El nou celler de Clos Pachem està perfectament integrat en l'arquitectura de Gratallops
El nou celler de Clos Pachem està perfectament integrat en l’arquitectura de Gratallops | Clos Pachem

!--akiadsense-->

Clos Pachem comença a caminar fort al Priorat. I ho fa amb la contundència d’una nova edificació imponent però alhora amb la finor d’uns vins que tot i respectar la tradició prioratina volen ser més subtils. L’impulsor del nou projecte que s’ha aixecat a Gratallops és el suís Michel Grupper.

Grupper no veu el celler com la realització del seu propi somni, sinó com un projecte familiar del qual els seus fills hi aniran participant a poc a poc. Una mena d’homenatge familiar que arriba als seus fills però que va començar amb el seu pare de qui va heretar la passió pel vi. De fet Clos Pachem, és l’acrònim dels noms dels seus fills, Paul, Charles i Emma i simbolitza la unió familiar.

MIchel Grupper amb dos dels seus fills
MIchel Grupper amb dos dels seus fills | Clos Pachem

!--akiadsense-->

La seva primera incursió professional en el món del vi va arribar després de cursar els estudis de medicina, d’especialitzar-se en cirurgia i de voltar mig món treballant per l’Organització Mundial de la Salut, l’OMS. Es converteix en cofundador d’un celler urbà al centre de París, Les Vignerons Parisiens, si bé la seva implicació no és ni de bon tros la que té amb Clos Pachem. En circumstàncies normals un cop a la setmana passa pel Priorat i ara amb la pandèmia dirigeix el celler a distància amb la complicitat de l’enòleg Pep Riba amb qui parla cada dia.

I és que assegura que la primera vegada que va arribar al Priorat, ara fa 11 anys, va tenir un “coup du coeur”. La traducció és un ‘cop de cor’ que en català no té massa sentit, però que es podria traduir per “enamorament”, però molt fort i de cop. Tant que es va engrescar en un projecte conjunt del qual en va sortir per després formar el seu propi amb la compra de 6 hectàrees de vinya, sobretot de garnatxa i carinyena.

Les vinyes de Clos Pachem, la majoria de garnatxa i carinyena
Les vinyes de Clos Pachem, la majoria de garnatxa i carinyena | Clos Pachem

!--akiadsense-->

Sota el lema “escoltar la terra, abraçar la diversitat del clima, respectar la vinya i fer vins que emocionin” acaben d’embotellar l’anyada 2019 de Pachem i Camí de la Mina. Uns vins que volen mostrar tota l’essència del Priorat però subtilesa, amb més frescor i conservant la fruita.

“La meva pretensió no és canviar coses, només aportar el meu petit gra de sorra”, explica Michel Grupper. “No vull treure el lloc a ningú, només fer la meva petita aportació en aquesta terra que m’agrada tant”. En aquest sentit, Pep Riba és més explícit i afirma amb el consens del responsable del celler, “no entenc un vi si no representa la varietat. Cada vi té el seu moment i creiem que aquí al Priorat el territori té tant de poder, tant de potencial que els vins poden expressar molt, i ho volem fer a través de vins subtils”.

Pep Riba és l'enòleg del celler  Clos Pachem a Gratallops
Pep Riba és l’enòleg del celler Clos Pachem a Gratallops | Clos Pachem

!--akiadsense-->

La feina al celler és totalment artesanal i molt elaborada. Per a la fermentació s’utilitzen petites tines mòbils, en què el pigeage, és a dir la tècnica de trencar el barret que fa el raïm a dalt de tot durant la fermentació es fa a mà. I l’envelliment és fa es fa en foudres i ous de ceràmics. A Clos Pachem no hi ha bótes.

Pachem és un dels vins de Clos Pachem de la DOQ Priorat
Pachem és un dels vins de Clos Pachem de la DOQ Priorat | Instagram

!--akiadsense-->

La vinya és ecològica i se segueixen els preceptes de la biodinàmica amb el màxim respecte per l’entorn. I aquesta sostenibilitat global es veu reflectida a l’arquitectura del celler. És una de les joies de Clos Pachem, encarregada al despatx Harquitectes de Sabadell. El celler s’ha construït amb materials naturals, senzills i duradors. L’edifici s’ha aixecat amb la voluntat d’integrar-se perfectament al poble pel que fa a l’estètica i a la construcció. A la vegada és un edifici que permet reduir el consum de la despesa energètica i així contribueix als seus principis de sostenibilitat. També té un passatge interior públic pensat com un espai de benvinguda, del raïm i dels visitants.

El passatge del celler dona la benvinguda als visitants
El passatge del celler dona la benvinguda als visitants| Clos Pachem

!--akiadsense-->

L’espai central l’ocupa una nau de grans dimensions dedicada a la fermentació. I la sostenibilitat es completa amb càmeres d’aire per regular temperatures i amb cobertes vegetals a diferents alçades, entre d’altres detalls i acabat pensats per oferir espais útils, eficients i amb una estètica impactant.

La sala central del celler Clos Pachem a Gratallops
La sala central del celler Clos Pachem a Gratallops | Clos Pachem

!--akiadsense-->

“Aquest any 2020 ho ha alentit tot”, explica el responsable del celler. I és que aquesta construcció està pensada també per rebre visitants i per oferir activitats diverses com concerts o altres manifestacions culturals, també esdeveniments corporatius, tot combinat amb l’experiència del vi i del mateix celler. Unes activitats que es volen iniciar a partir del 2021 i que s’adaptaran a la normativa vigent en funció de la pandèmia.

Clos Pachem comença doncs els seu camí, amb la voluntat que els seus vins arribin a Catalunya però també al món sencer aprofitant la tirada internacional que té el Priorat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa