VadeVi
Els Clàssic Penedès “no poden ser barats” segons la DO Penedès
  • CA
Alguns dels Clàssics Penedès

!--akiadsense-->

Els Clàssic Penedès (els escumosos de la DO Penedès) han anat creixent “de forma sostinguda”, segons el director de la DO Penedès, Francesc Olivella. El cert és que es creix molt a poc a poc. Hi influeix també el fet que la gran majoria dels cellers inscrits són petits. Ara hi ha 17 empreses inscrites, però tres no tenen producte al mercat. No sembla, però, que darrerament els escumosos emparats de la DO Penedès sedueixin més cellers tot i que s’ha obert recentment la porta a poder etiquetar els Clàssic Penedès amb la marca col·lectiva de la Unió Europea Corpinnat, “nascuda amb la voluntat de distingir els grans vins escumosos elaborats al cor del Penedès, a partir de raïm 100% ecològic collit a mà i vinificat íntegrament a la propietat”. Queda oberta una porta, doncs, a membres de l’associació Corpinnat que puguin plantejar-se la possibilitat d’abandonar la DO Cava.

Fins al 31 d’agost del 2017 hi havia un total de 13 cellers amb producte al mercat, amb un mínim de 15 mesos de criança en rima. Aleshores, segons les dades del Consell Regulador de la DO Penedès, els Clàssic Penedès sumaven un total de 714.000 ampolles, amb un celler que ja havia assolit les 250.000 ampolles. L’any anterior (2016) la producció al mercat dels Clàssic Penedès havia estat de 656.000 ampolles, i el 2014 (el seu primer any) es va fregar una producció de mig milió d’ampolles. Les vendes, a tancament del 2017, van ser de 725.000 ampolles. El PVP mitjà per ampolla dels Clàssic Penedès se situa, ara per ara, entre els 7 i els 8 euros, segons dades del Consell Regulador de la DO Penedès. Un 41 % del total de la producció es ven als mercats exteriors, i un 96 % correspon a escumosos blancs i la resta a rosats.

Albet i Noya (Sant Pau d’Ordal), Bonans (Piera), Castell de Pujades /Aymar (Castellví de la Marca), Celler Can Morral del Molí (d’Ullastrell a Olesa de Montserrat), Celler Grapissó (La Llacuna), Celler Puig Romeu (La Llacuna), Cellers AT Roca (Sant Sadurní d’Anoia), Clos Lentiscus (Sant Pere de Ribes), Colet (Pacs del Penedès), Finca Viladellops (Viladellops, Olèrdola), Loxarel (Vilobí del Penedès), Mas Bertran (Sant Martí Sarroca), Mas Comtal (Avinyonet del Penedès), Mas dels Clavers Can Gallego (Cabrera d’Anoia), Miquel Jané (Guardiola de Font-Rubí), MontPicolis (Vilobí del Penedès) i Torre del Veguer (Sant Pere de Ribes) són actualment els 17 cellers inscrits. N’hi ha tres, però, que no tenen producte al mercat: Bonans, Mas dels Clavers i Clos Lentiscus.

Nit dels Clàssics 2018
La Nit dels Clàssics 2018

!--akiadsense-->

El director de la DO Penedès, Francesc Olivella, afirma que “els vins escumosos a casa nostra, i concretament al Penedès, estan en plena transformació”. Considera que “el futur dels escumosos al Penedès ho dirà el temps. Jo veig que l’aposta ha de ser per la qualitat i per uns preus que siguin adients amb la màxima qualitat; és a dir, no poden ser barats”. Francesc Olivella també apunta que “Clàssic Penedès és una aposta dels productors pel territori, per la qualitat i pel model de cellers que fan tot el procés, des de la vinya fins a l’ampolla”.

Des de la DO Penedès s’afirma que els escumosos emparats per la DO Penedès van agafar més força des del 2013, amb l’entrada de nous cellers. Al 2014 van rebre el nom de Clàssic Penedès. Aquests escumosos segueixen tant el mètode d’elaboració tradicional com l’ancestral. Han de ser 100% ecològics, 100% del Penedès i 100% Reserva (un mínim de 15 mesos de criança al celler). Ja s’està a les portes que tots els vins emparats siguin ecològics. Com es recull en el seu Reglament, l’elaboració de vins escumosos de qualitat a l’empara de la DO Penedès es farà amb raïms i vins provinents d’agricultura ecològica d’acord amb el Reglament (CE) 834/2007 i en la seva elaboració d’acord amb els Reglaments (CE) 889/2008 i 203/2012 i amb certificació del CCPAE o d’altres entitats de certificació homologades.

Per a l’adaptació de tots els elaboradors es va establir un període transitori de cinc anys a partir de l’1 de novembre de 2013 i fins al proper 31 d’octubre de 2018, data a partir de la qual “no es qualificarà, ni es certificarà cap vi escumós de la DO Penedès que no sigui ecològic d’acord amb la normativa vigent”. D’aquesta manera, els vins escumosos de la DO Penedès fruit de la verema 2017 i posteriors hauran de ser tots ecològics. Els anteriors a aquesta verema, degut al període transitori que es va establir, poden no ser-ho.

Els recursos per a la promoció dels Clàssic Penedès han de sortir per força dels mateixos Clàssic Penedès després que diversos cellers elaboradors de la DO Penedès que també fan caves posessin el crit al cel per haver de destinar recursos a promocionar uns productes que els fan la competència. Això fa que el pressupost disponible sigui baix. No obstant això, fa un parell de setmanes, el 28 de setembre es va repetir la Nit dels Clàssic Penedès a Can Bonastre després d’una primera Nit feta l’octubre de 2017 als jardins del celler Albet i Noya. Aleshores, segons l’organització, hi van assistir unes 200 persones, aproximadament la mateixa afluència que l’última edició. L’organització afirma que es van exhaurir totes les entrades. La segona Nit dels Clàssic Penedès es va anunciar com “una vetllada exclusiva on descobrir el paisatge vinícola català, la terra, les vinyes i aquests escumosos singulars i de gran qualitat”. Només hi van participar, però, set cellers. Alguns elaboradors van preferir no participar-hi en valorar el fet que fan petites produccions, i en algun cas de només una referència.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa