VadeVi
El trepat, una varietat delicada, expressiva i identitària de la Conca

Aquesta setmana els vins de la Conca de Barberà han tornat a ‘concarir‘ Barcelona. Ho han fet en la ja tradicional trobada a la Casa Capell en la qual s’hi ha aplegat una àmplia representació dels productors del territori que han aprofitat per donar a conèixer les seves novetats o últimes anyades vinícoles. No hi ha faltat els vins de trepat, varietat estrella del territori.

La varietat, segons elaboradors i prescriptors

El diccionari del vi introdueix diversos conceptes a l’hora de definir la varietat trepat. Diu que és una varietat de raïm negre que predomina a la regió de la Conca de Barberà, “d’on és autòctona”, i que és vigorosa i amb gotims grans i compactes. Apunta que és de brotació primerenca i maduració tardana i molt sensible a les gelades de primavera, tot i que, en canvi, es mostra força resistent a la botrytis. El seu procés d’elaboració dona vins de moderada graduació alcohòlica, frescos, lleugers i afruitats.

Escapant de la teoria més acadèmica, i preguntats a diversos professionals vinculats al sector del vi català, han sorgit altres maneres d’explicar el trepat, que recollim a continuació.

El president de la DO Conca de Barberà, amb Marta Pedra de Vins de Pedra | Foto: E.V.

Ancestral, expressiva i l’elixir de la Conca

“És una varietat ancestral que hem sabut adaptar als nous temps”, compartien des del celler Cara Nord; “un vi senzill, suau i expressiu, amb molta delicadesa i perfumat, diuen des de l’estand de Vidbertus, i un elixir“, apuntarà el propietari d’aquest celler que precisament ha etiquetat un dels seus monovarietals de trepat amb aquest nom.

“Crec que és una varietat massa desconeguda“, lamenta la sommelier Rosa M del Castillo. Ella guia de diverses classes de tast i comparteix que a les classes quan serveix un vi de trepat els i les alumnes sempre se sorprenen. “Crec que pot ser l’excusa perfecta per entrar en contacte amb el món del vi”, dirà.

Sigui un vi més o menys conegut, està clar que en els últims anys s’ha fet un treball molt important quant a identificació de territori. “Poca gent hi ha qui conegui el trepat i no sàpiga que el seu entorn natural és la Conca de Barberà”, afegirà el sommelier Felipe Urbano. “És identitat, i així ho han sabut aprofitar els de la zona que utilitzen una empremta com a símbol i segell dels vins que s’hi elaboren”. “El camí que segueix la varietat trepat és un somni fet realitat”, compartirà el comunicador i il·lustrador Jordi Català.

Vins de trepat que es van servir durant la sessió guiada | Foto: E.V.

La jornada, amb 250 persones

La cita de Casa Capell va reunir al voltant de 250 professionals del sector de la restauració i l’hostaleria, premsa especialitzada, prescriptors i sommeliers. Hi havia 19 cellers i més d’un centenar de vins que es van poder descobrir entre les 16:00 h i les 20:00 h de la tarda.

Entre els cellers participants, hi eren Abadia de Poblet, Cara Nord, Celler Carles Andreu, Celler Pla de la Masó, Celler Rendé Masdéu, Castell d’Or, Celler Vegà Aixalà, Clos Montblanc, Josep Foraster, Vins Petxina, MyDolia, Celler Vilalta Pere, Gabor Celler, Gerida Vins, Celler Rosa Mª Torres, Vins i caves Portell, Mas de la Pansa, Vins de Pedra i Celler Vidbertus.

Coincidint amb la jornada, també hi va haver un tast per cinc vins del territori guiat pels seus elaboradors. Es va servir i comentar el Picapedra Negre 2022 de Vins de Pedra; Cara Nord Negre 2021 de Cara Nord, l’Elixir Negre 2021 del Celler Vidbertus; Pep Negre 2021 de Josep Foraster; i Mas de la Pansa – Dolç 2019, del celler Mas de la Pansa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa