VadeVi
La DO Montsant blinda l’origen i traçabilitat dels seus vins

La Denominació d’Origen Montsant ha presentat aquest dimecres diverses novetats enfocades a reforçar la transparència pel que fa a l’origen i la traçabilitat dels vins que surten al mercat sota la seva empara.

En el marc d’un dinar amb mitjans de comunicació, han donat a conèixer el nou sistema de divisió de l’actual distintiu de la DO en tres nous segells que diferenciaran fins a tres categories diferents, especificant l’origen i propietat de cadascuna de les ampolles que s’embotellen al territori. Els nous segells identificaran el viticultor-elaborador, l’elaborador-embotellador i comercialitzadora.

Pilar Just és presidenta de la DO Montsant des de l’any 2015 | Pcats

“És un esgraó més per als vins del nostre territori vitivinícola. Un etiquetatge real que permetrà ser més transparents amb allò que s’ha embotellat i que trobarà el consumidor quan se serveixi el vi”, ha comentat durant la presentació la presidenta de la DO Montsant Pilar Just. “La nostra intenció és que si diem que un vi neix d’una vinya de seixanta anys, en vas i de la varietat carinyena, el que hi hagi dins l’ampolla sigui exactament això”.

Ho hem de fer per la DO, pels nostres viticultors i pel territori, perquè volem treballar amb honestedat, però també pel consumidor, que ha de saber que existeixen diverses maneres de comercialitzar els vins. Tot plegat, ens sembla imprescindible que quedi palès en les etiquetes”, apuntava.

Els nous segells no només tenen per objectiu garantir aquesta transparència en quant a l’origen del producte, sinó que a més a més, sumen un nou element que ha de complicat la seva duplicitat o ús fraudulent. En aquest sentit, segons compartia la presidenta de la DO, s’han estampat sobre un paper especial i amb una estampació hologràfica de seguretat que vol protegir el producte i la marca de possibles agressions al mercat, com puguin ser les còpies o falsificacions.

Finca l’Argatà, de Cellers Joan d’Anguera | E.V.-

De moment, les noves etiquetes estan en procés de producció, i segons Just podrien començar a incorporar-se e les ampolles a partir d’aquest proper mes d’abril. Malgrat tot, hi haurà un període d’adaptació per als elaboradors-embotelladors, que tindran un temps d’adaptació fins que esdevingui una pràctica obligatòria en el període aproximat de dos anys.

“Aquest nou sistema s’ha aprovat per unanimitat a la Junta del Consell Regulador, però ja fa temps que s’estava treballant en aquest camí”, apuntava la presidenta. Sigui com sigui, aquesta nova regulació arriba pocs mesos després que sortís a la llum un presumpte frau en la duplicitat i impressió d’etiquetes de diverses Denominacions d’Origen de Catalunya, entre elles la DO Montsant, per part de l’empresa Reserva de la Tierra, en un cas, per cert, que encara s’està investigant i del qual Just ha apuntat que no hi havia novetats.

“Entenem que aquest nou sistema és un pas endavant per la nostra DO i els vins que posem el marcat, però entenem que hauria de ser aplicable i compartit per tot el sector vitivinícola català”, compartia la presidenta Pilar Just.

Què significa i qui pot demanar cada segell?

El distintiu Viticultor-Elaborador cobrirà les ampolles de vi, el raïm del qual s’hagi obtingut de finques pròpies o habituals del celler, arrendades o de proveïdors amb un contracte mínim de 5 anys entre el celler i el viticultor. I de la mateixa manera, tot el procés d’elaboració s’ha de fer al mateix celler.

Els vins que incloguin el distintiu d’Elaborador-Embotellador distingirà aquelles marques on la procedència del raïm o del mateix vi sigui de més d’un celler de la DO Montsant. Els cellers que puguin incorporar el distintiu han d’estar inscrits al registre d’elaboració i tenir activitat durant la campanya en qüestió.

El distintiu Comercialitzadora acompanyarà els vins embotellats per a un tercer, els vins per encàrrec, que hauran de ser per empreses comercialitzadores inscrites prèviament a la DO.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa