Abadal Mandó, el primer vi 100% d'aquesta varietat
Abadal Mandó, el primer vi 100% d’aquesta varietat | M.R.F

!--akiadsense-->

Valentí Roqueta, màxim responsable de Vins Abadal, assegurava que es tractava d’un moment especialment important pel celler. Després de 15 anys d’investigació, de proves diverses d’elaboració i del “gaudi i patiment” d’un procés intens, es troben en disposició de presentar i treure al mercat un nou vi d’una varietat recuperada: la mandó.

Roqueta afirma que de la mateixa manera que es va recuperar el picapoll i que ara és imprescindible per entendre els vins del Pla de Bages amb el mandó s’ha fet un pas més en aquest procés de mirar cap enrera per encarar el futur, d’aprofundir en la identitat del territori i de reivindicar el seu potencial vitivinícola i cultural.

Ramon Roqueta, enòleg i fill de Ramon Roqueta es va incorporar a l’empresa familiar fa 10 anys i es va lligar inevitablement en la recerca sobre el mandó que ja s’havia iniciat feia 5 anys.

Ramon Roqueta, Miquel Palau i Valentí Roqueta a la presentació del nou vi Abadal Mandó
Ramon Roqueta, Miquel Palau i Valentí Roqueta a la presentació del nou vi Abadal Mandó | M.R.F.

!--akiadsense-->

“Nosaltres no vam escollir el mandó per recuperar-lo, ell ens va triar a nosaltres” assegura. Aquesta varietat que va desaparèixer amb la filoxera es va replantar un cop superada aquesta crisi. Però seguint la tònica de la resta de plantacions de vinya a la zona va anar despareixent i es va deixar de vinificar. Però així i tot, a principis del segle XX era la varietat més plantada.

Potser per això i pel fet que era clar que era un raïm arrelat i propi, des d’Abadal varen apostar fort per la investigació. Un treball en el que es va constatar que a més d’adaptar-se al territori, perquè li és propi, és una varietat prou resistent al daltabaix que suposa el canvi climàtic.

Així les coses, i després de 15 anys, dia 6 de novembre sortirà al mercat el primer vi monovarietal de mandó. “Un vi que no s’ha pensat per aquells que busquen novetats cridaneres sinó per aquells que volen assaborir el territori” deia Roqueta.

L’enòleg del celler, Miquel Palau, anava més enllà i afirmava “hem mirat el passat per encarar el futur”. I fruit d’això n’ha sortit un “vi fàcil d’entendre, fàcil de beure, que s’inspira en el XIX pensant en el consumidor del segle XXI”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa