VadeVi
La Festa del Vi de Tarragona torna reivindicant tradició i modernitat
  • CA

La Festa del Vi de la denominació d’origen Tarragona començarà d’aquí ben pocs dies, amb la intenció de refermar el retorn de la DO a la ciutat.

Entre els propers 20 de maig i 5 de juny s’han programat un seguit de conferències, concerts, maridatges i tasts que volen, a més reivindicar tant la tradició de l’elaboració del vi a la regió com el pas que ha fet cap a la modernitat. Una festa que uneix més de 20 cellers, artesans del territori, que volen compartir i gaudir les seves ampolles i explicar i expressar els seus missatges i propostes. Així, com han explicat a la presentació que ha tingut lloc aquest dimarts, la festa passa a ocupar 15 dies per “oferir totes les dimensions del vi a la ciutat”.

El retorn a l’activitat social després de la pandèmia, afirmen des de l’organització, ha dut a fer “una reflexió” sobre el paper que han de jugar al territori, arribant a la conclusió que Tarragona “mereix” un festival enològic amb aspectes lúdics però també tècnics, culturals o socials. Així, amb aquesta “vocació de festival”, desplegarà tot d’activitats que volen ajudar a conèixer el territori amb un caràcter transversal, anant “del winelover fins al tarragoní mitjà, dels adults als infants, dels especialistes als curiosos”.

Presentació de la Festa del Vi DO Tarragona, que canvia per projectar-se al futur i apel·lar a tota la societat | DO Tarragona
Presentació de la Festa del Vi DO Tarragona, que canvia per projectar-se al futur i apel·lar a tota la societat | DO Tarragona

Una visita del segle XIX

Per explicar aquesta idea, des de l’organització de la Festa del Vi D.O. Tarragona han inventat un personatge del segle XIX, anomenat Sanahuja. Tal com diu el mateix lema de la festa d’enguany, aquest home de fa gairebé un segle i mig “torna a la ciutat” per comprovar, de primera mà, com ha evolucionat el vi de Tarragona d’ençà que se’n va anar.

Des de la D.O. afirmen que aquesta idea és “una picada d’ullet al passat” per tal de posar en valor tant el “passat vinícola gloriós” de la regió com, alhora, el seu present, que els productors que s’hi acullen volen representar “amb la màxima dignitat i legitimitat”. Així, Sanahuja reflecteix el passat i la tradició que la D.O. Tarragona reclama com a part del seu patrimoni i que reivindica des d’un “present actualitzat”, des dels bars i tasques que ofereixen el vi a la ciutat i on, és clar, la D.O. ha de tenir, és clar, “un lloc destacat”.

Així, d’alguna manera, aquest personatge serveix per certificar el creixement i l’evolució de la D.O. Tarragona mantenint-se, alhora, molt lligada als seus orígens, el seu passat i les seves tradicions. I ho fa com a part central de la imatge d’una Festa del Vi que té com a objectiu continuar lligant la ciutat de Tarragona amb la part més interior de la zona, amb un gran patrimoni vitivinícola.

Des de la D.O. Tarragona afirmen que senten la “responsabilitat” de “fer viure el vi i el territori que embotella”, ja que sovint envien la marca cap a un exterior que els “imagina” i els “estima” pels trets del caràcter que els uneixen.

El raïm de la DO Tarragona ha superat amb èxit l'onada de calor
El sector vitivinícola és una part importantíssima de Tarragona i la Fira del Vi de la seva D.O. el vol posar en valor

Activitats de tot tipus i el retorn del “Tast del Decenni”

El programa de la Fira del Vi DO Tarragona, així com tota la informació i enllaços per comprar les entrades per a totes les activitats, es poc consultar a la seva pàgina web. Inclou tasts especialitzats de “clàssics Tarragona” i també tasts d’aromes per al públic familiar, una ruta de vins per les vinyes i varietats de la DO amb maridatges especials, una conferència d’enoturisme, una sessió de cinema documental gràcies a la col·laboració amb el MOST Festival, una festa enomusical al carrer i un tast de bombolles al Balcó del Mediterrani. Tot plegat, és clar, a més de la tradicional Fira del Vi de la plaça Corsini, un esdeveniment popular, festiu, lúdic i participatiu.

Entre tots els actes preparats per aquesta edició de la festa, en destaquem la repetició del “Tast del Decenni”, estrenat el mes de febrer passat per les Festes de la Candela de Valls i que consisteix a maridar 10 vins de 10 anyades (2011-2021) amb 10 plats, en una combinació excepcional que serveix com el millor testimoni possible de la qualitat i l’evolució de la D.O. durant la darrera dècada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa