VadeVi
Tomàs Cusiné treu pit per l’ecologia i la biodinàmica
  • CA
Tomàs Cusiné durant la presentació a un restaurant a Barcelona
Tomàs Cusiné durant la presentació a un restaurant a Barcelona | M.R.F.

!--akiadsense-->

El grup Tomàs Cusiné ja té tota la seva vinya ecològica i 10 de les seves 150 hectàrees són a més biodinàmiques. Aquest dimecres ha explicat el seu projecte a Barcelona, amb els quatre cellers, que inevitablement porten la seva emprenta.

I és que la companyia, tal com ja s’havia anunciat, invertirà fins a un milió d’euros per tal de millorar la sostenibilitat, contribuir a la preservació del medi ambient i incrementar l’oferta enoturística en els seus quatre cellers: Castell del Remei, Cérvoles, Tomàs Cusiné i Cara Nord.

Per Tomàs Cusiné, la sostenibilitat és tot, no només la cura pel medi ambient que la té molt present, sinó també la viabilitat econòmica dels seus projectes, el compromís amb el territori i amb la gent que hi viu. Recorda que en general la seva és una zona deprimida, “una zona agrícola no molt generosa” i que com a empresa té una responsabilitat amb el territori. De fet ara mateix de forma indirecte dona feina a unes 100 família. A més a més, dins de la denominació d’origen Costers del Segre, els cellers del grup suposen un 20% de la producció, “i això també comporta una responsabilitat”.

Pel que fa al medi ambient, fins al 2021 i amb aquesta inversió el grup té en marxa projectes d’energia fotovoltàica, d’eficiència en la gestió de l’aigua i també en la sembra d’arbres. Unes inversions que assegura “no són comercials, no són per vendres més vi, però sí que també hi ajuden”. El coneixement sobre nous sistemes que ajudin en la gestió de la vinya i la formació constant, també és un element important per Cusiné, que afirma “si el xerigot de lleu m’ajuda a matar l’oïdi, no cal anar a cap empresa química a comprar productes”.

Finca Barqueres i Finca Comabarra  són dos dels vins que es van servir durant el dinar
Finca Barqueres i Finca Comabarra són dos dels vins que es van servir durant el dinar | M.R.F.

!--akiadsense-->

Aquesta és una de les apostes fortes del grup que ara mateix exporta un 40% de la seva producció a 40 països. Les seves places fortes de mercat són Lleida per proximitat, però també Barcelona i Girona. A Espanya en canvi venen poc. El director general del grup Xavier Cepero, admetia que hi ha “una certa animadversió cap al vi català”, però que a ells en general no els afecta especialment perquè tampoc és un mercat important per ells.

Durant el dinar amb la premsa es van servir els cinc vins de finca del celler Tomàs Cusiné
Durant el dinar amb la premsa es van servir els cinc vins de finca del celler Tomàs Cusiné | M.R.F.

!--akiadsense-->

Durant el dinar amb mitjans, Tomàs Cusiné va aprofitar per presentar cinc dels vins del celler que porta el seu nom, “el projecte que més té de mi de tots els cellers que gestiono. Aquest el vaig començar de zero en un moment en que vaig deixar Castell del Remei i l’empresa familiar. Feia un cert vertigen, però estava molt il·lusionat”. Ara 15 anys després d’aquest celler en surt el Geol 2016, un cupatge de carinyena (l’única plantada a la DO Costers del Segre), merlot, cabernet i marselan. Tambe el Finca Racons 2016, un macabeu de 15º, el Finca La Serra 2018, un chardonnay que ha passat per àmfora i del qual només se’n fan 1.000 ampolles i el Finca Barqueres 2016, carinyena 100% i el Finca Comabarra 2015, un cupatge de garnatxa, sirà i cabernet sauvignon. Els vins de més alta gamma del celler.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa