VadeVi
La DOQ Priorat exigeix “respecte” en l’ús de l’aigua a la conca del Siurana
  • CA

La Denominació d’Origen Qualificada Priorat demana “respecte” en l’ús que es fa de l’aigua a la conca del riu Siurana. A través d’un comunicat, el seu president, Salustià Álvarez, ha explicat com la situació actual és “preocupant” pel conreu de la vinya i el creixement del sector, especialment davant d’un canvi climàtic cada vegada més present i que ha dut a sequeres molt greus. En declaracions a ‘Vadevi’, el president de la DOQ, ha afirmat que hi ha un “dèficit” que cal “vehicular a la comarca”, que està “en un moment de creixement”.

Álvarez, al manifest, explica com la DOQ ha patit les “conseqüències de les anomalies climatògiques” que han fet que s’hagi produit la “desaparició de dues de les quatre estacions”, fent que l’any esdevingui un continu hivern-estiu sense que gairebé es notin ni la primavera ni la tardor.

El President de la DOQ Priorat, Salustià Álvarez, amb Sarah Evans MW | DOQ

Tempestes menys freqüents i més virulentes

En aquest sentit, apunta, durant “el repòs hivernal de la vinya” els canvis climatològics no causen gaire alarma menys quan hi ha períodes llargs de sequera, cosa “gens habitual” perquè, a la zona de la DOQ, aquesta estació és humida i fresca. El cert, pero, és que abans els dies eren humits i ara són més secs i que, a més “les tempestes d’hivern s’han convertit en menys freqüents i més virulentes”.

A l’altra banda hi ha l’estiu, marcat per temperatures que cada cop són més altes i que, a més, tenen “puntes de calor extrema”. Pel que fa al que sempre havien estat les pluges de la primavera i la tardor, Salustià Álvarez explica que estan “cada vegada més” concentrades en pocs dies i que, alhora, són molt més abundants de l’habitual.

Vinyes del celler Clos Figueres, DOQ Priorat | Foto: Rafael López-Monné

La gestió de l’aigua no pot posar en risc el sector

Aquesta realitat, afirma el president de la DOQ Priorat, “evidencia” que cal prioritzar un ús i gestió dels recursos hídrics de la zona que no posi “en risc” el futur de la producció de raïm, alhora que es cobreix “l’imprescindible necessitat” d’abastir d’aigua tant les poblacions com les empreses del territori.

Al sector vitivinícola, Álvarez recorda que la DOQ Priorat s’ha desenvolupat “gràcies a una producció agrícola de precisió, no industrial i reconeguda internacionalment” que és, considera, “el principal actiu del territori”, perquè manté la qualitat de la producció, alhora que es preserva el paisatge i un mosaic “un la mà humana és molt present”, cosa que afecta tant el valor econòmic del vi com la biodiversitat que viu al territori.

A més, des de la DOQ es treballa per tal que la majoria de cellers i persones que viuen del camp a la zona de producció segueixin “pràctiques ambientals sostenibles” en tota la cadena de valor per fer front a reptes ambientals com, és clar, l’escassedat d’aigua, que pot ser “una amenaça greu si no es gestiona adequadament”.

La verema 2020 comença a la DOQ Priorat
La DOQ Priorat vol centrar-se en mantenir la qualitat i no en augmentar la producció

Garantir la qualitat del raïm

És per això que, des de la DOQ Priorat, exigeixen que els recursos hídrics de la comarca es posin al servei de mantenir la qualitat del raïm, i no pas d’augmentar la producció per aportació d’aigua sinó per noves plantacions. A més, també demanen un “treball i valoració eficient” tant de les necessitats de les poblacions com dels agents econòmics que operen a la DOQ, tant cellers com restauració, habitatge o serveis, per garantir la qualitat i el volum imprescindible d’aigua “pel seu correcte desenvolupament”.

A diferència d’altres llocs, afirma Álvarez, “caldrien més vinyes”, i les velles no necessiten més aigua però les noves cal anar amb compte perquè les sequeres els fa molt més mal. Així, cal mirar de reduir l’estrès hídric en aquests punts. “No es pot posar tot el país en un sol sac”, diu, “hi haurà excedent de producció però hi ha llocs on falta vinya i altres on n’hi ha molta”.

Finalment, la DOQ Priorat també insta els agents que prenen decisions sobre l’ús de l’aigua la conca del Siurana –el Departament d’Acció Climàtica i l’Agència Catalana de l’Aigua– perquè proposin “el més aviat possible” solucions “immediates i efectives” que garanteixin l’abastiment que el territori requereix. “Hem d’intentar no anar en direcció oposada a la que cal”, rebla Salustià Álvarez, que recorda que “fa 25 anys” que es parla d’aquest problema però “no es decideix res i cal començar a fer-ho”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa