L’any 1970 una colla agrupada d’Espluguins de Fora Vila va voler celebrar la verema i dedicar-li una festa al seu honor. Coincidia aleshores amb els primers dies de setembre, el mes que tradicionalment començaven en aquest municipi de la Conca a collir els primers gotims de l’anyada.
Han passat uns quants anys, i la Festa de la Verema continua formant part de les cites imprescindibles del calendari de l’Espluga de Francolí. S’ha avançat una mica, tot i que no massa i enguany coincideix amb l’últim cap de setmana d’agost. Ràpid es diu, però aquest 2022 se celebra la 51a edició d’aquest esdeveniment.

Els millors vins de la Conca
En el marc de la Festa, i acompanyant un ampli programa d’activitats, s’hi encabeix també des de fa alguns anys el concurs de vins de la Denominació d’Origen Conca de Barberà. Un termòmetre de com està la producció del territori, que a través d’un tast totalment a cegues, permetrà determinar el podi amb els millors vins de l’any.
Aquest dijous 25 al llarg del matí, el restaurant Forevents del celler Rendé Masdéu acull la jornada de tast. Estarà dirigit pel sommelier i director dels Premis Vinari Ramon Roset, i entre el jurat, diversos professionals del sector de la sommelieria, distribució i enologia, amb noms com l’Anna Casabona, entre els top sommeliers de Catalunya i Espanya, Sumpta Mateos, coordinadora del curs de sommelier de la Universitat Rovira i Virgili; o Jordi Martínez, reconegut com a millor sommelier de Catalunya i Andorra del Cava l’any 2017.
El concurs, que suma enguany la 31a edició, donarà a conèixer els resultats de la sessió aquest proper dissabte dia 27 d’agost a l’Espluga de Francolí, coincidint amb l’acte d’inauguració de la 51a Festa de la Verema. Serà a partir de les 18:00h de la tarda i estarà conduït pel periodista i director general del Grup El Món Vicent Sanchis.