La comarca de la Terra Alta i el vi són una unitat indivisible. És el principal motor econòmic del territori i sobretot el principal actiu en quant a reputació i identitat. Certament, en els darrers anys s’hi ha vist canvis constants, naixement de nous projectes i consolidació d’una marca que va entendre la seva singularitat a partir d’una varietat estrella com és la garnatxa (blanca, sobretot, però també la negra, la peluda…).

La DOTA vol protegir i impulsar el segell 100% Garnatxa blanca | DO Terra Alta

Els temps han canviat, i també ho han fet els productes i el treball col·lectiu d’un territori que sembla que ja es creu allò que fa. Ho avalen reconeixements com els que estan obtenint en concursos internacionals, on per exemple, a les Garnatxes del Món van ser el territori català més premiat; o els Premis Vinari, que tot just han anunciat els guanyadors de les categories joves i ocupen una posició destacada en els podis de majors reconeixements.

Sigui com sigui, el cert és que aquests últims dies hi ha hagut diversos moviments dins dels cellers o s’han anunciat algunes novetats que demostren aquest interès creixent pel territori.

El celler Herència Altès, a la Terra Alta | Foto del celler

Moviment als cellers i incorporació a la DO

Recentment s’han mogut algunes peces dins els equips d’enologia de diversos cellers terraltins. D’entrada, Eli d’Anguera, amb llarga tradició a l’Agrícola de Corbera d’Ebre, ja no treballa a la cooperativa, on ara hi seguirà fent vi Judith Folch, qui en el seu torn ja fa un temps havia sortit del Celler de Batea i compartia dia a dia amb Anguera. Ara, aquesta última se centrarà en el seu projecte més personal al Priorat, Nubac, a l’espera de nous projectes vinculats amb l’elaboració dels vins.

D’altra banda, l’enòleg Jaume Clua ha canviat Herència Altès per Altavins Viticultors, on pren el relleu de Joaquim Bielsa, que ha decidit centrar-se en el seu propi projecte Bielsa Ruano -amb nou celler que s’està construint a Vilalba dels Arcs. En substitució de Clua al projecte d’Herència Altès, qui fins ara era el segon del departament, Gerard Mercadé, en pren la màxima responsabilitat.

D’altra banda, també hi ha una novetat que en aquest cas té a veure amb el Consell Regulador de la DO Terra Alta, qui recentment ha incorporat a l’equip en Nil Ardevol com a tècnic d’Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV). L’objectiu, oferir assessorament a viticultors i avisos fitosanitaris, a banda de donar suport en temes de regulació i control.

Agrícola SC Terra Alta, Caterra ha tret al mercat un ancestral blanc i un rosat, que han estat premiats | Jaume Pallàs

Novetats a La Pobla

A més a més, sumat als diferents canvis que està vivint la comarca en quant a personal o moviments als cellers, també s’ha conegut recentment que el Grup José Ferrer s’hauria interessat per la cooperativa de La Pobla de Massaluca -Agrícola SC Terra Alta, Caterra– per incorporar a la seva gamma vins amb Denominació d’Origen Terra Alta.

Una cooperativa, la de La Pobla, que a més a més està celebrant que els nous ancestrals, incorporació força recent a la seva gamma de vins i que surten al mercat fora de la DO perquè el plec no accepta de moment aquest tipus d’elaboracions, han rebut una medalla d’or i una de plata al concurs de les Garnatxes del Món: Or per “Te Veig Bé 2021”, i plata per “Cap problema blanc, 2021”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa