VadeVi
Vins de Postal embotella dos paisatges més de l’Empordà
  • CA

Ja fa més d’un any el Celler Cooperatiu d’Espolla va presentar Vins de Postal, una col·lecció de vins de finca d’edicions molt limitades i elaborades a partir de raïms d’una sola parcel.la amb l’objectiu de mantenir i de preservar el paisatge característic d’aquesta zona de l’Alt Empordà.

Amb només un any aquest projecte ja s’ha consolidat i s’utilitza tant per a poder explicar trets característics i peculiars d’aquesta zona de la DO Empordà en forma de vi, com també per ser un reconeixement pels socis del celler perquè són ells els qui han creat i preservat el paisatge a base de paciència, esforç i dedicació al llarg dels més de 80 anys d’història de la cooperativa.

El seu enòleg, Pau Albó, ha explicat en declaracions a Vadevi.cat, que “hi ha bastant d’interès pel projecte perquè és una història que agrada a la gent perquè ajuda a mantenir el paisatge donant valor a unes produccions que potser es perdrien”

L’Escumador és una finca situada a la part alta del poble d’Espolla pel qual hi passa el camí que creua la frontera per anar a Banyuls. És una finca plantada el 1975 i portada per en Narcís i en Roger Geli, pare i fill. El Vi de Postal és de l’anyada 2014 i està elaborat només a partir de raïm de Carinyena roja procedent d’aquesta finca, una varietat quasi desapareguda en què en tot a l’Empordà hi ha menys de 1.000 ceps escampats entre diverses vinyes.

Aquesta anyada va ser caracteritzada per una tardor, un hivern i una primavera de temperatures moderades i pluviometria molt baixa, amb un procés de maduració molt marcat per un agost amb humitats relatives altes, que va provocar una verema llarga i complicada amb punts de maduresa molt diversos i heterogenis.

El vi es va elaborar mitjançant una maceració carbónica del raïm sencer amb la rapa durant 8 dies, i posteriorment retirant la part d’escorregut i aprofitant només la part de most premsat, que va acabar de fermentar sense sobrepassar els 22 ºC. Llavors es va realitzar una criança amb mares en dipòsit amb bastonatges setmanals durant 6 mesos i aproximadament ha estat un any reposant en ampolla.

Els Plans és una finca de Carinyena negra situada a la part de muntanya, al Nord del poble de Rabós. És una finca de ceps molt vells plantats el 1940 i portada tota la vida per en Jaume Brugat i la seva família. El vi corresponent és de l’anyada 2012, una anyada que es recorda per una tardor de pluges abundants i amb un hivern molt sec i de temperatures baixes, i molt marcada per diverses adversitats, com el fort vent a l’inici del cicle vegetatiu i una pedregada considerable, però sobretot pel gran incendi que va sacsejar bona part del territori alt empordanès. La maduració va estar condicionada per un estiu molt sec i un agost de temperatures altes que van marcar una verema pausada i de producció lleugera.

L’elaboració del vi va consistir en una fermentació controlada entre 24 i 27 ºC i una maceració de 22 dies combinant remuntatges i delestatges. Posteriorment es va realitzar una criança de 16 mesos en bótes de roure francès de 2on ús i el vi ha reposat un any en ampolla.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa