Alumnes del primer grup de l'onzena promoció de la formació en cava
Alumnes del primer grup de l’onzena promoció de la formació en cava | Ramon Francàs

!--akiadsense-->

Tot i que el sector del cava es troba immers en un impàs i viu moments d’inquietud, la patronal Institut del Cava i el Consell Regulador de la DO Cava no aturen les seves accions promocionals, enoturístiques (la Verema del Cava) o formatives. Tot i que no té valor oficial el diploma que atorguen, una de les iniciatives més destacades que s’impulsen és la del Curs de Formador en Cava, que es dirigeix a professionals de la formació en vins que tenen interès en ampliar el seu coneixement sobre el cava. La formació, que combina seminaris teòrics i pràctics impartits per un equip docent qualificat amb visites a cellers, té com a objectiu “formar a professionals que ajudin a difondre la cultura del cava”. El curs va dirigit a formadors del sector del vi i sommeliers, de manera que puguin posteriorment aplicar-los en la seva vida professional i “com a suport en la difusió de la cultura del cava”. Aquesta formació es va iniciar al 2011 i, fins a la data, s’han acreditat 117 formadors en 10 promocions. Com a resultat, centenars d’alumnes d’escoles d’hostaleria, associacions de sommeliers i professionals del món del vi estan rebent formació en cava.

Carles Aymerich durant la formació
Carles Aymerich durant la formació | Ramon Francàs

!--akiadsense-->

La gerent de l’Institut del Cava, Maria del Mar Torres, manifesta que “estem molt satisfets per la bona acollida i el prestigi que ha anat guanyant el curs entre els professionals del vi de tot l’Estat al llarg de les 11 edicions que ja hem organitzat”. Maria del Mar Torres afegeix que ara ja són més de 120 els formadors en cava diplomats amb els quals seguim en contacte després de la formació i que ens recolzen amb la seva tasca d’ambaixadors del cava”. En acabar aquesta onzena promoció ja seran més de 160 els nous ambaixadors de l’escumós de qualitat seguint el mètode tradicional que és líder mundial en exportació. Per obtenir el diploma no n’hi ha prou la participació (cada any es queden aspirants fora). Els participants que desitgin obtenir el diploma de formador a Cava atorgat per l’Institut del Cava han de presentar, un cop finalitzat el curs, un treball de reflexió a partir d’unes temàtiques proposades. Els treballs són avaluats per un comitè d’experts format per tècnics de l’Institut del Cava i del Consell Regulador del Cava.

Eva Plazas de Caves Vilarnau
Eva Plazas de Caves Vilarnau | Ramon Francàs

!--akiadsense-->

Enguany, del 5 al 7 de setembre, ja s’ha fet el primer dels dos cursos, reunint 23 professionals de Bèlgica, Madrid, La Coruña, Aranda de Duero, Múrcia, Andalusia, Pontevedra, Extremadura, Bilbao, Alacant, Lleida, València, les Balears o el Penedès. La segona convocatòria serà del 19 al 21 de setembre. A les sessions més teòriques han tingut com a professors a Lluís Marco (el director dels Serveis Tècnics del Consell Regulador del Cava), a Montse Nadal Roquet-Jalmar (investigadora i professora de viticultura a la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona) o al sommelier Carles Aymerich (director del restaurant Abrasa’m de Pals. Les classes teòriques s’han fet a Vilafranca del Penedès, a la seu del Consell Regulador del Cava i a la de la Wine Business School / Escola d’Enoturisme de Catalunya. Les classes més pràctiques han tingut com a professors a Toni de la Rosa Torelló (codirector de les caves Torelló de Gelida), a l’enòloga de Vilarnau Eva Plazas, a la cap del Laboratori d’Enologia de Freixenet (Pilar Urpí), al propietari de les caves Jaume Giró i Giró (Ramon Giró Gramona), a la gerent de les caves Vins el Cep (Maite Esteve), al propietari del celler Alta Alella (Josep Maria Pujol-Busquets) i al sommelier Carles Aymerich, que ha dirigit un precís exercici de maridatge.

Visita a Freixenet amb Pilar Urpí
Visita a Freixenet amb Pilar Urpí | Ramon Francàs

!--akiadsense-->

S’han tastat raïms, mostos i vins base de la collita del 2018, així com un gran nombre de productes de caves com ara Freixenet, Codorníu, Juvé & Camps, Torelló, Jaume Giró i Giró, Gramona, Vins el Cep, Castell de Perelada, Mascaró, Castell de Sant Antoni, Vilarnau, Jané Ventura, Sumarroca, Alta Alella, Roger Goulart, Rovellats, Recaredo o Mestres. Enguany s’ha posat especial èmfasi en les agricultures ecològica i biodinàmica, en la rellevància dels llevats i també en el maridatge i en un molt interessant tast de raïms i dolços mostos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa