VadeVi
Un gran Priorat, entre les llums i les ombres
  • CA
Espai Priorat 2019

!--akiadsense-->

No hi ha dubte que la DOQ Priorat ha fet aquest cap de setmana passat una exhibició de força molt destacat en un Espai Priorat que ha reunit 55 professionals del vi, alguns d’ells els més destacats del món. Aquests grans prescriptors, però, van passar força fred durant les dues llargues jornades matinals de tast a Escala Dei. El ressò mediàtic de la trobada ha estat molt destacat.

No hi han faltat prescriptors de tant nivell com ara el Master of Wine nord-americà Doug Frost, el Master Sommelier també nord-americà Andy Meyers, la Master of Wine britànica Sarah Jane Evans, el Master Sommelier polonès Piotr Pietras, el sommelier francès Arnaud Echalier (actualment treballant a Macao després de destacar a Catalunya), el marxant de vins Quim Vila (copropietari de Vila Viniteca), Juan Manuel Bellver (el director de Lavinia España), Andrés Proensa (el director de la Guia Proensa i de la revista i web Planeta Vino) o el sommelier de Nova Delhi Magandeep Singh. També hi van participar molts dels elaboradors més destacats del Priorat, com ara Álvaro Palacios, René Barbier Meyer (Clos Mogador), Miquel Torres Maczassek (Família Torres), Christopher Cannan (Clos Figueras), Albert Costa (Vall Llach), Valentí Llagostera (Mas Doix), Marta Rovira (Mas d’en Gil) o el director general executiu de Perinet (Kevin McGlynn).

En aquesta gran trobada coordinada de forma brillant per Mahala, però, també hi ha hagut destacades absències, com la de Sara Pérez de Mas Martinet Viticultors (l’Espai Priorat la va agafar de viatge a les Illes Maurici), Raimon Castellví (Celler de l’Encastell), Carles Ortiz i Ester Nin (Família Nin-Ortiz), Sílvia Puig (En Números Vermells), Sergi Ferrer-Salat i Raül Bobet (Ferrer-Bobet), Marc Ripoll (Cal Batllet-Ripoll Sans), Albert Jané (Ritme Celler), Daphne Glorian (propietària d’un Clos i Terrasses que elabora un vi que ha obtingut en fins a tres ocasions els anhelats 100 punts Parker: el Clos Erasmus)…

Álvaro Palacios i Sal·lustià Álvarez durant la presentació d'Els Noms de la Terra
Álvaro Palacios i Sal·lustià Álvarez durant la presentació d’Els Noms de la Terra | Ramon Francàs

!--akiadsense-->

Alguns elaboradors s’han queixat amargament de l’excessiu protagonisme exhibit pel vitivinicultor d’Alfaro Álvaro Palacios durant la presentació de la iniciativa ‘Els Noms de la Terra’. De fet, destacats membres de la DOQ Priorat han revelat que la normativa s’ha fet a mida de L’Ermita d’Álvaro Palacios, refusant-se aquells paràmetres que no assolia l’icònic vi de Gratallops. A més, l’únic vi que s’estrena directament a la punta del nou vèrtex qualitatiu de la DOQ Priorat (Gran Vinya Classificada) és, precisament, L’Ermita. No obstant això, ja s’ha sol·licitat aquesta mateixa distinció per al Mas de la Rosa de Vall Llach, mentre ja són Vinya Classificada els Vins de Finca Qualificada prioratins (Clos Mogador, Mas de la Rosa de Vall Llach i Clos Fontà i Coma Blanca de Mas d’en Gil).

D’altres empresaris, també fora de micròfon, han criticat el format atapeïdíssim d’un Espai Priorat que van idear dos grans personatges que ja no hi participen: Jordi Segura (propietari d’Euroselecció-Riedel) i el prescriptor Carlos Delgado. També s’obren interrogants a la DOQ Priorat entre alguns dels elaboradors sobre com es controlarà de forma efectiva, amb només sis veedors, la nova classificació piramidal que vol situar als vins prioratins al nivell dels grans vins mítics de la Vella Europa. També preocupa que puguin devaluar-se els vins genèrics de la DOQ Priorat, que ara se situen a la base de la piràmide, i que la nova normativa no tingui en compte aspectes com el respecte a la natura, l’ecologia o la biodinàmica. Una altra qüestió que aixeca certa preocupació a la comarca és com s’estan encarint els preus de les vinyes més velles i els paratges més singulars per les fortes inversions que hi estan fent grans companyies vitivinícoles, com ara Família Torres.

La nova normativa s’emmiralla, principalment, en la Borgonya (el vèrtex qualitatiu que ocupen ara els Gran Vinya Classificada del Priorat és igual a Grand Cru Classé). Des del Consell Regulador s’han esforçat a comunicar la “traçabilitat, transparència i control” que s’exercirà mentre el president del Consell Regulador reconeix obertament que la nova normativa tindrà un període de dos anys per anar-se modulant. “Aquest projecte posa en valor la singularitat d’un territori, la DOQ Priorat, destacant 459 paratges, a més de les vinyes singulars i velles”, ha manifestat Sal·lustià Álvarez, president del Consell Regulador de la DOQ Priorat. Afegeix que el treball de catalogació que s’ha fet ha estat “seriós i rigorós”. Per la seva part. Álvaro Palacios ha sentenciat que cal “respectar el lloc abans que el productor”, i ha afegit que “la grandesa està en la vinya i en el lloc”.

Albert Costa, enòleg i copropietari de Vall Llach de Porrera, diu que la nova classificació “és molt interessant per posar en valor el territori d’on surten els nostres vins, però a la vegada és només el principi”. Afegeix que “encara ens falta treballar molt a causa de les diferències que, fins hi tot, hi pot haver en un mateix paratge. També s’hauria de parlar més d’ecologisme i biodiversitat de les nostres vinyes. I intentar que l’estructura piramidal no només jugui en favor de tres o quatre productors”.

Salvador Burgos, copropietari amb Conxita Porta del celler Burgos Porta de Poboleda, troba bé ‘Els Noms de la Terra’, tot i que reconeix que s’ha de veure com farà evolucionar el vi prioratí la nova normativa. Creu que la seva aplicació s’ha de fer “amb cura”. No troba bé que es “copiï” d’altres llocs, però sí que s’aprengui de les grans denominacions d’origen. Així mateix, Salvador Burgos voldria que la nova normativa s’apliqui “amb seriositat i molt control”.

Carles Ortiz, de Família Nin-Ortiz de Porrera, manifesta que “s’ha conclòs la feina de catalogar, i ara queda la gran feina: identificar quins són els ‘grans’ terroirs exclusius, dins dels 459 paratges catalogats, i això només ho sabrem plantant noves vinyes”. Afegeix que “comença un llarguíssim camí. La vinya vella anirà morint, i s’haurà d’arrancar per donar pas a plantar vinyes joves, aplicant la saviesa de cada elaborador: quins peus, tipus d’empelt, varietats, clons, tipus d’agricultura… Llavors sabrem de veritat quins són els grans terroirs que perduraran per a les futures generacions d’elaboradors. Hem de respectar l’herència i deixar-ne una de millor”.

Marta Rovira, directora del celler familiar Mas d’en Gil de Bellmunt del Priorat, aplaudeix que la nova classificació “acosta el Priorat al llenguatge dels vins de qualitat del Vell Món”. Olivia Bayés, copropietària de Marco Abella de Porrera, també celebra el canvi normatiu a la DOQ Priorat per la voluntat de situar els seus vins al nivell dels “millors del món”. Per a Xavi Buil, fundador i CEO de Buil & Giné de Gratallops, la nova normativa és “interessant”, tot i que reconeix que inicialment “pot confondre”. De fet, creu que “costarà que s’estengui”. Ara bé, Buil, que diu que al seu celler ja estava fent aquesta classificació “a la meva manera”, opina que “si les coses es fan bé, la nova normativa tindrà molt de sentit”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa