VadeVi
Els vins top del Penedès seran el Vi de Mas i el Gran Vi de Mas
  • CA
Ampolles de vi

!--akiadsense-->

La DO Penedès està decidida a mostrar al consumidor quins són els seus vins de més qualitat. És per això que aquest 2020 s’iniciaran els tràmits per tal que els cellers que així ho considerin i que compleixin tots els requisits, puguin accedir a ser Vi de Mas i Gran Vi de Mas.

Es tracta d’una nova categorització que es va aprovar a l’últim ple de Consell Regulador que pretén identificar i posar en valor els seus vins top. I ho farà amb una reglamentació més restrictiva i a la qual només hi podran optar els vins que compleixin les condicions establertes a la normativa.

Literalment hauran de ser vins de mas, per això el primer que fa aquesta nova classificació és definir que és un mas que s’acosta molt al que diu el DIEC2: una unitat d’explotació agrícola tradicional integrada pel mas, els conreus, pers estables, pels magatzems, etc.

I en aquest cas amb un celler i amb vinya. Però no pot se qualsevol. Hauran de ser vins que es facin a una finca amb una masia i vinculat a una família determinada encara que no sempre n’hagi estat la propietària. S’ha de poder documentar que és com a mínim de l’època de la fil·loxera, entre 1879 i 1900 aproximadament i no cal que la masia estigui habitada, però no pot ser nova.

Cal que aquesta finca tingui un valor paisatgístic amb un entorn adequat. Expliquen des de la DO Penedès que per exemple, no es considerarà adequat que el mas estigui al costat d’un polígon industrial. A més s’haurà de demostrar un estudi de sòls sobretot pel que fa a la vinya.

Els vins que vulguin ser Vi de Mas hauran de sortir de vinyes que tinguin com a mínim 10 anys i el Gran Vi de Mas de vinyes de més de 20. A més a més hauran de tenir el certificat ecològic. El rendiment haurà de ser un 15% inferior al que autoritza DO Penedès, collit a mà i les vinyes no podran estar a més de 2 quilòmetres al voltant de la masia i el raïm que es culli d’aquestes vinyes s’haurà de dedicar en la seva totalitat i sense excepció a l’elaboració dels vins que d’aquesta categoria.

Caldrà que els Vins de Mas tinguin una puntuació quan es tastin per part de la denominació, de 72 sobre 100 com a mínim i a l’etiqueta serà obligatori indicar-hi l’anyada i les varietats. A més no podran ser referència noves. Seran vins que faci 5 anys com a mínim que estan al mercat i 10 anys pels Gran Vi de Mas i a més a més s’haurà d’acreditar que hagin tingut premis i reconeixement a guies i concursos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa