VadeVi
Álvaro Palacios: “La grandesa del vi és a la vinya i li hem de dir pel seu nom”
  • CA
La Cartoixa d'Escaladei ha estat l'escenari per a la presentació dels Noms de la Terra
La Cartoixa d’Escaladei ha estat l’escenari per a la presentació dels Noms de la Terra | M.R.F.

!–akiadsense–>

Tal com avançavem a Vadevi, la DOQ Priorat vol classificar els seus vins en una piràmide de qualitat que permeti mostrar al món la seva procedència. Tot plegat es fa sota el projecte “Els Noms de la Terra” que s’ha presentat aquest divendres oficialment a la Cartoixa d’Escaladei.

Álvaro Palacios i Sal·lustià Álvarez han presentat Els Noms de la Terra
Álvaro Palacios i Sal·lustià Álvarez han presentat Els Noms de la Terra | DOQ Priorat

!–akiadsense–>

Pel reelegit president de la DOQ Priorat, Sal·lustià Álvarez, “aquest és el projecte d’identitat més gran del que som capaços i volem, amb aquesta nova catalogació ser exemple de bona feina, un personal i de respecte al nostre territori i que els vins siguin els ambaixadors de les nostres vinyes”.

L’encarregat d’explicar amb més detall els nous paràmetres a través dels quals es classificaran els vins ha estat Àlvaro Palacios que ha assegurat que “la grandesa del vi és a la vinya i li hem de dir pel seu nom. Els vins han de tenir noms i cognoms i les noves etiquetes han de ser com el seu DNI. El comprador del vi ha de poder saber d’on prové exactament allò que s’està bevent”.

Per Palacios “és una pena que ens poguem beure vins dels anys 50 que mostren tot el seu potencial i que no sapiguem d’on van sortir exactament”.

Així, els vins de la DOQ Priorat es classificaran ara d’aquesta manera:

El Vi de Vila, una catalogació que ja està en marxa des de fa un parell d’anys i que és el fruit d’un estudi de sòls, són aquells que es corresponen amb la zonificació, pràcticament dels 9 municipis de la DOQ, però no exactament, ja que hi ha 12 zones delimitades i que compleixen una sèrie de criteris tècnics específics.

El Vi de Paratge. Se n’han identificat 459 i són els que mostraran l’essència encara més pura lligada a l’orografia, a la geologia i a un microclima determinat. Per això podrem trobar vins amb el mateix nom, però d’elaboradors diferents, com és ara el cas de Mas de la Rosa del Celler Vall Llach i del de Família Torres.

Els paratges de la DOQ Priorat
Els paratges de la DOQ Priorat | M.R.F.

!–akiadsense–>

El Vi de Vinya Classificada. Una producció vitícola individual de virtuts excepcionals, que ha de ser embotellada a part.

I finalment a dalt de tot de la piràmide qualitativa, el vi de Gran Vinya classificada, que representa mostres “molt escasses de talent natural i històric: una commovedora aliança del caprici de la natura i una tradició que ha sabut interpretar i salvaguardar fins al present les joies vitícoles més exclusives, inalterades en el temps”, tal com planteja literalment la normativa.

Palacios era l’encarregat d’explicar que la nomenclatura que s’ha escollit s’emmiralla en França: “Volem que el sector del vi del món ens entengui ràpidament, i per això fem servir uns noms que tant en anglès com en francès s’identifiquin fàcilment”.

Qui haurà de garantir que els criteris es compleixen i que el que surti a les etiquetes, de les quals també se n’han presentat algunes mostres que prioritzaran el nom del paratge per sobre de la del celler elaborador, és el consell regulador de la denominació d’origen. És per això que s’haurà de fer un esforç més gran de control.

La presentació dels Noms de la Terra s'ha fet davant de més de 50 prescriptors d'arreu del món
La presentació dels Noms de la Terra s’ha fet davant de més de 50 prescriptors d’arreu del món | M.R.F.

!–akiadsense–>

L’altra novetat i ja fora de la classificació general és l’ús del terme “Vinyes velles”, que només es podrà aplicar en aquelles que tinguin més de 75 anys o que s’hagin plantat abans de 1945.

‘Els Noms de la Terra’ s’han presentat davant de la premsa i de més de 50 prescriptors vinguts d’arreu del món que participen en l’Espai Priorat en el que durant un cap de setmana es mostra el potencial d’aquesta denominació d’origen qualificada que ara mateix compta amb més de 500 viticultors i 109 cellers.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa