Carinyena del Penedès

!--akiadsense-->

Marcelo Desvalls, propietari de Finca Viladellops, està apostant per una varietat que s’adapta con anell al dit al Massís del Garraf (subzona de la DO Penedès): la carinyena. És una planta de cicle llarg i maduració tardana que s’adapta amb solvència als estralls que està provocant el canvi climàtic. Ara, això sí, és una varietat autòctona que pateix amb les calors de l’estiu, que és sensible a la malura o cendrosa (el fong de l’oïdi) i que reclama una bona viticultura. És la darrera varietat de raïm que cullen a una petita parcel·la plantada en vas l’any 1974 en sòls argilo-calcaris, a Finca Viladellops (un jornal de terra, l’extensió que un viticultor podia treballar en un dia). També és un dels seus vins que més temps necessita per afinar-se. Aquesta vella vinya d’uns 4.358,3025 m2 està envoltada de bosc. Es controla el vigor dels ceps amb podes molt curtes donada la seva capacitat productiva. El raïm es cull a mà, en caixes de 15 quilograms.

El seu Parañy (amb ñ) és un 100% carinyena que s’elabora amb maceracions en bóta de roure francès amb tapa oberta i pigéage manual. La fermentació es practica amb llevats salvatges indígenes. La criança en bóta és d’uns 12 mesos, i després es fa també una llarga criança en ampolla. Marcelo Desvalls ha ofert recentment un tast vertical d’aquest gran vi ecològic que han batejat com a Parañy (trampa per a caçar ocells vius o morts). Destaca per la seva frescor mentolada tot i la seva potència, amb grans acideses. És un vi que mostra molta alçada i grans possibilitats pel Garraf i el Penedès. També estan treballant amb excel·lència aquesta varietat cellers com Alemany i Corrio (cada cop incrementant-se més al cupatge del Sot Lefriec), Clos Lentiscus (Perill Noir fruit de la vinya Antistiana plantada el 1933 als peus del Montgròs, a Sant Pere de Ribes) o Parató (Samsó de la subzona Turons). El Samsó de Parató és un monovarietal ecològic amb el qual han volgut “retrobar la varietat carinyena, que des de sempre s’ha conreat al Penedès”. Procedeix de dos úniques parcel·les situades a Guardiola de Font-rubí, plantades l’any 1978.

Parañy, la carinyena de Finca Viladellops

!--akiadsense-->

El Parañy 2016 de Finca Viladellops presenta menys capa de color que el 2014, tot i ser fruit d’una anyada de sequera. Mostra notes de fruites negres i florals (rosa i violeta). Destaca per la seva molt bona acidesa i és encara tànnic. El Parañy 2014 és més madur, tot i que també presenta una bona acidesa que li dóna verticalitat. L’anyada 2013 és molt bona, però en nas està marcada per una fusta nova. En boca és força rodó. La millor anyada ara per ara és la del 2012 (només 280 ampolles). Durant la verema d’aquesta anyada es va fer un procés selectiu del raïm en vinya i en taula de selecció. El vi ja comença a presentar precipitacions de color. Combina maduresa i notes de cuirs amb una bona acidesa. Té un estil més clàssic. De l’anyada del 2015 no hi ha vi (la plaga dels senglars va causar estralls a la vinya). Des d’aleshores que es protegeix amb pastor elèctric. Ara s’estan recuperant les faltes d’aquesta vinya vella.

Marcelo Desvalls propietari de Finca Viladellops
Marcelo Desvalls propietari de Finca Viladellops | Ramon Francàs

!--akiadsense-->

La producció del Parañy és escassíssima: unes 300 ampolles anuals. El seu preu es situa en 65 euros. Des de Finca Viladellops, on es presenta aquest vi com “la bellesa de vinyes velles”, s’afirma que “només s’elabora en anys excepcionals on la carinyena expressa el millor”. Marcelo Desvalls afirma que amb el Parañy vol “reivindicar la carinyena com una de les principals varietats del Massís del Garraf abans de la fil·loxera”. Afegeix que “el Parañy és la demostració que la carinyena al Massís del Garraf s’expressa de manera fresca, subtil i elegant”.

Des de la DO Penedès s’apunta que la carinyena “produeix vins amb caràcter, rics en pigment i en extracte que es beneficien d’un envelliment en bóta de roure i de la posterior maduració en ampolla”. El director de la DO Penedès, Francesc Olivella, recorda que “és una varietat autòctona del Mediterrani, i a la DO Penedès, si és fruit de vinya vella i amb poca producció, dóna grans vins”. No obstant això, de les 16.641 hectàrees de vinya inscrites a la DO Penedès a juliol de 2018, només 80,36 són de la varietat carinyena.

Comparteix

Icona de pantalla completa