VadeVi
Vins de premi, una nova excusa per visitar els cellers de la Ruta del Vi de Lleida
  • CA

Els motius que determinen la tria d’un producte, una experiència o una escapada són molts i diversos. Difícil decisió, de vegades, per aquells esperits inquiets i afamats de conèixer, gaudir i descobrir nous paisatges del nostre territori més proper. Sent un país ric en opcions que poden satisfer tots els gustos, fins i tot, en funció del dia o el moment vital que vivim, de vegades és d’ajuda tenir una guia o recomanacions que permeten facilitar aquesta tria inicial. La decisió de quin és el motiu o el punt de partida del recorregut.

Tota una declaració d’intencions per iniciar una proposta singular que permetrà endinsar-se una mica més en el territori que abraça la Denominació d’Origen Costers del Segre, de la mà de la Ruta del Vi de Lleida. I avui, ho farem resseguint projectes que han estat recentment guardonats als Premis Vinari. El concurs de vins de Catalunya seran el fil conductor d’una visita guiada a través d’alguns dels seus indrets més singulars i, per descomptat, premiats.

Entrada al celler Clos Pons | Foto: Ruta del Vi de Lleida

Clos Pons

Ha estat el celler membre de la Ruta que ha rebut el nombre més gran de guardons en la desena edició dels Premis Vinari. Cinc premis, pels seus vins blancs i negres, atorgats a través d’un tast a cegues per més d’un centenar de professionals. I si el vi ja és una garantia d’èxit, el projecte i el celler no es queden curts.

Travessar l’Albagés per visitar Clos Pons diuen que és un “culte als sentits“. Hi surten contents la vista, l’olfacte, el tacte…, i és també lloc per delectar-s’hi els amants de la jardineria, perquè cuiden les finques i els bancals de vinyes i oliveres com si es tractés d’un jardí. El cert és que és un dels pocs cellers del territori que tenen en plantilla un picapedrer, és a dir, la persona que té cura dels marges de pedra seca que separen les parcel·les.

El lloc convida a passejar-hi, a gaudir d’un dels seus esmorzars a base de producte de proximitat o anar-hi un diumenge a fer el vermut; fins i tot, obren les portes del seu Mas de la Coma Extremera per poder gaudir, a l’aire lliure i envoltats d’oliveres centenàries, d’una tradicional cassola de tros. A tot plegat, hi sumen una àmplia oferta de turisme actiu (com el burricleta tour o el segway offroad, fins i tot l’oportunitat de fer un passeig en globus). I com a fi de festa, si la visita s’allarga i se us fa de nit, anoteu: gaudir de la posta de sol, que és realment un moment màgic.

  • https://ponshome.es/
  • Telèfon: 973 070 737
Paisatge de vinyes de Costers del Sió | Foto: Ruta del Vi de Lleida

Costers del Sió

El viatge continua resseguint la carretera d’Agramunt i aturant-nos a l’altura de Balaguer. Costers del Sió és un projecte ubicat en un paratge de la Ribera del Sió on la família Porcioles-Buixó dedica una vuitantena d’hectàrees a cultivar la vinya per obtenir-hi vins singulars i molt representatius del territori. Una de les visites obligatòries, un cop hi arribes, és als antics trulls de pedra del segle XI que s’han pogut recuperar i que actualment utilitzen per donar vida a un dels seus vins més icònics, el Finca Siós.

Per fer-ho pràctic, dues propostes. El Siós Tour, que permet visitar precisament aquests cups en el marc d’un recorregut per les vinyes que envolten el celler i acabar amb un tast de vins i oli d’oliva verge de producció pròpia, o inscriure’s al Siós Experience, que inclou les opcions anteriors més un esmorzar i el tast comentat dels seus vins.

Innovació i tradició, sumades al compromís pel territori i per mantenir viu el llegat de moltes generacions. Es pugui percebre o no en un vi, aquests eixos que fonamenten el seu treball s’han vist reconeguts amb una medalla de plata pel seu vi negre jove Celístia de l’anyada 2021.

  • www.costersio.com
  • Telèfon: 973 424 062
La sala de botes de Cérvoles Celler, on fan criança els vins | Foto: Ruta del Vi de Lleida

Cérvoles Celler

N’hem parlat en diverses ocasions, però el territori que abraça la Denominació d’Origen Costers del Segre és tant ampli com divers, i dona cabuda a cellers de zones planes, però també a projectes d’alta muntanya. Cérvoles Celler és un dels grans projectes vitivinícoles d’alçada del territori.

Des de La Pobla de Cérvoles, elabora vins “profunds i minerals, molt concentrats i persistents, amb cos, estructura, tensió i acidesa”, diran des de propi celler i permet entendre el concepte d’aquestes elaboracions que surten al mercat després d’un treball ecològic. La seva gamma inclou l’Estrats 2019, que ha estat enguany mereixedor d’una medalla d’or en la categoria dels vins negres de criança.

El Castell del Remei uneix vi, història, cultura i tradició | Foto: Castell del Remei

Castell del Remei

El lloc ideal per conèixer una mica més sobre els orígens de la vitivinicultura a la zona de Costers del Segre. Castell del Remei està situat al bell mig de la colònia agrícola més important de finals del segle XIX, malgrat que els inicis de la seva activitat relacionada amb el vi ens permet mirar una mica més enrere en el temps. Els primers indicis s’han trobat l’any 1780, però s’han localitzat i conservat alguns vestigis que parlen de l’època romana.

La visita estàndard convida a passejar pel celler centenari, entre antigues i noves instal·lacions, tot aprenent durant el recorregut el procés de vinificació: des de la recepció del raïm fins a la sala de criança o d’embotellament. S’hi poden tastar també alguns dels seus vins més icònics, com el Gotim Bru, l’Oda, el 1780 o Garnatxa del Castell del Remei Eco 2021, vi guardonat amb una medalla de plata en la categoria de negres joves. El celler també dona l’opció de fer un vi a copes sense visita a l’enoteca del celler.

Si us plau, no marxeu sense donar cop d’ull al restaurant, on l’oferta gastronòmica també destaca per gaudir de producte local i de proximitat.

Medaller de la DO Costers del Segre als Premis Vinari 2022

Blancs amb Criança

Medalla de plata:

  • Roc de Foc 2014, Clos Pons
  • Sisquella 2018, Clos Pons

Negres Joves

Medalla de plata:

  • Celístia 2021, Costers del Sió
  • Garnatxa del Castell del Remei Eco 2021, Castell del Remei

Negres amb Criança

Medalla d’or:

  • Aura 2019, Clos Pons
  • Cérvoles Estrats 2019, Cérvoles Celler

Medalla de plata:

  • Pla del Tet 2018, Clos Pons

Negres de Guarda

Medalla de plata per a:

  • Clos Pons 813 2013, Clos Pons

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa