VadeVi
La Denominació d’Origen Penedès retorna a l’essència
  • CA

Fa 55 anys naixia la DO Penedès. L’Estat Espanyol volia mirar cap a Europa i davant la previsible entrada al Mercat Comú es va plantejar la necessitat de crear distintius per a les zones vitivinícoles. El mirall va ser França on ja feia anys que les regions que feien vi treballaven a l’empara de les denominacions d’origen.

Es va adoptar el nom però no el seu significat. Mentre a França una DO es creava sota criteris, podríem dir de terroir, de tipus de sòl, de clima, etc., a l’Estat Espanyol dels 60 les Denominacions d’Origen es van crear sota criteris geogràfics, polítics i econòmics.

Una d’elles, va ser la DO Penedès. Alguns cellers començaven a embotellar i la DO els va permetre fer-se un nom. Ha plogut molt des d’aleshores. I a la Catalunya de 2015 el Consell Regulador de la DO Penedès té inscrits als seus registres a 5700 viticultors, 270 setanta cellers i 148 empreses dedicades a la criança i l’exportació.

Però no tots són números i en tots aquest anys hi ha hagut molts alts i baixos. Fins i tot un excés de números, ja fos d’hectàrees de vinya o de nombre d’ampolles, a vegades ha fet més mal que bé, associant grans produccions a poca qualitat. I és que durant molt de temps ha estat una de les denominacions d’origen més grans de casa nostra.

El seu president i candidat a la reelecció Josep Maria Albet, assegura però que les dimensions ja no són les mateixes. Abans hi havia 25.000 Ha i ara són només 4.000 el que permet d’alguna manera poder tornar a la idea primigènia del que vol dir una denominació. Per Albet el Penedès “ha fet una contracció per a recuperar l’essència”.

De la mateixa manera que ha aprovat un mapa de 7 subzones, Conca del riu Anoia, Valls del Bitlles Anoia, la Conca del riu Foix, Serra d’Ancosa, Massís del Garraf i Costers de l’Ordal, Marina del Garraf i Costers del Montmell, amb la intenció de nodrir de contingut els vins de cada una d’elles pel seu sòl i clima.

Per Albet, els criteris estrictament tècnics permetran donar més entitat als vins que es produeixen i dignificar la feina que s’ha fet i es fa a la DO Penedès.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa