VadeVi
L’Empordà mostra múscul en una nova cita amb els ‘Vins de Tramuntana’

La Denominació d’Origen Empordà organitza cada dos anys una cita amb els Vins de Tramuntana alternant les ciutats de Girona i Barcelona. Enguany, la vuitena edició de la trobada s’ha organitzat per aquest dilluns 8 d’abril i ha reunit unes tres-centes cinquanta persones entre cellers i públic professional a Mas Marroch de Vilablareix.

Es tracta de l’esdeveniment més important que organitza la DO Empordà, amb presència de la majoria dels productors, una trentena, que tenen l’oportunitat de retrobar-se amb distribuïdors, restaurants, sommeliers i amics del vi en general. De fet, l’entitat empordanesa, explica, que fa la convocatòria amb l’objectiu de “continuar enfortint” la seva relació amb la restauració del territori i reforçar uns lligams per mantenir la seva presència als locals gastronòmics de la seva àrea de proximitat.

Sigui com sigui, aquest és un bon moment per a descobrir nous vins, noves anyades o alguns vins especials que o no estan al mercat, no sortiran o són experimentals. Tots els vins, això sí, han d’estar emparats per aquesta DO. Perquè jornades així permeten comprovar la tendència i l’evolució dels vins i els cellers, així com fer un mapa general de la situació.

Bonfill del celler Arché Pagès | Foto: J.P.

Breu radiografia del sector del vi empordanès

Algunes dades clau són que tres quartes parts de la superfície estan ocupades per varietats negres i una quarta part amb blanques; que cada any els vins blancs i rosats augmenten en quantitat i qualitat, allargant alhora el temps tradicional de consum.

S’elaboren cada cop més vins monovarietals, sobretot de les varietats principals de l’Empordà, garnatxa i carinyena, en tots tres colors. Els vins passen menys temps en fusta, amb botes més grans que les de 225 litres, o en altres recipients, com les àmfores, els dipòsits de ciment, ous de granit o formigó…, per arribar a fer uns vins amb menys cos, suavitzant la graduació alcohòlica i més fàcils i agradables de beure. I, a poc a poc, van perdent importància els vins i vinyes de varietats foranies i són substituïts per varietats tradicionals.

Carlota, de Vinyes d’Olivardots, amb una de les novetats de la fira | J.P.

Les novetats de l’edició

Entre les novetats de l’edició, Ethèric rosat, de Vinyes d’Olivardots, molt poques ampolles, 180, elaborat com a blanc de negres amb carinyena negra i brisat amb carinyena blanca; i els Microvins 2022 de La Vinyeta amb un vi de garnatxa blanca, 3 mesos en bota francesa de primer any i una carinyena blanca, dos mesos en botes de roure francès.

Sílvia Naranjo amb en Josep Maria i en Pau del celler Cooperatiu d’Espolla | JP

Dos nous vins de Postal del celler cooperatiu d’Espolla, L’Estany 2020, una vinya de garnatxa blanca de Masarac ja arrencada, fermentació en bota de 300 litres, sis mesos amb les mares i tres anys d’ampolla; i una carinyena blanca, Les Planes 2020, raïms de Masarac, tres dies amb les pells, sis mesos en botes de 300 litres usades i tres anys en ampolla.

David del celler Pujol Cargol | J.P.

El Serrat del Priorat 2022 del celler Pujol Cargol, 70% de carinyena blanca i  30% de carinyena roja, 15 dies amb les pells, fermentació en inoxidable, quatre mesos en foudres de 600 litres, raïms procedents de la vinya del Pla de Masarac; i el TNT de Clos d’Agon, majoritàriament fet amb garnatxa negra, encara que també porta tintorera, negre calmet i jaquez entre d’altres; fa dotze mesos de criança en botes de tercer i quart any. I, per últim, una carinyena blanca del celler Arché Pagès, encara sense nom definit, però molt lleugera i sense cap pas per fusta.

En Carles i l’Anna de Clos d’Agon | J.P.

La meitat de la producció es ven a públic gironí

El mercat gironí concentra la meitat de les vendes anuals de la denominació amb el 50,4% de total, un percentatge que es manté estable en els darrers anys gràcies, segons la DO, a la confiança i l’aposta pel vi de proximitat tant dels consumidors locals com pels sectors de la restauració, l’hostaleria i el comerç. Els cellers de la Denominació d’Origen Empordà venen anualment uns sis milions d’ampolles.

La VIII Jornada de Vins DO Empordà ha reunit els següents projectes: Arché Pagès, Castelló Murphy, Celler Cooperatiu d’Espolla, Esclanyà, Gerisena, Hugas de Batlle, Marià Pagès, Martí Fabra, Celler Mas Pòlit, Pujol Cargol, Clos d’Agon, Empordàlia, Espelt Viticultors, La Vinyeta, Mas Estela, Mas Geli, Mas Llunes, Mas Oller, Masia Serra, Massís de l’Albera, Oliveda, Pere Guardiola, Perelada, Roig Parals, Sota els Àngels, Terra Remota, Tocat de l’Ala, Vinyes dels Aspres i Vinyes d’Olivardots. 

Més notícies
Notícia: L’Empordà es prepara per a un Vivid que enfoca a ‘dones 10’ del vi
Comparteix
Onzena edició que arriba carregada d'activitats, entre els quals, els habituals maridatges, esmorzars de forquilla entre vinyes o concerts amb vi
Notícia: DO Empordà: vins tocats per la Tramuntana
Comparteix
Aquest territori ple d'història s'ha fet un lloc al mercat gràcies als vins de garnatxa i carinyena, blanca, roja o negra
Notícia: El canvi climàtic redueix la intensitat de la tramuntana a l’Empordà
Comparteix
El celler Espelt acull la presentació d'un estudi que avalua l'impacte sobre la vitivinicultura dels canvis de temperatura en el territori empordanès

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa