Les Pedrenyeres 2014

Agrícola d’Ulldemolins

DO Montsant

PVP. Aprox. 10 €

Etiquetat en català

Tel. 977 561 613

Web: www.coopulldemolins.com

Sempre s’havia dit que la garnatxa negra és una varietat que fa vins de poc color. Per això especialment al Priorat, però també a l’Empordà o a la Terra Alta ha estat tradicional fer els vins amb un cupatge de garnatxa i carinyena, on la garnatxa i la seva alta capacitat de maduració aportava els sucres, i per tant, el grau alcohòlic, i la carinyena, el color. Històricament, en temps del vi a doll, amb l’aportació dels vins d’aquestes característiques i procedències s’havia corregit la feblesa de molts vins francesos.

Les últimes dècades, però, han aparegut nombrosos vins amb colors molt intensos procedents de les zones vitivinícoles esmentades, i que són monovarietals de garnatxa. O suposadament monovarietals, perquè legalment s’hi pot afegir fins un 15% de vins d’altres varietats sense haver d’esmentar-ho a l’etiquetatge. Deixant de banda que aquest 15% permès hagi aportat més color (probablement amb cabernet sauvignon o sirà, que si fos carinyena no caldria ometre-la), el que ha passat és que el raïm cada cop s’ha veremant més madur i concentrat; i que les tècniques enològiques i maceracions molt llargues, han permès als cellers extreure cada cop més color a la pell del raïm.

Elegància més que potència

Darrerament es torna a fugir d’aquestes negrors i concentracions excessives i més que potència a qualsevol preu, es torna a valorar altres atributs com poden ser l’elegància i la finor.

El celler cooperatiu d’Ulldemolins treballa amb vinyes situades en aquest municipi del nord de la comarca del Priorat, conreades en altituds compreses entre els 620m i els 760m sobre el nivell del mar. Són, doncs, vinyes a molta alçada, un factor que contribueix a moderar les altes temperatures que a l’estiu hi ha en aquesta comarca. Aquestes condicions naturals li permeten elaborar aquest tipus de vins més frescos i equilibrats, naturalment, sense haver d’arribar a collir el raïm verd, com ho han arribat a fer alguns cellers que ara es passen de frenada i pretenen elaborar en climes mediterranis, vins amb l’acidesa i la frescor pròpies de zones vitivinícoles de clima atlàntic.

Així, el Les Pedrenyeres 2014 és un monovarietal de garnatxa negra, amb el color tradicional d’aquesta varietat: un roig de robí d’intensitat mitjana tirant a baixa, transparent, atractiu, i que no espanta amb negrors amenaçadores.

I, esclar, no estem parlant del color per un motiu només estètic: aquesta intensitat més baixa es tradueix a l’olfacte en aromes més fresques, de fruita que no està sobremadurada ni confitada: maduixa, síndria, notes de taronja. I també notes balsàmiques d’herbes aromàtiques: menta, eucaliptus o romaní, juntament amb matisos fins de tabac ros, fusta de pi i vainilla, procedents dels 14 mesos d’afinament en bóta de roure.

A la boca, la finor i l’elegància dominen. No es tracta d’una demostració de força, ni tan sols de la deliciosa maduresa vellutada i plaent dels millors vins prioratins: és un vi fàcilment bevible, que passa bé, i que mentre passa aporta matisos incomptables. Missatges de garnatxa i de territori que s’expliquen naturalment, sense forçar ni exagerar res, tal com són. Tal com ha de ser.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa