Fa un parell d’anys no ens va sorprendre que el Clos Abella aconseguís una excel·lent puntuació i es col·loqués al capdavant dels millors vins del món segons la Wine in China Magazine “>i seleccionat per catorze Masters Of Wine“>. L’anyada 2005 va ser llavors la guardonada; Aquest any passat també va rebre un guardó als Premis Vinari reconeixent en aquesta ocasió la seva anyada del 2010. Tants de reconeixements potser volen dir que fan les coses bé i que res no és fruït de la casualitat o la causalitat.

Des de Porrera i dins la DOQ Priorat, el celler Marco Abella va consolidant, de la mà dels seus propetaris David Marco i Olivia Bayés, molts anys de treball que porten a l’esquena.

El Clos Abella 2010 està elaborat amb tota la cura, fent selecció del millor raïm i buscant l’excel·lència. Té 24 mesos de criança en roure francès i està elaborat amb les varietats autòctones garnatxa i carinyena, a més de cabernet i sirà. Abans de sortir al mercat, es guarda dos anys més en l’ampolla per garantir que el vi, quan es posi a la copa, es trobi en el seu moment idoni.

Jo recomanaria decantar-lo una o dos hores abans de prendre’l per poder gaudir de tots els secrets d’aquest vi tan expressiu. El seu color de cirera picota és quasi hipnòtic quan es deixa caure a la copa. Els tocs balsàmics i minerals al nas li donen la identitat de l’altitud i el terroir on estan les vinyes. Interminables fruites roges molt madures que es barregen amb vainilles i torrats. A la boca és dens i gras, amb tanins molt equilibrats i amb tocs de llepolia àcida.

Vet aquí que, amb aquestes propietats, les possibilitats de maridatge són amplies, tot i que amb lo que millor marida és amb ell mateix. Jo el vaig acompanyar amb un coll de corder a baixa temperatura amb albergínia a la flama. Et deixa pràcticament sense paraules. El pas del vi en boca neteja el greixos del corder i en potencia els seus matisos de manera gairebé indescriptible. Acompanyant altres carns també hi anirà molt bé, tot i que recomano les carns roges amb greix i en coccions llargues.

Javier Campo és sommelier al Restaurant de l’Hotel Villa Retiro de Xerta.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa