La Nit de Vins de Torroja del Priorat 2019
La Nit de Vins de Torroja del Priorat 2019 | Ramon Francàs
La Nit de Vins de Torroja del Priorat 2019 | Ramon Francàs

!--akiadsense-->

Una dotzena de cellers han participat aquest dissabte amb una quarantena llarga de referències a la dotzena edició de la Nit de Vins de Torroja, la festa vinícola més entranyable i destacable de l’estiu al Priorat. Els participants a la Nit de Vins van poder comprar ampolles a preus especials, entre els 6,5 i els 65 euros; i els establiments del poble es van omplir de gom a gom.

Els cellers i veïns voluntaris d’aquest municipi són els qui organitzen una festa plenament consolidada (al poble era molt difícil aparcar-hi ja des de la tarda). Des de l’organització s’afirma que la Nit de Vins, que es fa al voltant de la piscina municipal d’un bonic poble amb només 148 habitants censats, és “una activitat que sorgeix amb la voluntat de donar a conèixer la nostra població, així com els seus excepcionals vins, gràcies a l’esforç i il·lusió dels seus cellers, juntament amb la inestimable col·laboració dels seus vilatans, l’Ajuntament de la població i el Consell Regulador de la DOQ Priorat”. L’assistència a la Nit de vins gairebé doble la població de Torroja.

M’ho ha dit un ocellet d’Iduvina Olmedo, del celler Mas d’en Perí
M’ho ha dit un ocellet d’Iduvina Olmedo, del celler Mas d’en Perí | Ramon Francàs

!--akiadsense-->

Enguany hi han participat els cellers locals Aixalà i Alcait, Escoda Pallejà, Mas d’en Perí, Sabaté i Mur Viticultors, Terroir al Limit, L’Infernal, Va de Bòlid, Minyó, Bodega Bravo-Escos (Las Nubes) i Perinet. Aquests dos darrers cellers s’han estrenat enguany a la Nit de Vins. Perinet ha anunciat la intenció de treure al mercat un Vi de Vila de Torroja amb les vinyes pròpies del municipi, que es podria centrar en la varietat syrah. Els dos cellers convidats enguany van ser dos petits però entusiastes projectes: Celler Sanromà de Vila-rodona i Cal Teixidor de Vilafranca del Penedès. Aquests dos darrers cellers van mostrar els seus nous escumosos ancestrals, d’escassíssima producció. Eduard Sanromà també va servir el primer premi en la categoria negres criats en fusta del darrer concurs de la DO Tarragona: el 125.

El president del Consell Regulador de la DOQ Priorat, Salustià Álvarez, ha manifestat a Vadevi que “qualsevol festa dels pobles on es vinculi el vi amb una activitat social és un èxit per al territori”. Troba que és una molt bona plataforma perquè els cellers locals “puguin donar a conèixer els seus vins als seus convilatans”.

Sara Fernández de Perinet
Sara Fernández de Perinet | Ramon Francàs

!--akiadsense-->

Llorenç Martínez, director del celler Minyó, destaca la creixent aposta pels vins blancs i manifesta la voluntat d’incrementar el caràcter professional de la Nit de Vins. Minyó va presentar diverses anyades dels vins d’un celler familiar que després d’aquesta propera verema espera arribar a una producció de 5.000 ampolles. Sara Fernández, la responsable d’enoturisme de Perinet, diu que havia rebut molt bones referències de la Nit de Vins. Remarca que “el lloc m’encanta”, i destaca “el gran esforç que fan els veïns” per organitzar la Nit de Vins. Sara Fernández també apunta que “abans de venir ja m’havien advertit que vingués preparada donat el nivell dels assistents”.

Una edició de canvis, un any de transició

La d’enguany ha estat una edició de canvis, un any de transició. Fins i tot es va modificar l’horari del showroom, que es va fer de les 20 a les 23 hores (fins aquest any havia començat a les 22 hores). El canvi a l’Ajuntament, on ara governa amb majoria absoluta ERC i té com a alcalde a Joan Sentís, han portat l’organització a reduir la Nit de Vins davant el poc temps que hi havia per mantenir el programa habitual. La Nit s’ha limitat enguany al showroom al voltant de la piscina de Torroja, per la impossibilitat d’organitzar la jornada professional que el precedia (visita a vinyes i tast a cegues a Cal Compte-Terroir al Límit amb vins dels cellers participants). De cara a l’any que ve podria recuperar-se el format tradicional, i fins i tot ampliar-se el programa o fins i tot fer-se una segona jornada. Des de l’organització, Sandra Pérez afirma que “hi ha moltes idees damunt la taula, també per part de l’Ajuntament”. Tot i els canvis, la Nit de Vins va mantenir el poder de convocatòria. Finalment, segons un primer recompte de l’organització, hi van assistir unes 250 persones, una xifra similar a la del darrer any. Enguany ningú va acabar dins la piscina.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa