La Denominació Costers del Segre impulsa des de fa tres anys un programa pioner a l’Estat espanyol per a mesurar el grau de sostenibilitat dels cellers i viticultors que en formen part. En aquests tres anys, s’ha doblat el nombre de cellers que s’han adherit al projecte (de 6 al 2013, als 14 cellers del 2015), el que representa un 80% de la producció agrícola de la DO.

Els cellers, que poden sumar-se a la iniciativa de forma voluntària, han de respondre anualment a un qüestionari sobre el cultiu sostenible de la vinya i del celler, i els resultats s’utilitzen per a analitzar punts forts i febles de funcionament, i planificar i emprendre accions de millora de forma individualitzada o col·lectiva a nivell de DO. Entre els inscrits hi són Castell d’Encús, Castell del Remei, Cérvoles Celler, Clos Pons, Costers del Sió, Cercavins, Celler Mas Ramoneda, L’Olivera Cooperativa, Raimat, Tomàs Cusiné i Vall de Baldomar.

Les preguntes s’engloben en tres grans àmbits d’actuació: àmbit social, mediambiental i econòmic; i, a la vegada, en cinc blocs diferents: la confirmació de l’explotació; el maneig d’aquesta explotació; paisatge i gestió de residus; seguretat i higiene en el treball; i gestió empresarial de l’explotació.

Els resultats que es presenten ara constaten que existeix un bon nivell de sostenibilitat i que cada cop tan cellers com viticultors treballen per a treure un bon producte de qualitat preservant el territori.

De fet, el compromís dels cellers és, segons aquests resultats, cada any més alt (evolució positiva), complint l’objectiu del programa d’oferir una millora continuada. Entre els àmbits destacats, s’ha constatat el bon nivell en l’àmbit de l’enoturisme i la molt bona conscienciació dels cellers amb el reciclatge.

Els viticultors, per la seva banda, demostren estar molt compromesos amb la sostenibilitat a través d’accions concretes en el seu dia a dia. De fet, s’han presentat els següents resultats en funció dels diversos àmbits estudiats:

– Maneig d’explotació: BO

– Medi ambient i paisatge: MOLT BO

– Seguretat i higiene en el treball: MOLT BO

– Gestió empresarial de l’explotació: BO

En aquest sentit, s’ha observat un elevat respecte pel medi ambient, el paisatge, la seguretat i la higiene en el treball. A nivell de maneig d’explotació, s’ha millorat considerablement en control de plagues, maneig del sòl i enoturisme.

Els vins de Costers del Segre, a Barcelona

Aquest estudi s’ha presentat coincidint amb la primera mostra de vins de la DO Costers del Segre a Barcelona. Aquest dimarts 18 d’octubre, 23 cellers de la zona han portat la seva gamma de productes a la Fundació Antoni Tàpies per presentar-lo davant un públic professional. En total, més de 400 professionals van passejar pels diversos estands i van tenir l’oportunitat de tastar cinc vins exclusius, d’edicions limitades i elaboracions especials com són el Raimat 100 anyada 2013; el 1780 ’96 de Castell del Remei, Pla del Tet 2011 de Clos Pons, Saktih 2013 de Castell d’Encús i Finca Siós 2014 de Costers del Sió.

Els cellers participants van ser: Batlliu de Sort, Bodegas Costers del Sió, Bodegas Vila Corona, Cal Cabo Celler , Castell d’Encús, Castell del Remei, Celler Cercavins, Celler del Montsec, Cèrvoles Celler, Clos Pons, El Vinyer, Judit Sogas, L’Olivera, La Planeta Comalats, Mas Garcia Muret, Mas Blanch i Jové, Mas Ramoneda, Raimat, Petit Duran, Terrer de Pallars, Tomàs Cusiné, Vall de Baldomar, Vinya els Vilars.

La DO Costers del Segre ocupa 7 subzones de les comarques de Lleida i té una superfície de 4000 ha de vinya i 42 cellers.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa