VadeVi
El xarel·lo: la redescoberta d’allò que sempre hi ha estat
  • CA

La xarel·lo és una varietat que té una fulla bastant gran, a sota de la qual hi apareixen uns petits pèls blancs que fan que la planta sigui molt resistent en èpoques de sequera.

Els grans de raïms estan poc atapeïts el que evita la presència de fongs per exemple i tenen la pell gruixuda i elàstica que la fa menys sensible a les malalties com la botritis. En aquesta pell gruixuda a més s’hi troben més precursors aromàtics que en d’altres varietats.

Aquest són segons Eva Plaza, enòloga de Caves Vilarnau, els punts forts del xarel·lo. En el capítol de desavantatges hi trobaríem el corriment, que és del 75%. Això vol dir que no totes les flors que fa la vinya acaben sent grans de raïm i per tant del xarel·lo no s’esperen gran produccions.

Més enllà de les consideracions tècniques que ens poden ajudar a entendre una mica més aquest raïm, el que és veritablement espectacular és que tot i que sempre hi ha estat, el xarel·lo s’està redescobrint.

Plazas diu que les elaboracions han evolucionat molt, que s’ha constatat que a més de vi escumós, el xarel·lo és excel·lent per fer vins tranquils, però s’han de fer viticultures diferents.

Per fer un vi tranquil, caldrà deixar madurar el raïm perquè tingui més sucre, en canvi si és per fer un escumós, s’haurà de veremar abans perquè tingui menys sucre però més acidesa.

A partir d’aquí si un ja ha fet una viticultura específica per obtenir un vi tranquil, i a més del roure francès l’envelleix amb bótes d’acàcia o de castanyer, els resultats, segons Plazas són veritablement sorprenents.

Així les coses, el xarel·lo té fruita, té flor, flor seca, fonoll, vegetal fresc i l’enòloga apunta que ella hi troba api cru. Un potencial aromàtic que, assegura, encara donarà més de si.

Precisament per difondre i promocionar les excel·lències d’aquesta varietat, el restaurant “El Gat Blau” amb el patrocini de la DO Penedès ha organitzat “La Nit dels Xarel·los” amb la participació de 8 cellers elaboradors de vins monovarietals.

Es farà divendres dia 5 de juny al Claustre Sant Francesc de Vilafranca del Penedès a les 20h.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa