VadeVi
Costers del Sió, de festa pel desè aniversari
  • CA

El celler Costers del Sió celebra enguany el desè aniversari de l’inici d’un projecte vitivinícola destinat a aconseguir vins de finca d’alta qualitat, dins la subzona Artesa de la Denomincació d’Origen Costers del Segre. Uns vins, en molts casos monovarietals, que expresen la personalitat i potencialitat del terrer de cada parcel·la on creixin.

Per commemorar l’efemèride, la família Porcioles Buixó, propietaris del celler, celebra una festa el divendres 23 de setembre, en la qual també es presentarà el nou vi “Finca Sió” i que inclourà un maridatge gastronòmic amb tast dels vins més representatius del celler.

El celler Costers del Sió és a la Finca Flix, situada a la Ribera del Sió en el terme de Balaguer, entre La sentiu i Montgai, i produeix unes 350.000 ampolles de vins i escumosos, veient reconegut el seu treball amb la concessió d’un total de 45 premis.

La festa començarà a les vuit del vespre a la finca Flix (carretera Balaguer-Agramunt km 4.3) amb una visita guiada al celler i a la pròpia finca. Tot seguit, una copa de l’escumós Siós Brut Rosé amb un aperitiu de cruixent de plàtan, iuca i remolatxa donarà pas a la música de Xavier Monge i Carme Canela que seran l’aperitiu musical previ al maridatge gastronòmic. Finalment es presentarà el vi “Finca Siós” vi de trull 2014 i es projectarà un audiovisual sobre els 10 anys del celler.

Maridatge gastronòmic

El maridatge gastronòmic s’encetarà amb el vi Celistia, maridat amb pernil ibèric de tall, pa de vidre amb tomata i oli d’oliva i mosaic de formatges amb melmelades artesanes. Després serà el moment del Violes Velles que combinarà amb risotto de bolets i fideuà de la costa amb cloïsses. Es continuarà amb el vi Pla de Lladoner que regarà una Broqueta de gambes i Taco de tonyina amb salsa teriyaki. Tot seguit, prendrà el relleu l’Alto Siós maridat amb Broqueta de filet de vedella i Mini hamburguesa amb ceba i mostassa. A les taules hi haurà Coca de ceba i carabassó, Calamars a l’andalusa – Ravioli de llagostí, Torrada de sobrassada amb ou fregit de guatlla. Finalment, el Brut Blanc de Noirs combinarà amb les pastes de full i de té i el cafè per acabar el fi de festa amb un buffet de vins i bruts.

Nou Finca Siós en trulls de pedra del segle XI coincidint amb l’aniversari

Costers del Sió ha elaborat el seu primer vi amb fermentació natural en trulls de pedra que portarà el nom de Finca Siós 2014 i es presentarà el mateix divendres 23 coincidint amb la festa d’aniversari.

L’equip de Costers del Sió ha apostat per les varietats de raïm garnatxa i sirà per les condicions d’alta qualitat d’aquestes varietats a la finca i per la prova pilot s’han utilitzat 3.500 quilos de raïm que van fermentar durant sis dies a temperatura natural entre 25 i 27 graus als trulls de pedra que conserva la finca que acull el celler. Després de la fermentació alcohòlica a la pedra, el Finca Siós va fer la fermentació malolàctica de forma espontània en dipòsits d’innox. Posterior entrada en bótes de roure de 500 litres de segon ús entre 10 i 12 mesos, arrodonint-se un cop dins de la botella durant un període d’entre 6 i 12 mesos. D’aquest vi se n’han fet unes 3.500 ampolles que es comercialitzaran després de la festa d’aniversari.

Els germans José María i Juan Porcioles, propietaris del celler, consideren tal com diu en Juan que “amb el Finca Sios contribuïm a la història del territori donant vida a uns trulls que fa molts anys que feien vi”. Mentre que el seu germà José María explica que “totes les activitats agràries, vitivinícoles, ramades i cinegètiques de la finca tenen una connexió amb la terra que les acull i l’ús d’aquests trulls històrics dóna coherència al projecte del celler”.

Per la seva banda l’enòloga de la casa, Valvanera Martínez Toda destaca “que la idea és seguir recuperant l’ús d’aquests trulls ancestrals com una manera de recuperar i retre homenatge a la història de la finca i aprendre i gaudir d’aquest tipus d’elaboració antiga”. Valvanera explica que “de l’anyada 2015 també es va elaborar un petit volum amb la mateixa filosofia”.

Sobre Costers del Sió

Costers del Sió és una empresa familiar situada a prop de Balaguer, en un paratge de la Ribera del Sió, anomenat Flix, on hi havia antigues quadres i era reserva dels Comtes d’Urgell (798-1413). La família Porcioles Buixó va iniciar aquest projecte vitivinícola en aquest indret pels seus sòls i el seu microclima amb l’objectiu d’aconseguir uns vins d’alta qualitat. La finca té una extensió de 700 ha, de les quals 80 estan destinades al cultiu de la vinya, i acull el celler i també té activitat agrícola, amb el cultiu de cereals i oliveres. També hi ha activitat de ramaderia ovina i bovina i un coto de caça. El celler, fundat el 16 de juny de 2006, està dotat d’unes instal·lacions amb alta tecnologia, que permeten treballar cada varietat de raïm de manera individualitzada, sempre amb l’objectiu d’aconseguir el millor de cada vi.

Quatre vins negres (Alto Siós, Cau del Gat, Les Creus, Petit Siós Tinto), 2 escumosos (Brut Blanc de Noirs, Brut Rosé), 2 blancs (Pla de Lladoner, Petit Siós Blanco) i 1 rosat (Violes Velles). Aquesta és l’oferta vitivinícola de Costeres del Sió a la qual se sumarà el nou vi “Finca Sió” que es presentarà aprofitant la festa del X aniversari.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa