VadeVi
El canvi climàtic redueix la intensitat de la tramuntana a l’Empordà

Aquest passat 11 de gener, el celler Espelt de Vilajuïga ha acollit l’última de les jornades PATT de transferència tecnològica centrada sobre els efectes del canvi climàtic sobre el territori que abraça la Denominació d’Origen Empordà, així com la valoració de possibles solucions per a fer-hi front.

El motiu de fet fou la presentació dels resultats d’un treball conjunt entre l’IRTA i la DO en el context dels projectes CLIMAVID21 i els Life MEDACC i MIDMACC des del qual es plantegen opcions agronòmiques mostrades des de l’Acadèmia de Poda d’INNOVI i les experiències de l’IRTA que possibilitin l’adaptació del conreu a la nova realitat climàtica.

La temperatura dibuixa el paisatge | Font: IRTA

Reducció de la intensitat de la tramuntana

En la jornada s’han donat a conèixer els resultats dels projectes de recerca, en els quals destaca el fet que els canvis de temperatura canviaran la fenologia i el metabolisme dels ceps i raïms, amb canvis significatius en el cicle vital del cep, que es veurà en l’avançament de poda, brotacions i veremes, així com maduracions alcohòliques i fenòliques distintes, entre d’altres.

A més a més, aquests canvis de temperatura també provocaran un increment de l’evaporació (+7% / 1 ºC), i en cas de mantenir-se o reduir-se la precipitació, com s’està patint amb la manca de pluges registrades durant els últims mesos, farà que les necessitats netes d’aigua de la vinya s’incrementin al llarg del segle XXI arreu del territori empordanès.

L’aigua pinta el paisatge | Font: IRTA

Aquestes podrien ser avaluacions compartides en diversos territoris vitivinícoles, però en el cas empordanès, una dada molt territorial: l’estudi provaria la reducció en la freqüència i intensitat de la tramuntana. Un fet, expliquen, que tindrà un important efecte en les vinyes, ja que reduint-se el vent, els ceps podran créixer més, transpirar més i requerir més aigua.

Un cop més la temperatura és generadora de paisatge, mentre l’aigua el potencia. La gestió de la vegetació, la poda en verd i de formació, van ser detalladament explicats, per se i pels moments de greu sequera, que fan que la gestió del cep no tan sols possibiliti la potencial producció, sinó, la seva supervivència.  El debat que es va promoure després de les presentacions, va ser llarg, intens i propositiu.

Conclusions: el clima ha canviat. Què fem, ara?

Entre les conclusions que es poden extreure de la jornada, un clar convenciment que el clima ha canviat, promovent un fet meteorològic preocupant que és el descens molt radical en les llevantades. Aquest fenomen, associat a un major consum hídric, fa que les reserves de l’embassament de Darnius-Boadella estiguin quasi permanentment compromeses i que la salinització de les aigües freàtiques per intrusió marina vagi en augment.

Un panorama que, segons els experts, demana d’una “profunda discussió” respecte a tot allò que configura la vitivinicultura empordanesa, quant a límits i possibilitats, per a encarar el futur i actuar de pressa amb eines i coneixements que ja es disposen. I un treball col·laboratiu que permeti trobar les millors opcions per un “present difícil i un futur molt incert pel que fa a la productivitat del conreu“.

La DO Empordà disposa d’una gran diversitat de situacions edafoclimàtiques, apunten, algunes de les quals poden esdevenir “molt limitants”, tot i que, segons l’estudi, en general, ha de permetre dissenyar una interessant agronomia de terrer.

Per últim, i no menys important, entenen que disposar d’aigua en un futur, no massa llunyà, “pot ser clau per mantenir aquest conreu en la DO”, i per això caldrà disposar de diverses fonts d’aigua, que no es generen d’avui per a demà, i a més, fer-ho d’acord amb les normes vigents, com per exemple les establertes al Plan de Acción de Aguas Subterraneas MITECO 2023-2030.

Tot plegat -informació, la discussió, el mutu coneixement i la complicitat d’accions-, afirmen, han de ser la via per a generar una DO Empordà resilient.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Observador a gener 15, 2024 | 13:37
    Observador gener 15, 2024 | 13:37
    Ara, que ja no hi ha res a fer venen els planys; totes les advertències eren fantasies dels profetes del mal averany. Ara toca acceptar la realitat, per dura que sigui.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa