VadeVi
Finalitza la prova experimental d’envellir vins sota l’aigua del pantà de Sant Antoni
  • CA

!--akiadsense-->

Aquest divendres 17 de març de 2017, s’ha extret el segon encenall d’ampolles del pantà de Sant Antoni, al municipi de Salàs de Pallars, passats 29 mesos des de la immersió i d’acord amb els cellers, que van apostar per allargar el període de maduració fins a aquesta primavera. Les ampolles es van submergir l’any 2014.

L’extracció de les 80 ampolles que queden submergides ha anat a càrrec dels bussejadors Pep Fillat, Ferran Roure i Marc Pedrals, aquest darrer, campió de Catalunya d’imatge subaquàtica. Tots ells membres del Club Busseing Pallars i de la Federació Catalana d’activitats subaquàtiques.

Les gàbies on es guarden les ampolles per submergir-les |

!--akiadsense-->

Els vinaters presents a la convocatòria i el sommelier Jordi Martínez, de Selecte Wine Store, han tastat in situ algunes de les ampolles i han pogut fer una primera valoració.

Alguns dels aspectes a destacar d’aquesta primera valoració és que en general l’evolució és més lenta i els vins resultants de l’envelliment sota l’aigua són més frescos i aromàtics. En els vins blancs la diferència no és tant acusada, essencialment mantenen certa acidesa i frescor que es perd en la maduració en bodega. En els negres el contrast és superior, tant el color com la potència dels aromes es preserven més joves.

La resta d’ampolles es conservaran per fer una valoració més acurada i amb els mitjans necessaris durant la Fira de Primavera de Tremp, el primer cap de setmana de maig.

Els cellers que hi han participat són:

-Celler Vila Corona

El celler VilaCorona està situat a Vilamitjana, a la zona dels Nerets, i compta amb 10ha de vinya pròpia plantades a 500 m per sobre el nivell del mar.

El vi que ha aportat a aquest experiment és el Cabernet Sauvignon2012

-Castell d’Encús

Castell d’Encús és el resultat d’una recerca personal del propietari per provar de minvar els efectes del canvi climàtic en el vi. Es tracta d’una finca de 24 ha situada a 1000 m sobre el nivell del mar.

El vi que ha aportat a aquest experiment és el Taïka 2012

-Sauvella

El celler Sauvella es troba a Orcau i elabora el vi a partir de la seva pròia collita. Entre les diverses varietats de raïm destaquen les autòctones: Brocada i Sumoll.

El vi que ha aportat a aquest experiment és el Luscinia Eximia

-Mas Garcia Muret

La família Garcia Muret estableix el seu celler a Llimiana, en una finca pròxima a l’embassament de Terradets. Tota la seva producció també es fa amb raïm de la pròpia collita.

Els vins que ha aportat a aquest experiment són l’ Unua 2013 i Muriac 2011.

-Xic’s de Cal Borrech

Aquest celler és a Figuerola d’Orcau, un poble de gran tradició vinatera. Com en la majoria dels casos, produeixen el vi que els dóna la seva collita i el comercialitzen bàsicament a través del restaurant que regenten al mateix indret.

El vi que ha aportat a aquest experiment és el Garnatxa negra2013

-Terrer de Pallars

També a Figuerola d’Orcau, aquest celler ha començat recentment el seu projecte vitivinícola amb una vinya ubicada a 650 m per damunt del nivell del mar.

El vi que ha aportat a aquest experiment és el Conca de Tremp 2012

-Batlliu de Sort

El celler Batlliu es troba al nucli d’Olp, al Pallars Sobirà. Elabora vins amb diverses varietat de raïm de collita pròpia cultivada entre els 800 i els 1000 m damunt del mar.

Els vins que ha aportat a aquest experiment són el blanc i el negre del Biu blanc i negre 2013

Aquesta acció és una iniciativa del programa Al teu gust aliments del Pallars , de l’Ajuntament de Tremp, que compta amb el programa de col·laboració el Servei d’Ocupació de Catalunya “Treball a les 7 comarques”.

Al teu gust, aliments del Pallars entre altres objectius, vol posar en valor els productes agroalimentaris que es produeixen a la comarca del Pallars Jussà i contribuir a la seva comercialització i a la divulgació de la seva excel·lent qualitat. El sector vitivinícola ocupa un espai important dins del projecte i ja s’han desenvolupat diverses accions encarades tant a la promoció com a la formació de professionals d’aquest àmbit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa