VadeVi
Jean Leon acull l’exposició ‘El Minotaure al Laberint’ de Josep Guinovart, fins al 12 de juliol
  • CA

El celler Jean Leon, del Penedès, acull la mostra ‘El Minotaure al Laberint’ de Josep Guinovart, pintor català referent en l’art abstracte, fins al 12 de juliol. A través de nou obres creades entre els anys 2001 i 2004, el visitant s’endinsa en l’univers pictòric de l’artista que s’inspira en la història i cultura mediterrànies i pren com a fil conductor, en aquesta ocasió, el mite grec del Minotaure.

“Els caps de brau apareixen en aquestes peces sota l’aparença d’una inquietant màscara de soldador. Qui o què s’hi amaga darrera? Les dues peces que duen per títol ‘El meu animal’, com si del fil d Ariadna es tractés, ens condueixen cap a una possible lectura. Branques i fulles de figuera es transformen, de la mà de l’artista, en les banyes del Minotaure, banyes que ens parlen de la mediterrània, bressol de cultura i civilització”,explica Maria Guinovart, filla de l’artista i comissària de l’exposició.

Guinovart, com Hefest – déu del foc i dels metalls -, dóna forma als materials aconseguint, com en els mites grecs, que tot tingui múltiples lectures. Que els visitants s’endinsin en aquest laberint; de ben segur que cadascú trobarà el seu fil”, senyala la comissària.

En les obres seleccionades, on predominen els blaus, ocres o negres, Guinovart utilitza principalment la tècnica mixta sobre tela, també mixta i collage sobre tela o sobre fusta. Noms com ‘Minotaure’, ‘El meu animal’, ‘Laberint’, ‘On ets Ariadna’, ‘El fil d’Ariadna’, van descobrint al visitant, des de l’informalisme, el mite grec del minotaure, en què Teseu s’endinsa en el laberint dissenyat per l’artesà Dèdal per matar la bèstia amb cap de brau i cos de persona, i aconsegueix sortir-ne gràcies a l’ajuda d’Ariadna, que n’estava enamorada.

Segons Mireia Torres, directora de Jean Leon, la idea d’aquesta exposició es va començar a gestar arran del rellançament l’any passat de Jean LeonVinya La Scala Cabernet Sauvignon Gran Reserva de l’anyada 1996, que reprodueix l’obra ‘De la terra a la llum’ de Guinovart en l’etiqueta. “JeanLeon ha tingut sempre una estreta vinculació amb l’art, per això il·lustrem amb obres d’artistes reconeguts les diferents anyades del nostre vi de finca més emblemàtic. Amb Guinovart, hem volgut anar més enllà i oferir als visitants del celler i membres del club Jean Leon la possibilitat de conèixer a fons aquest gran artista, exposant un recull de les seves obres al celler”, comenta Mireia Torres.

La inauguració de l’exposició, celebrada el divendres, 16 de juny, va aplegar unes cinquanta persones i va comptar amb la presència de Montserrat Camps, Doctora en Filologia Clàssica i Professora de Grec de la Universitat de Barcelona, que va fer una introducció a la mitologia grega; amb Maria Guinovart, que va explicar cadascuna de les obres exposades; i Mireia Torres, que va presentar els vins que es van degustar: Jean Leon 3055 Chardonnay, el xarel·lo experimental X-15 i el reserva Jean Leon Vinya Le Havre 2001, una anyada antiga amb molt potencial.

La companyia de dansa UnaiUna va oferir als assistents una actuació inspirada en la història del Minotaure, en què les dues ballarines, Marina Fullana i Raquel Klein, entrecreuant els seus cossos, simbolitzaven la feminitat d’Ariadna, perduda entre les línies laberíntiques; cossos que es trobaven per convertir-se en el minotaure tancat, fràgil, que escapa de la soledat. L’actuació va posar punt i final a una vetllada entranyable amb què Jean Leon va tornar a retre homenatge al món artístic, tan inherent a la història del celler i del seu fundador.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa