VadeVi
L’impuls al vi i a l’enoturisme serà clau per evitar el despoblament a la Terra Alta
  • CA
DO Terra Alta

!--akiadsense-->

‘País d’Oportunitats, País viu’ tanca aquest dijous la primera fase amb la constitució de la comissió de dinamització comarcal a la Terra Alta, la quarta de les comarques on s’ha posat en marxa el projecte. La comarca ebrenca té un greu problema de despoblament i envelliment i ha situat com a prioritat per al seu desenvolupament la millora de les infraestructures, el transport i les telecomunicacions, la creació de borses d’habitatge i l’impuls del sector agroalimentari del vi i l’oli i el turisme enològic. “Volem donar una injecció a l’economia i consolidar llocs de treball per frenar el despoblament. Que la gent es pugui anar a formar fora i després pugui treballar des d’aquí”, ha reclamat Neus Sanromà, presidenta del Consell Comarcal.

Aquest dijous s’ha constituït a Gandesa la comissió territorial del projecte País Viu a la Terra Alta. La sessió ha comptat amb la participació del delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarés, la presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, Neus Sanromà i el secretari d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran, Miquel Àngel Escobar. També hi han participat alcaldes de la comarca i agents socioeconòmics del territori.

Amb la Terra Alta es tanca una primera fase que ha desplegat el projecte al Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Ribera d’Ebre. “Estem satisfets per la rebuda, per les taules de diàleg i l’aliança que miren al present i afronten les dificultats des del curt i el llarg termini per construir identitats, potencialitats i valor afegit al territori”, ha apuntat Escobar. “Està anat força bé perquè des del Govern estem tenint la sort d’adquirir una mirada més global dels territoris i els territoris fan molt bona feina per explicar el que són i la seva idea de futur. Les comarques estan fent valdre el treball fet durant molts anys i el lideratge del món local”, ha afegit.

Escobar confia que el projecte País Viu “se sostingui en el temps” perquè el territori adquireixin “el dret a tenir una relació singular” amb el Govern. “Enriquirà les polítiques i les farà de més qualitat perquè estan basades en el que demanda el territori. D’aquesta aliança sortiran molt bones coses”, ha defensat.

L’estratègia de la Terra Alta

Els principals reptes que planteja la comarca de la Terra Alta és la millora de les infraestructures, el transport i les telecomunicacions, de les competitivitats empresarials del sector agroalimentari i industrial i l’impuls de l’habitatge i el turisme enològic. “La voluntat és frenar el despoblament que estem vivint amb infraestructures que són necessàries. Necessitem una xarxa viària prou potent i que en l’àmbit tecnològic s’ajudi a les empreses a treballar distància des del territori. És una realitat possible que es pot assolir. L’equilibri també implica potenciar el producte alimentari i l’economia agrària que és la que sosté gran part de la comarca”, ha apuntat Sanromà.

Les fortaleses de la Terra Alta són el sector del vi i l’oli i algunes indústries a la capital com les d’arts gràfiques. Amb dotze pobles i 11.490 habitants, la comarca representa el 0,001% de la població del país.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa