VadeVi
Comença una nova edició del ViBa, la Fira del Vi del Bages

Manresa ja ho té tot a punt per a la celebració d’una nova edició de ViBa – Vi del Bages, un esdeveniment amb format de fira que promou el turisme local i que té la voluntat de ser un punt de trobada, dinamització i projecció de futur de la cultura del vi de Manresa i el Bages. En el marc de la fira, un any més i com és tradicional, tornarà la mostra Vi­_suals, un projecte artístic amb gairebé deu anys d’història que relaciona la cultura tradicional del vi amb els llenguatges contemporanis .

En aquesta edició, tan ViBa com Vi_suals —adaptades a les restriccions de la pandèmia— tindran el seu epicentre d’activitats a l’Anònima, on els dies 4, 5 i 6 de juny se celebraran la major part de les activitats programades. La fira ViBa, però, amb la voluntat de deslocalitzar les propostes que s’ofereixen, ja celebra a partir d’aquesta setmana algunes de les seves activitats a diferents punts de la comarca.

Visites guiades a cellers del territori, tastos de vi a preus populars, visites professionals, tastos a botigues especialitzades, xerrades, concerts, visites a espais emblemàtics de la ciutat, exposicions fotogràfiques i la mostra de tretze artistes bagencs al voltant amb concepte «cercles» com eix d’inspiració, són algunes de les atractives propostes que es podran gaudir els propers dies.

L’organització de l’esdeveniment va a càrrec de la Ruta del vi DO Pla de Bages, impulsada des de la DO Pla de Bages i el Consell Comarcal del Bages, de l’associació BagesImpuls i l’Ajuntament de Manresa. Comptant amb Caixabank com a patrocinador principal i amb el suport de diverses empreses i entitats del territori.

Cap de setmana 29 i 30 de maig, d’activitats al territori

Amb l’objectiu de deslocalitzar les activitats arreu del territori, aquest cap de setmana 29 i 30 de maig és faran itineraris guiats a poblacions bagenques per conèixer el patrimoni relacionat amb la història de la vinya i el vi. De l’època medieval podrem visitar els cups excavats a la pedra on fermentava el vi a la zona nord del Bages i també el Monestir de Sant Benet de Bages. El gran patrimoni de la pedra seca, reconegut el 2018 per com a patrimoni immaterial per la UNESCO, que es podrà conèixer tot passejant en els itineraris guiats d’Artés, Sant Joan de Vilatorrada, Castellnou de Bages i Sant Salvador de Guardiola. Masies que obriran les seves portes exclusivament per mostrar una premsa del 1700 o bé equipaments ara en desús, com el Celler Cooperatiu de Santpedor, que van ser cabdals pel desenvolupament vinícola de la comarca.

També gran part dels cellers —Cellers Abadal, caves Gibert, Celler cooperatiu d’Artés, Fargas-Fargas, Grau i Grau,  Sanmartí, Solergibert, Collbaix-el Molí i Heretat Oller del Mas— oferiran visites guiades amb tast de vins a preus populars. I la programació d’enguany inclou també diversos tastos a botigues especialitzades, com ara el Nou Celler de Sant Fruitós i Vins Alsina, Taverna 1913, Mas de la Sala, Vinalium, Setè Cel i el Celler del Bages.

La ViBa també proposa un conjunt de visites i activitats a espais emblemàtics de Manresa (Torre Lluvià, carrer del balç, la Sèquia o la Seu) i comarca (Casa Rovira-Cardona), acompanyades d’algun element vinculat amb el vi o una copa d’alguns dels vins de la DO Pla de Bages.

L’Anònima, centre neuràlgic els dies 4, 5 i 6 de juny

El pati de l’Anònima es convertirà en bar de vins (Winebar) durant tot el cap de setmana del 4 al 6 de juny, amb taules per a grup bombolla o fins a 6 amics en diferents franges horàries distribuïdes entre el divendres vespre fins el diumenge al migdia.

La tradicional Nit dels Picapolls surt del seu icònic emplaçament al Parc de la Seu per celebrar-se al Pati de l’Anònima en un sopar-tast amb l’acompanyament de la música jazz del duet Mon petit Món. El tast de vins de picapoll s’acompanyarà amb el sopar fred preparat pel Mas de la Sala a base d’embotits i formatges del Bages, pa amb oli i postres. 

La música en directe i els espectacles diversos acompanyaran les diferents jornades de la ViBa a l’Anònima, on es podran degustar vins de tots els elaboradors acompanyats de la gastronomia de la foodtruck Rock & Raola.

Any rere any, el cicle Vi_suals reuneix el treball de diferents artistes de la zona del Pla de Bages en una mostra que té com a fil conductor un concepte o element vinculat a la viticultura. El programa d’enguany, que parteix del concepte «cercles», va començar a gestar-se l’any 2020 però, degut a l’eclosió de la pandèmia de la Covid, no va poder mostrar-se.

Sota l’eix temàtic dels «cercles», la TAVCC presenta un projecte de comissariat que inclou l’obra de 13 artistes plàstics que han incorporat a les seves creacions un cèrcol de ferro de bóta, cedit per cadascun dels cellers de la Denominació d’Origen Pla de Bages que participen en el projecte A més d’aquesta referència directa al món del vi, els «cercles» apel·len al procés vegetatiu de la vinya i són alhora el símbol de l’infinit i la unitat.

Es pot consultar el programa sencer i fer les reserves anticipades a www.firaviba.cat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa