VadeVi
Sis caves del Penedès creen la marca Corpinnat
Cellers impulsors de la marca Corpinnat

!--akiadsense-->

A primers d’octubre sortiran al mercat les primeres ampolles amb la marca Corpinnat. Hauran de ser escumosos fets amb collita manual, raïm ecològic certificat, de varietats històriques ­—posant un especial èmfasi en les autòctones—, amb vinificació íntegra a la propietat, criances superiors a 18 mesos, preu mínim garantit al viticultor amb un increment gradual i compromís amb el rigor i l’autoexigència.

Aquesta és una iniciativa dels cellers Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca i Torelló que neix amb l’objectiu de prestigiar els vins escumosos del cor del Penedès i que estarà oberta a tots els cellers elaboradors de vi escumós que estiguin dins de la delimitació territorial Corpinnat.

Comprèn una àrea geogràfica que aglutina 46 municipis —tots els de l’Alt Penedès, i alguns del Baix Penedès, l’Alt Camp, l’Anoia i el Baix Llobregat— on, per raons geogràfiques, geològiques, climàtiques i socials, sempre s’hi han cultivat varietats autòctones per a l’elaboració de vins escumosos. El territori Corpinnat ha concentrat històricament la majoria de la producció del cava i altres vins escumosos de mètode tradicional. Són 22.966 hectàrees de vinya que queda definida en base a la depressió prelitoral del Penedès i les serres adjacents i representa el 61% de la superfície de plantació del Cava, que és de 37.706 hectàrees.

La vocació integradora d’aquesta iniciativa liderada per sis empreses del sector ­—entre totes elaboren més de 2 milions d’ampolles l’any­— queda reflectida en el reglament d’ús de la marca, que permet que s’hi sumin tots aquells cellers que compleixin els requisits de territori i de qualitat, independentment de si estan emparats sota la DO Cava, la DO Penedès o en cap de les dues.

La marca Corpinnant figurarà en un lloc central de l’etiqueta principal de tots els escumosos elaborats pels cellers adherits que obligatòriament hauran de complir amb els requisits abans esmentats. Per fer efectiva la seva incorporació a la marca, els cellers hauran de passar una auditoria externa inicial i una altra amb caràcter anual per acreditar el compliment d’aquests requisits.

La marca ha estat registrada a la l’Oficina Europea de la Propietat Intel·lectual (EUiPO) i a l’Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual (OMPI) i és titularitat de l’Associació de Viticultors i Elaboradors CORPINNAT (AVEC), l’entitat que han fundat els sis impulsors de la iniciativa i a la qual s’hauran d’adherir com a socis tots els cellers que vulguin fer ús d’aquesta marca als seus escumosos. L’assemblea de l’AVEC és el màxim òrgan de govern de l’associació i cada celler hi tindrà un vot, mentre que la junta directiva està composada per un representant de cadascun dels sis cellers que han impulsat el projecte. La presidència de l’AVEC l’ostenten de forma solidària Xavier Gramona i Ton Mata.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Josep M. Roure a abril 14, 2018 | 10:27
    Josep M. Roure abril 14, 2018 | 10:27
    Una iniciativa valent. Tant de bo sigui un èxit perquè el Penedès no es converteixi en un territori de raïm low cost supeditas a les cases grans i la seva deriva.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa