VadeVi
Marco Abella posa un focus més petit a la vinya per fer vins més grans
  • CA
Olivia Bayés i David Marco
Olivia Bayés i David Marco | M.R.F.

!--akiadsense-->

David Marco i Olivia Bayés parlen de Single Vineyard però si sota aquest concepte entenem vins d’una sola finca, ells van una mica més enllà i de la mateixa finca en separen la varietat i fins i tot unes fileres determinades. El que serien els vins ‘single rows’.

El seu focus és cada vegada més petit i asseguren que això va començar una mica sense voler. En el moment que van posar en marxa el celler, l’any 2005 van començar a fer microvinificacions. Volien conèixer ben de prop la vinya que a partir d’aquell moment treballarien i una manera de fer-ho era analitzar detingudament com es comportava el raïm de cada finca i dins de cada finca cada un dels trossets en funció de les seves característiques.

Han arribat a fer més de 70 microvinificacions i servien en principi per decidir quins serien els raïms que es destinarien al seu primer vi, el Clos Abella. “Vam començar una mica la casa per la teulada” perquè vam treure un vi de gamma premium i després vam haver d’anar baixant”. Clos Abella és un vi fet amb un 70% de garnatxa i un 30% de carinyena, que passa 20 mesos en bota.

Roca Roja de Marco Abella
Roca Roja de Marco Abella | M.R.F.

!--akiadsense-->

En principi la finca d’on havia de sortir el raïm per fer el Clos Abella era El Perer. S’hi havia sembrat vinya nova, “programada” per un rendiment molt baix per cep, però entre que la vinya era jove i que els havien advertit que de la finca no en treurien res, van considerar que per fer aquest vi necessitaven vinya més vella.

Curiosament, després d’uns anys i de tornar a tastar a cegues algunes de les microvinificacions, van constatar que al 2009 la vinya havia canviat. Tant, que la carinyena del Clos Abella surt d’allà i ara la consideren la millorde les seves finques. D’una part d’aquesta finca en surt un monovarietal de carinyena que es diu precisament El Perer, el primer Single Vineyard que van treure el celler amb una criança de 24 mesos en bota. És el seu vi ‘top. Només se’n fan 350 ampolles i només les anyades que es consideren a l’alçada de la qualitat. És el vi més car del celler.

El Perer va obrir camí per La Mallolla, una altra de les finques del celler Marco Abella, que té una alçada de 750 m i segurament és una de les finques de més alçada del Priorat. De la Mallorca en surten, entre d’altresm dos dels seus vins més exclusius. El Roca Roja que és un 100% garnatxa que té 18 mesos de criança en bóta i 3 en àmfora. I també el Roca Grisa, un monovarietal de carinyena amb 18 mesos de criança en bota de roure. Se’n fan entre 800 i 1.000 ampolles de cada un.

Roca Grisa de Marco Abella
Roca Grisa de Marco Abella | M.R.F.

!--akiadsense-->

Amb aquests vins des de Marco Abella, diu David Marco un dels seus responsables, “volem fer vins marcadament del Priorat i volem fer vins de Porrera però sense la contundència que se’ls hi atribueix. Volem mostrar el territori i ho volem fer amb les seves varietats”.

Són vins suaus amb graduacions baixes, tant que des del mateix celler pateixen que hi hagi alguna anyada que no la puguin qualificar, ja que la DOQ Priorat demana un mínim de 13’5º.

De moment són al mercat el Roca Roja i el Roca Grisa 2016 i El Perer 2013 i anuncien que fruit d’aquestes vinificacions i també de la finca La Mallolla en podria sortir en breu un nou vi que seria blanc.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa