L’enòleg de Raimat, Carles Escolar, ha conduït aquest dimarts al migdia per via telemàtica un tast que ha permès descobrir, en primícia, els dos darrers vins del celler: Turons de Vallcorba i Turons de la Pleta. Dos vins de finca, els primers de Raimat, que provenen de les millors vinyes dels turons de les terres d’un celler que, com ha dit Maria Vidal, directora de comunicació de Raventós Codorníu, ha anat “canviant i transformant-se com a celler i com a entorn i que es troba al seu punt àlgid”.

De fet, Escolar ha aprofitat per explicar que el 2022, aproximadament, tots els vins de Raimat seran ecològics, una cosa que “poques cases d’aquesta mida poden dir” i que va en la línia del compromís amb la sostenibilitat i el medi ambient, com també l’obertura de Raimat Natura, l’espai privilegiat que forma les terres del celler i que s’han desenvolupat amb el seu treball i la seva protecció.

El primer dels vins, Turons de Vallcorba, és un negre 100% cabernet sauvignon elaborat amb raïns seleccionats de la finca del Polvorí; el segon, Turons de la Pleta, és 100% chardonnay i s’ha seleccionat de les vinyes de Sant Vicenç. Tots dos, com han reiterat, són vins de finca, el màxim reconeixement a un vi fruit d’un entorn únic i que té característiques de terreny i climàtiques pròpies, entre altres factors. Escolar, com a responsable de la seva elaboració, ha explicat que tenia al cap recuperar vins “icònics” com els Vallcorba, els Mas Castell o El Molí dels anys 90. En aquest sentit, ha continuat, “Turons és un dels punts culminants d’aquest procés de fer que cada gamma de vins tingui més personalitat”.

És per això que aquests dos vins de parcel·la fan referència a dos turons, un on es cultiva chardonnay en vinyes de 30 anys i un altre on hi creix cabernet sauvignon des de fa 15. El sòl, pobre, li dóna molt bones condicions, i el clima extrem i continental de Raimat també li aporta gran part del seu caràcter i té un paper cabdal en la maduració. Per aconseguir vins gastronòmics, amb matisos i complexitat però que alhora fossin frescos, a més, els han envellit en fustes nobles i noves, que els donessin estrucutra sense marcar-ne massa el sabor.

Turons de la Pleta | Raimat
Turons de la Pleta | Raimat

El Turons de la Pleta és fruit d’haver veremat el chardonnay aviat per evitar que madurés massa i preservar-ne l’acidesa. Se’l va sotmetre a maceració pel·licular en fred durant 24 hores i, després, va ser envellit en foudre nou durant 12 mesos, fugint dels caràcters de la fusta torrada per no emmascarar el vi. Turons de la Pleta, que té entre 13,2 i 13,3º, en nas té notes d’alberocs, préssecs i fruita de pinyol. El que agrada més a Escolar, però, és que té una presència molt forta en boca i és un vi molt gastronòmic, amb notes florals i amb una estructura que li prové de la fusta. És àcid, fresc, llarg, i la combinació amb l’envelliment li dóna una elegància molt important. Pel que fa al color, és grogós per l’oxidació resultant de la maceració pel·licular.

Turons de Vallcorba | Raimat
Turons de Vallcorba | Raimat

Pel que fa al Turons de Vallcorba, també han aconseguit un vi fresc, un cabernet de 13,5º, veremant aviat, seguint l’estil dels negres dels anys 90 “o fins i tot com els Escaladei dels 70”, ha apuntat Escolar, seguint “un perfil diferent a la tendència dels darrers anys”. Amb menys maceració han aconseguit que el color sigui més suau, i es va envellir durant 20 mesos, també en foudre nou, fins que es va embotellar amb prou feines fa dos mesos. En nas surten mentolats, una frescor poc habitual en un negre. En boca es nota la concentració de tanins, però el temps a l’ampolla l’acabarà d’arrodonir. La fusta, és clar, hi és present però en aquest cas li aporta frescor, amb notes d’eucaliptus.

Nou comentari

Comparteix