosa diu que vol renovar el Consell Regulador i “això ho aconseguirem tenint una estratègia única i aglutinant tot el sector per a que treballi en la mateixa direcció. Implicant a tothom: viticultors, elaboradors, i també proveïdors, clients i consumidors”. Creu que ha arribat el moment d’encetar una nova etapa. Afirma que “l’entrada de nous protagonistes, ja siguin fons d’inversió o plataformes logístiques, constata una realitat, el mercat és viu i dinàmic. Lluny de desanimar-nos hem de considerar-ho una oportunitat, que ens obliga a reposicionar-nos, superar-nos i pensar en gran”.

Cal assolir el repte d’aconseguir la seva complicitat, de fer-los participar i convertir-los en ‘players’ d’un projecte comú, el Cava”. Graells considera que “el sector ha estat potser una mica presoner de les famílies i l’endogàmia, sense menystenir que gràcies a elles i la seva empenta el Cava es coneix arreu del món. Però el sector és més ampli. El creixement ha de comptar amb els petits elaboradors que són molts, formats, joves i dinàmics, que innoven, i que porten el Cava com a senyal d’identitat allà on van. És imprescindible que siguin partícips directes de l’estratègia i la presa de decisions. Fenòmens com Corpinnat són manifestacions de la manca de comunicació i de la dificultat de conciliar sinèrgies”. El president de Vallformosa també afegeix que sovint els interessos dels viticultors han estat subordinats als dels elaboradors, essent-ne tots, sense distinció. responsables. Creu del tot necessari que s’assumeixi que els uns sense els altres no permeten tenir futur. També destaca que “el Consell Regulador ha de donar resposta a la inquietud d’un enfoc basat amb el territori, i el fet d’haver-hi altres zones productores de cava fora del Penedès. Crec ben sincerament que és possible i compatible identificar els territoris dins la DO Cava i això li aportarà valor, sobretot si s’explica i es consensua”.

El 28 d’agost 12 vocals estan cridats per escollir el nou president. En representació del sector elaborador hi ha Josep Lluís Bonet (Freixenet), Javier Pagés (Codorníu), Joan Juvé (Juvé & Camps), Pere Ventura (Pere Ventura Family Wine Estates), Josep Puig (Sumarroca) i Carles Andreu de Domingo (Carles Andreu). En representació dels productors hi ha Joan Pascual (Associació de Viticultors del Penedès), Jaume Domènech (JARC), Antoni Borràs (Unió de Pagesos), Família Esteve (Covides), Lluís Urgell (Cooperativa de Sant Jaume dels Domenys) i Xavier Farré (Cevipe).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa