VadeVi
La Denominació d’Origen Terra Alta, la pagesia feta glamour
  • CA

Els vins de la Terra Alta, tradicionalment havien tingut una imatge de poc refinats, excessivament rústics i molt alcohòlics, però aquesta imatge s’ha aconseguit canviat, “quasi com girar un mitjó”. Així ho assegura Jordi Rius, el secretari de la DO que recorda que l’últim Gran Vinari d’Or, és a dir, el millor vi de Catalunya de 2014 és un vi de la Terra Alta, el Millenium del celler Xavier Clua.

Per Rius s’ha fet molt feina, però sobre tot molta pedagogia, especialment des de 1982, any en que es va crear la denominació d’origen. Aleshores la majoria de productors de vins eren cooperatives i cellers petits. Les aportacions que aquests feien a la DO era en funció de les seves dimensions i en funció de la voluntat. I per tant a vegades no cobrien ni el pressupost previst.

En aquell temps un 80% de la vinya sembrada era de raïm blanc. Cap a final de la dècada però el vi negre es va posar de moda i molta d’aquesta vinya es va arrencar per sembrar varietats negres fins a arribar al 50%-50%.

També als anys 80 un dels elements distintius de la Terra Alta era el vi brisat, un vi tradicional fet amb raïm blanc macerat amb la rapa i que acabava sent d’un color marronós i no gens transparent. Un vi especial i a priori amb poca sortida comercial.

Per Rius, des de Barcelona els vins de la Terra Alta es miraven amb un cert recel. La majoria es venien a doll o en garrafa, no s’embotellaven i no es pensava que poguessis tenir cap mena de prestigi.

Es van fer plans de reestructuració de vinyes. Moltes varietats negres foranes s’han deixat de plantar per a recuperar varietats autòctones blanques, especialment la garnatxa blanca. S’han perfeccionats tècniques precisament en general i en especial per treure el màxim potencial d’aquesta varietat i s’han creat nous cellers. Tots ells amb gent de la Terra Alta.

Pel secretari de la DO és motiu de satisfacció que la feina l’hagi feta la mateixa gent, una comarca que recorda, només té 11.000 habitants. Rius afegeix a més que “no ha vingut cap estrella del rock a promocionar la nostra zona, la feina l’han feta aquí, des d’aquí i això diu molt de la nostra gent”.

Ara ja ningú dubte de la qualitat dels vins de la Terra Alta, afegeix Rius, amb vins que tenen reconeixement internacional. És per això que veu el futur amb il·lusió.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa