VadeVi
Primers fruits de la recuperació de varietats de Costers del Segre
  • CA

La Denominació d’Origen Costers del Segre va presentar aquest dimarts 19 de juliol els primers fruits del seu projecte de recuperació de varietats històriques. En un acte celebrat al Palau Robert de Barcelona, es van explicar quins havien estat els primers resultats del grup operatiu format per fer recerca amb la varietat Trobat, de què ja s’han fet cinc vinificacions experimentals.

El president de la DO, Tomàs Cusiné, va recordar que aposten “decididament” per la recuperació de varietats històriques del territori i que presentar aquestes vinificacions, dutes a terme pels cellers Cérvoles, L’Olivera, Mas Blanch i Jové, Raimat i l’INCAVI, “és un exemple d’aquest compromís”.

El Palau Robert ha acollit la presentació dels primers fruits de la recuperació de varietats de Costers del Segre | DO Costers del Segre
El Palau Robert ha acollit la presentació dels primers fruits de la recuperació de varietats de Costers del Segre | DO Costers del Segre

Una desena de cellers ja treballen en varietats històriques

La directora de l’INCAVI, Alba Balcells, també va ser present en aquest acte de presentació i va voler “felicitar” tant la DO com els cellers participants per la tasca que han dut a terme. A més, va reiterar l’oferiment de la institució que dirigeix, que vol “ajudar el sector en el seu desenvolupament des de la innovació i el treball conjunt”. Aquest projecte de recuperació de varietats històriques, de fet, ha estat liderat per la DO Costers de Segre, coordinat per l’Associació AEI Innovi i ha comptat, com a centre tecnològic, amb la participació de l’INCAVI.

El responsable del Grup de Treball de recuperació del patrimoni vitivinícola de la DO, Pau Moragas, va explicar com es van posar a treballar per recuperar la Trobat, “una varietat ancestral de raïm negre característica de Ponent i ja gairebé desapareguda”. En aquest sentit, va afirmar que el projecte és “un reconeixement” als pagesos que han mantingut viu el patrimoni i també a l’associació Slow Food Terres de Lleida – Cultures Trobades que, des de 2009, ha treballat fins a fer que a dia d’avui hi hagi una desena de cellers de la DO fent recerca sobre les varietats, amb plantacions i vinificacions. Des d’AEI Innovi, Víctor Tirado va destacar com d’important és la innovació en projectes conjunts.

La varietat Trobat ha estat recuperada gràcies a un esforç col·lectiu i al treball d'anys | DO Costers del Segre
La varietat Trobat ha estat recuperada gràcies a un esforç col·lectiu i al treball d’anys | DO Costers del Segre

Una varietat antiga sobreviscuda gràcies a l’autoconsum

La Trobat és una varietat antiga, entre les més comunes de les vinyes velles de les comarques de Ponent i el Pirineu. Dóna lloc a ceps espectaculars de què pengen raïms negres i brollen bons vins, i ha sobreviscut en les vinyes gràcies a la part destinada a l’autoconsum i als vins locals. Entre 2009 i 2014, el col·lectiu Cultures Trobades la va prospectar àmpliament al Montsec i a la Noguera, trobant que en algunes vinyes històriques era, fins i tot, la varietat principal.

La Trobat forma una planta de gran vigor, imponent i molt plàstica en la seva conducció tradicional de vas. Té fulles mentagonals, dobles com el cuir i molt solcades a l’anvers, i fa un raïm llarg, de compacitat mitjana, i un gra mitjà petit, esfèric i de color blau-negre en madur. Amb aquesta varietat, històricament se n’havia fet vi negre sovint acompanyada de Picapoll Negre, Monastrell, Negral, Garnatxa, Macabeu, Panser i Malvasia. En monovarietals adopta un cos lleuger, de coloració mitjana i graduació moderada. Transmet un sabor permanent i peculiar, a prop de les fruites àcides i la regalèssia.

Justament, l’acte de presentació ha clos amb un tast comentat de les cinc vinificacions experimentals de Trobat 2021: les dels cellers Cèrvoles, amb Tomàs Cusiné; L’Olivera, amb Pau Moragas; Mas Blanch i Jové, amb Sara Jové, Raimat, i l’INCAVI, amb Xoan Elorduy.

Fitxes tècniques de les microvinificacions

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa