VadeVi
La DOQ Priorat ja ha triat quin seran els seus Vins de Vila
  • CA

!--akiadsense-->

Ja és el 15è tast de Finques i Viles que com cada any la DOQ Priorat fa a local social d’Scala Dei.

Es tracta de la gran prova de qualitat anual dels vins de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat que any rera any ajuda a construir un mapa cada vegada més aproximat a les propietats, semblances i diferències constants que es donen en els vins de les diverses zones d’aquesta regió vitivinícola.

Salustià Àlvarez, president de la DOQ Priorat ha declarat a Vadevi.cat que aquesta iniciativa és realment un motiu d’orgull. “El nostre és un territori complex en geografia i en treball que sempre implica que hàgim de fer una inversió més forta a la vinya. Si no poguéssim fer un un vi més singular i alhora més rendible, en les nostres condicions no tindríem possibilitats”.

Requereix tres compromisos” afegia Àlvarez, “el del consumidor, que estigui disposat a adquirir aquests productes que tenen un valor afegit, el de la denominació que ha de garantir la qualitat i singularitat d’aquests vins amb els controsl pertinents i també l’elaborador que ha de ser capaç d’oferir aquest producte que s’identifiqui com un vi de la DOQ Priorat sense dubtes, però que a més tingui les caracteristiques pròpies del seu territori, de la seva vila”

El Consell Regulador d’aquesta denominació d’origen, pionera en la realització d’aquest ambiciós estudi d’autoconeixement i qualitat dels seus vins sostingut al llarg del temps va organitzar per dijous i divendres passat dues grans sessions de tast coordinades pel degà de la Facultat d’Enologia de la URV, Joan Miquel Canals i dirigit tècnicament per un equip del Parc Científic del VI-VITEC i amb el suport de l’Escola d’Enologia de Falset.

En el tractament i anàlisi de resultats també hi participa l’Institut Català de la Vinya i el Vi, INCAVI (Departament d’Agricultura), de manera que aquest tast i els seus resultats compten amb l’aval científic i oficial que permet garantir-ne la fiabilitat, tant per part de l’àmbit acadèmic com per part de l’administració. Els tècnics d’INCAVI, a més, col·laboren en el treball d’anàlisi i elaboració de 24 microvinificacions experimentals que seran sotmeses a tast durant la primera jornada.

Com funciona?

Uns 40 tastadors, entre enòlegs i experts, han tastat durant dues jornades els vins acabats de sortir de bóta sense saber a quin elaborador pertanyen ni de quina vila provenen. Enguany és el cinquè any que s’han inclòs en el tast vins blancs que opten a ser qualificats com a “vins de vila”, en aquest cas de la collita 2016. Això va ser la primera jornada, en la quan també es van tastar el conjunt de 24 microvinificacions de garnatxa i de carinyena corresponents a les 12 zones de la DOQ Priorat (collita 2016).

Durant la segona jornada, es van afegir al tast a cegues de qualificació, els vins negres de l’anyada 2015 que optaven a les categories de Finca o Vila.

Des de fa quinze edicions, el Tast de Finques i Viles forma part d’un ambiciós i pioner projecte del Consell Regulador de la DOQ Priorat, que conjuntament amb la URV, VITEC i INCAVI treballen per estudiar l’evolució i característiques dels vins Priorat al llarg dels anys, de manera que es puguin identificar els trets diferenciadors d’aquests vins, especialment en allò relatiu a la seva procedència geogràfica dins el mateix territori de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat.

Així, els tècnics que coordinen el Tast analitzen les constants que presenten els resultats de cada una d’aquestes proves anuals i les comparen de manera que s’han descrit algunes característiques específiques segons la zona de procedència del vi. Aquests resultats són molt útils per avalar científicament aquells vins que opten a identificar-se com a “Vins de vila”, és a dir, vins que en l’etiqueta identifiquen el seu nom amb la seva vila de procedència.

De fet, el Consell Regulador, en el marc del projecte de zonificació de la DOQ Priorat, ha descrit un total de dotze zones, que són les següents: Zona Vila de Bellmunt, Zona Vila d’Escaladei, Zona Vila de Gratallops, Zona Vila del Lloar, Zona Vila de la Morera, Zona Masos de Falset, Zona Vila de Poboleda, Zona Vila de Porrera, Zona Solanes del Molar, Zona Vila de Torroja, Zona Vila de la Vilella Alta i Zona Vila de la Vilella Baixa.

La DOQ Priorat és l’única denominació d’origen qualificada a Catalunya i una de les dues úniques amb aquest segell a l’Estat espanyol, d’acord amb els processos i sistemes de producció que se segueixen en aquesta regió vitivinícola.

Un cop avaluats aquests vins no és donenn a conèixer els resultats públicament de forma conjunta sinó que s’informa a cada cellers que a partir d’aquell moment poden posar a l’etiqueta aquesta nova qualificació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa