
!--akiadsense-->
Ton Mata Moliner, director general i membre de la família propietària de les caves Recaredo, acaba d’estrenar amb un primer cava un projecte personal amb la seva esposa Encarna Castillo, al marge de Recaredo però amb la complicitat de la seva família. No obstant això, Ton Mata vol deixar clar que “ni deixo ni puc deixar Recaredo”. També remarca la “generositat” del seu pare, oncle i cosins a l’hora de fomentar la intraprenedoria i permetre’l tirar endavant aquest “somni personal”. Diu, de fet, que la seva família l’ha deixat tirar endavant aquest projecte “sense cap reticència”, la qual cosa “diu molt d’ells”.
Afegeix que aquest projecte, que han batejat com a Bufadors Celler S.L. (una empresa registrada el novembre de l’any passat), “és una gran il·lusió i no pas un gran negoci”, tot i que reconeix que “volem estar en números verds i no perdre-hi diners”. És per això que remarca que “no m’ho prenc tampoc com un hobby”. Sí que manifesta, però, que és “un somni personal” compartit amb la seva companya. El projecte, com afirma Ton Mata, “fa molt de temps que bull”. Ton i Encarna es van conèixer l’any 1998 coincidint fent pràctiques a la Champagne, a Veuve Clicquot Ponsardin de Reims, i “sempre havíem tingut la il·lusió de fer alguna cosa plegats”.

!--akiadsense-->
El primer producte que han presentat és un cava natural de gamma alta amb cinc anys de criança i de limitadíssima producció. És, al 100%, un cava de mínima intervenció i de terrer. En el projecte, que inclou l’adquisició d’una casa al carrer Sant Jordi de Can Rossell de la Serra (Torrelavit) que està convertint en casa-celler i d’una vinya, porten invertits més de 300.000 euros. Compten amb 3,5 hectàrees al Penedès, repartides en tres vinyes, i confien en entrar a l’Associació de Viticultors i Elaboradors Corpinnat (AVEC). El projecte es completa amb una vinya que han plantat aquest any amb garnatxes i carinyenes a Cadaqués, de la qual es podria obtenir un primer vi de la collita del 2021. Encara no han decidit quin vi elaboraran de les vinyes empordaneses, però podria no ser un escumós. La connexió Penedès-Empordà de Bufadors Celler és ben clara. Ton Mata ha dit que “ara aprendré d’una vegada per totes a fer de pagès a la vinya de Cadaqués”.
El primer cava que han començat a vendre és el Brut Nature Vinya del Rascarà 2013. S’estrenen amb només 874 ampolles (que es venen a 45 euros) i no volen arribar-ne a fer més de 12.000. El distribueix Vila Viniteca i ja està pràcticament exhaurit poques setmanes després de sortir al mercat. És un xarel·lo pur, elaborat a partir d’una vinya reempeltada amb una selecció massal (un mètode de propagació de la vinya basat en la identificació dels millors exemplars dins de la població de plantes d’una vinya, d’acord al seu fenotip) dels ceps de l’icònic cava Turó d’en Mota de Recaredo. Practiquen una agricultura biodinàmica i elaboren sense la utilització de sulfurós ni llevats afegits. Les cinc primeres anyades les han vinificat a Recaredo, tot esperant l’any que ve estrenar el seu propi celler, de només 120 metres quadrats. No clarifiquen, empren el most del mateix vi base com a substitut del licor de tiratge i crien el seu cava a l’ampolla amb tap de suro català. Ton Mata diu que “només hi ha suc de raïm”. L’etiqueta és obra de la reconeguda dissenyadora Pati Núñez.
El Vinya del Rascarà 2013 (pren el nom en referència a un antic propietari de la vinya que era fill de Rasquera) és humil i elegant, un clar reflex de la personalitat de Ton Mata. Destaca per la finor i per les notes a llevats, poma al forn, herbes mediterrànies i marcada salinitat. És un singular cava, força elegant i on la fusta és inapreciable tot i mostrar una pinzella fumada. El seu carbònic està molt ben integrat. El marxant de vins Quim Vila ha dit d’aquest cava que és “deliciós i refinat”, i ha afegit que és “un autèntic vi de terrer sense cap element extern en la seva elaboració”.
Recaredo, una de les marques de més prestigi del sector del cava, va tancar el darrer exercici amb una facturació de 4 milions d’euros, amb 300.000 ampolles de cava venudes. Exporten actualment un 12% de la seva producció, principalment als EUA, Alemanya, Anglaterra i Holanda.