VadeVi
La DO Montsant premia veus, projectes i entitats que promouen territori
  • CA

El 5 de novembre de 2001 es publicava al DOGC el reglament on quedava constituïda, amb 28 cellers adscrits, la Denominació d’Origen Montsant. Vint anys després, l’entitat no només ha duplicat el nombre de cellers membres, sinó que ha activat i consolidat diversos projectes que els permeten mirar al futur amb optimisme.

Sigui com sigui, i després de tot un ampli programa d’activitats, aquest cap de setmana la DO ha posat punt final a la celebració del 20è aniversari. I ho ha fet amb un sopar de gala celebrat a la Cooperativa Falset Marçà, en la qual participaren cellers, viticultors i viticultores de l’entitat, així com representants de diferents institucions i administracions del territori, representants d’altres denominacions d’origen i altres agents del món del vi.

Premis Montsant

La trobada també permetre lliurar els Premis Montsant, amb els quals el Consell Regulador ha volgut reconèixer un any més el mèrit i la bona feina de tots aquells que amb el seu esforç i des dels seus respectius àmbits contribueixen a “fer créixer la DO Montsant“, s’estimen el territori i permeten seguir escrivint la seva història amb el seu dia a dia.

En aquesta tercera edició, els guardonats en les 8 categories han estat els següents:

  • PREMI VINYA – VITICULTOR: EX AEQUO JOSEP M. BELTRAN I FINCA ESPECTACLE

Josep M. Beltran és un dels quatre socis d’Orto Vins. Nascut al Masroig, pagès i de família pagesa, rep aquesta distinció per la “seva vocació i estima a la terra, amb una voluntat d’aprenentatge continu i un gran compromís amb la sostenibilitat del paisatge que configura la DO Montsant”, apunten des de l’entitat.

La finca de l’Espectacle, situada a La Figuera, és una vinya de garnatxa amb ceps de més de cent anys plantats en pendent. Una finca d’on neix el vi Espectacle, tot un referent a la DO Montsant.

  • PREMI ELABORACIÓ IMPECABLE: EX AEQUO JOAN ASENS I NÚRIA LÓPEZ

Joan Asens és una de les “figures imprescindibles” si parlem de l’escena enològica de la DO Montsant i, per extensió, de la comarca del Priorat. Amb una llarga trajectòria vinculada a la vinya i el vi, coneix a fons els terrenys i vinyes que configuren la DO Montsant, i sap transmetre el seu entusiasme per la terra.

La Núria López fa gairebé 20 anys que està lligada a la DO Montsant. És una de les poques enòlogues que hi ha a la comarca i el seu nom està associat a Cellers Can Blau, on desenvolupa una feina que ha ajudat a posicionar el celler a la zona.

  • PREMI NAS MONTSANT: JOSEP ROCA

La DO Montsant vol agrair amb aquest guardó el suport incondicional que Josep Roca ha donat a la DO des que va néixer. Així mateix, vol reconèixer la gran difusió que sempre fa dels vins Montsant, amb “el rigor i la profunditat que el caracteritzen”.

  • PREMI ENOTURISME: FIRA DEL VI DE FALSET

La Fira del Vi de Falset ha aconseguit convertir-se en “el principal esdeveniment enoturístic” de la comarca del Priorat. És una celebració de “primer ordre” per a tots els amants del món del vi i “és tota una referència del sector, tant en l’àmbit nacional com internacional”, diran. A més, amb aquest guardó, la DO Montsant vol reconèixer la “bona feina” que van fer pel seu 25è aniversari, que va coincidir amb l’esclat de la pandèmia.

  • PREMI VINOTECA – RESTAURACIÓ: EL CELLER DE L’ASPIC

Inaugurat l’any 2003, el Celler de l’Aspic de Falset és “una de les parades necessàries per als amants del vi”. Fa una “aposta clara” pels productes de proximitat, on els vins de la DO Montsant tenen un paper rellevant.

  • PREMI COMUNICACIÓ: WEIN PLUS

Wein Plus, a més de ser una revista especialitzada del món del vi, ha sabut transformar-se “en un dels fòrums del vi més importants en l’àmbit europeu, amb una repercussió rellevant en mercats com l’alemany i el suís”. En els darrers anys, diuen, ha tingut un paper rellevant en el posicionament de la DO Montsant en aquests mercats.

  • PREMI CONEIXEMENT: FACULTAT D’ENOLOGIA DE LA UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI

Constituïda com a Facultat l’any 1996, la Facultat d’Enologia de la URV ha representat la pedrera de molts elaboradors que han passat pels cellers de la DO Montsant al llarg d’aquests 20 anys, essent, per tant, “un dels motors per a la professionalització i el rigor dels projectes que conformen l’entitat”.

  • PREMI ESPERIT MONTSANT: JAUME DOMÈNECH

Com a primer president del Consell Regulador, Jaume Domènech ha estat, diran “un dels puntals” d’aquests 20 anys d’història de la DO Montsant. Al llarg dels 15 anys que hi va estar al capdavant va saber “transmetre l’esperit engrescador, innovador, jove i dinàmic, valors que avui dia continuen identificant la DO Montsant”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa