VadeVi
Les deu experiències enoturístiques al Bages que no et pots perdre aquest pont
  • CA

Venen uns quants dies de desconnexió i, si no hem pogut descansar des de l’estiu, els agafarem amb moltes ganes; més encara si revisem l’oferta d’activitats que ens permeten tastar, gaudir o viure aventures ben prop de casa a través de l’enoturisme.

El Pla de Bages ho té clar i proposa un ampli ventall d’idees que permeten recórrer el seu paisatge i aprendre de la seva història, tot passejant entre vinyes, gaudint d’activitats esportives i tastant o descobrint els sabors del territori a través dels productes i vins locals.

A ‘Vadevi’ us proposem deu experiències per triar i gaudir al Bages durant aquests dies del pont de desembre.

Ruta de les tines de la Vall del Flequer | Bages Terra de Vins
Ruta de les tines de la Vall del Flequer | Bages Terra de Vins

1. La ruta de les tines a la Vall del Flequer

La Vall de Flequer és un dels testimonis més fidels de la presència de vinya i de pedra seca al Bages. Imatges antigues mostren un entorn ple de vinyes i n’han documentat una important quantitat de construccions de pedra seca, on els pagesos hi podien fer nit o fins i tot deixar-hi reposar el vi un cop feta la collita de l’any. Un itinerari a peu pel Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac permet descobrir aquestes tines a peu de vinya, Bé Cultural d’Interès Nacional i patrimoni vinícola únic al món, a més de degustar vins del territori que neixen sota l’empara de la Denominació d’Origen Pla de Bages.

Paisatge de pedra seca i cups, al Bages

Seguint el fil de l’enorme tradició i significat que ha tingut la pedra seca en la història del vi del Bages, hi ha d’altres rutes que permeten entendre el llegat que defineix aquest territori.

2. Univers Exibis

Un bon exemple és visitar el celler Can Serra dels Exibis i deixar-se guiar per un passeig per aquells indrets singulars del seu entorn que tenen un lligam indiscutible amb els vins que fan. Tines a peu de vinya, cups excavats a la pedra, Montserrat, Cardona són alguns escenaris d’aquesta proposta itinerant.

3. Tasta el paisatge

No penseu en cap cas que repetim l’experiència. Hi podeu trobar un clar nexe clar d’unió, però cada activitat és singular i mostra una cara diferent del paisatge. En aquest cas, la proposta està directament en tastar-lo a través d’una visita al celler de Sant Miquel d’Oló, ampliat amb un tast de vi extra i un aperitiu en un racó inhòspit de la finca amb vistes a la vinya i a un paisatge espectacular.

4. Passeig de pedra seca i vinya amb esmorzar

I si al recorregut hi afegim alguna cosa per agafar forces? En aquesta proposta que guia el celler Abadal s’ofereix una passejada per camins de terra, vinyes i bosc que permet conèixer i descobrir algunes de les barraques de vinya de la propietat -les més antigues daten fa 300 anys i les més modernes, de mitjans de segle XIX-, i després de la caminada, serveixen un esmorzar de pagès maridat amb vins.

Passeig entre vinyes i pedra seca, amb el celler Abadal

5. El Llaminer

Servim, sentim i esvalotem els sentits amb aquesta activitat que permet tastar alguns productes singulars que s’elaboren al Bages, concretament de la mà del Celler Cooperatiu d’Artés. I atenció, tingueu present en aquest cas que us trauran productes que no es degusten en les visites regulars. Un ranci 2009 de bota, un dolç natural de merlot, un cava rosat semi, un vermut picapoll i ratafia…, tot un luxe per al paladar que es maridarà amb dolços d’Artés.

6. Pícnic entre vinyes

Fa fred. D’acord. Però sempre hi ha valents i agosarats que no el pateixis i s’aventuren a gaudir d’activitats a l’aire lliure. Aquests, de ben segur que triaran gaudir del paisatge, la vinya i la tranquil·litat que ofereix l’entorn del celler rural Fargas Fargas, i encomanar-se a la seva proposta que inclou una cistella amb vi i productes de proximitat per tastar-los en algun dels espais habilitats de l’entorn.

Buggie entre vinyes | Heretat Oller del Mas
Buggie entre vinyes | Heretat Oller del Mas

7. Buggie entre vinyes

Sou dels aventurers? Anoteu aquesta idea: Un recorregut per descobrir l’entorn del celler Oller del Mas, per camins de terra, rieres i conreus de vinya, cereal i oliveres sobre un buggie i -si teniu sort, acompanyats i guiats pel propietari del projecte!- Aquesta visita també us mostrarà algunes barraques de pedra seca, tines i el pou de glaç, i podreu finalitzar amb una visita al celler i un tast de vins i olis.

8. Winefulness

Si voleu repòs, calma, també sou al lloc ideal. Els Apartaments les Bases ofereixen tallers de Mindfulness i Winefulness, que us connectaran amb aquest paisatge singular del Bages proporcionant el benestar que us fa falta. Per acabar -i celebrar la vida-, podem visitar el wine bar al Celler Fargas Fargas i brindar amb dues copes per persona més un aperitiu.

Winefulness

9. Taller de pintura amb vi

Marta Arañó duu a terme aquests tallers als espais exteriors de la masia de Ca la Julita, on també us hi podeu quedar a dormir. Perquè també hi ha les opcions per als artistes i la creativitat que tenen l’oportunitat d’inspirar-se en una passejada per la vinya i a continuació, plasmar idees sobre dibuixos i pintures que utilitzen el vi com a ingredient principal. Els adults poden acompanyar el taller amb un tast de vins.

10. Vins únics per a cada moment

I per últim, una nova proposta única per entrar al món vinícola des d’una perspectiva diferent. Amb el celler Collbaix, visitem la finca de les oliveres, aprenem com es treballa la terra sota els preceptes de l’ecologia i la biodinàmica; i quan entrem al celler, aprendrem com s’elabora el vi -alhora que obriran algun dipòsit per deixar tastar els vins joves que ara estan en fase d’elaboració, un dels quals, s’ha vinificat en àmfora de pedra. Com serà, que el faci diferent d’altres vinificacions? Un aprenentatge també de varietas autòctones com la mandó o la sumoll i dues sorpreses pel final.

Podeu consultar el detall de totes les activitats a la web www.rutadelvidobages.cat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa