VadeVi
Un llibre català, el millor del món sobre vins europeus
La vinya i el vi al Penedès. 1850-2018 de Santi Borrell

!--akiadsense-->

La nominació es fa fer púbica el passat desembre. “La vinya i el vi del Penedès.1850-2018” de Santi Borrell, aconseguia el premi al Millor llibre de l’estat en la categoria de vins europeus i entrava a la nominació per ser el millor d’Europa. El veredicte del jurat dels Gourmand World Cookbook Awards International que es donen a la Xina s’han donat a conèixer enmig de la crisi global del coronavirus i el llibre que explica la història vitivinícola del Penedès ho ha aconseguit.

El poeta penedesenc Santi Borrell es mostra content de rebre aquest guardó internacional però assegura en declaracions a Vadevi que “aquest reconeixement no hauria d’amagar la situació que està patint el sector de la vinya, el vi i el cava del Penedès des de fa molt de temps”.

En aquests sentit denuncia que “el sector">, realment no existeix sinó que són empreses que lingüísticament han creat la paraula, però sense dotar-la de contingut”. Afegeix la seva preocupació per la situació del cava “fa anys que estic anunciant una crisi descomunal del cava i ni l’Incavi ni les institucions són capaces de veure el que està passant”.

“La Vinya i el vi del Penedès 1850-2018” es va publicar el mes d’abril de 2019 amb el suport de la DO Penedès, Enoturisme Penedès, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, l’Ajuntament de Vilafranca i el celler Família Torres. Un treball d’investigació del passat vitivinícola de la comarca, una part important del qual s’ha dedicat a investigar la relació entre viticultors i empreses. “En aquests últims 150 anys no hi hagut grans canvis estructurals”, diu Borell, “el viticultor ha de tornar al passat per trencar amb la relació feudal amb les empreses que marquen els preus de raïm. I l’Incavi i totes les institucions ho haurien de veure. No hi ha futur sense els viticultors. Es com si el vi tingues un origen diví. Si els viticultors no es converteixen en elaboradors les vinyes aniran perdent valor i es transformaran per dedicar-se a altres usos”.

En època de confinament aquest llibre no es pot comprar a les llibreries, però sí que es pot adquirir a través de Llibreries Obertes seguint aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa