VadeVi
Un dia a la verema d’un celler petit, l’època més intensa de l’any
  • CA
Verema a Arché-Pagès

!--akiadsense-->

La verema és el moment més especial de l’any per qualsevol celler. Significa recollir els fruits de tot un any de treball. La collita serà el resultat dels treballs i de l’estil de viticultura, dels tractaments fets, de la incidència de les plagues i dels fenòmens meteorològics entre altres factors, que incideixen directament en el resultat. Cada celler fa la verema a la seva manera i en un any tan especial com aquest, des de Vadevi hem volgut conèixer com és un dia de collita en temps de coronavirus.

Hem anat fins a la DO Empordà i hem triat és el celler Arché-Pagès. Situat a Capmany, a la comarca de l’Alt Empordà, és un celler familiar amb cinc generacions de viticultors, que fa més d’un segle que treballen la vinya. Des del 2004 elaboren els seus propis vins. Disposen de 20 ha. de vinya on hi tenen plantades les varietats lledoner blanc, lledoner roig, lledoner negre, macabeu, carinyena negra, muscat, sirà, cabernet sauvignon i merlot. La seva producció es troba al voltant de les 82.000 ampolles que es reparteixen entre 15 vins diferents.

La jornada en temps de verema al celler Arché-Pagès comença a les 5:00 del matí, quan en Bonfill Arché, propietari i enòleg, arriba al celler per preparar tot el material necessari perquè la verema de la jornada surti tal com l’han planificada. En Bonfill, tal i com succeeix en molts cellers familiars d’aquesta mida, és l’home orquestra del celler, organitza totes les tasques, tant de viticultura com d’enologia del celler, fa tasques comercials, reparteix vins per la zona propera al celler i atén les visites. La verema en aquest celler té una duració d’uns 30 dies, treballant de dilluns a divendres.

Per fer la verema, compten amb un equip de verema de 6 persones que més o menys són els mateixos de cada any, totes elles experimentades i residents de la zona. Les brigades de verema estables de residents de la zona és una pràctica habitual a l’Empordà. Sobre les 07:00 del matí els veremadors arriben a la vinya que els toca, informació que han rebut prèviament. Un parell de membres de l’equip de verema s’encarreguen de la gestió de les caixes, és a dir les reparteixen per la vinya i un cop plenes les recullen i les carreguen al tractor. La resta de l’equip cull raïms.

Toca veremar El Turón, una finca de lledoner roig d’aproximadament 1 ha. Aquest any el míldiu d’una banda, i les mesures anti COVID-19 de l’altra, configuren una verema força especial. Cada veremador disposa dels seus guants, mascareta, tisores de tall i ampolles d’aigua. Disposen de gel hidroalcohòlic cada vegada que en necessiten. Cada veremador es posa en una fila de ceps i en tot moment guarden la distancia de seguretat i procuren tenir el mínim contacte entre ells. L’afectació de míldiu fa que vagin més lents del que seria habitual, han de tenir més cura en la tria dels raïms. En un any normal, cada veremador colliria al voltant de 1.000 kg de lledoner en una jornada de treball, avui difícilment arribaran a aquesta xifra. La verema es fa en caixes on hi caben 13-14 kg de raïm. Un cop omplen les caixes un membre de la brigada recull la caixa i la porta al tractor. En un jornada, el tractor fa entre 3 i 4 viatges de caixes al celler.

Lledoner roig

!--akiadsense-->

El primer tractor s’omple al voltant de les 10 del matí, moment que aprofiten per fer una parada de 15-20 minuts per esmorzar. En aquesta parada tot l’equip guarda la distància i la resta de mesures de seguretat. Tothom està molt mentalitzat en aquest tema. Acabada la pausa tothom torna a la feina fins a les 15:00 hores, hora en que acaba la jornada. El tractor fa el darrer viatge al celler i els veremadors tornen a casa.

Al celler, en Bonfill ha anat fent les tasques pròpies de verema, preparar maceracions, fermentacions, premsats, trasbalsos, remuntatges, etc. Només s’atura cada vegada que arriba el tractor de la vinya, doncs cal col·locar els raïms dins d’una càmera frigorífica per tal que es refredin fins a la temperatura que desitgen. Amb l’arribada del darrer tractor del dia i un cop col·locats els raïms a la càmera, fan les tasques de neteja i desinfecció de les caixes, per tenir-les a punt pel dia següent, així com de tota la maquinària i de la resta d’instal·lacions del celler.

Acabada la jornada de verema i amb el celler ben net, en Bonfill carrega el cotxe de caixes de vi i se’n va a repartir-les entre els seus clients. Arribarà a casa a l’hora de sopar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa