VadeVi
S’amplia el conveni Ajuntament de Manresa-AMPANS per a la recuperació de varietats autòctones al Bages

L’Ajuntament de Manresa i la fundació AMPANS han ampliat el conveni del projecte de recuperació de varietats de vinya als terrenys agrícoles de la Torre Lluvià. El nou acord inclou l’ampliació del terreny, amb 10.335m² més, que es destinaran a pràctiques experimentals per fer vinya productiva. L’acord també integra noves tècniques de maneig de la vinya per promoure la biodiversitat i afavorir la presència d’espècies de flora i fauna. En aquest sentit, la manera com es gestiona el cultiu pot condicionar la biodiversitat que habita dins del camp o que en fa ús de manera puntual. La major part de les espècies dels ecosistemes terrestres depèn del sòl i, per això, resulta necessari una gestió adequada del terreny que respecti la biodiversitat i que permeti obtenir una bona producció, tot mantenint un equilibri en el sistema.

L’Ajuntament de Manresa va cedir el terreny a AMPANS, que fa el cultiu i vinificació en col·laboració amb el celler Collbaix i amb la DO Pla de Bages, que és la responsable de coordinar el projecte i fer l’assessoria. El conveni permetrà fer un projecte de recerca de les varietats autòctones de vinya a la comarca del Bages i l’estudi de noves tècniques de cultiu i vinificació. Gràcies a això, ells cellers de la DO també podran obtenir noves bases de fusta per cultivar.  El regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet, ha destacat el fet que es tracta d’un “projecte col·lectiu que compta amb el compromís de molta gent” i que pretén “recuperar vinyes autòctones, ajudar a promoure la biodiversitat i donar valor afegit al producte local”. També ha valorat molt positivament la feina feta durant aquesta primera fase del projecte, amb gairebé totes les varietats previstes plantades, i  ha exposat que la idea d’aquest nou acord és fer “vinya productiva amb quatre de les varietats”.

El president de la fundació Ampans, Sebastià Catllà, ha realçat la feina que ha dut a terme  l’Ajuntament per restaurar la Torre Lluvià i  millorar el seu entorn. “Hem recuperat una zona on anys enrere s’hi produïa vinya, cereal, oliveres i ametllers”, ha afegit. Catllà ha explicat que per a Ampans va ser tota una satisfacció entrar a formar part d’aquesta iniciativa i que “amb la col·laboració de tots serà un projecte fantàstic”. El president de la DO Pla de Bages, Joan Soler, ha manifestat que des Consell Regulador se senten “portadors i custodis d’aquesta diversitat varietal que parla de la història de la comarca, tan lligada al conreu de la vinya”. Soler ha explicat que aquest projecte “va de recuperar paisatges, l’ofici vinculat al conreu de la vinya així com un valor d’identitat que acaba donant un patrimoni sensorial”. Finalment, el president de la DO ha destacat que aquesta iniciativa està fent possible recuperar varietats molt antigues i ha afegit que, tot i que encara queda molt camí per recórrer, gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament, el coneixement dels cellers i el suport social i laboral de la fundació Ampans, el projecte serà del tot madur d’aquí a cinc anys.

Projecte de recuperació de varietats autòctones al Bages

El projecte de recuperació de varietats autòctones al Bages té per objectiu convertir els terrenys de la Torre Lluvià en un camp experimental per a la recuperació de varietats antigues a la comarca. Es tracta d’un projecte col·laboratiu entre l’Ajuntament de Manresa, el Consell Regulador de la DO Pla de Bages i la fundació AMPANS, que es va engegar l’any 2018.  L’Ajuntament de Manresa va cedir el terreny a AMPANS, que fa el cultiu i vinificació en col·laboració amb el celler Collbaix i la DO Pla de Bages, que és la responsable de coordinar el projecte i fer l’assessoria. L’acord preveia que la plantació es fes en dues fases: una primera, l’any 2018, en què es van plantar ametllers, oliveres i una part de vinya a la part nord-est de la finca, i una segona l’any 2019, en què es va plantar vinya al sector sud-est dels terrenys de la Torre Lluvià.

La DO Pla de Bages és la primera del territori català que posa en marxa un projecte de recuperació de varietats d’aquestes característiques. Es tenen identificades més de vint-i-cinc varietats autòctones, no totes exclusives del Bages. De moment, se’n recuperaran nou: Pansera, Turbat, Cap pelat, Malvasia manresana, Moscatell del país, Pansa, Negrelló Cap negre. De fet, per a algunes el nom encara és provisional. Pel que fa a l’olivera, es recuperaran les varietats anomenades Vera, Verdal i Corbella, que es troben entre les majoritàries històricament al Bages.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa