Mas de la Rosa de Torres i Mas de la Rosa de Vall Llach

!--akiadsense-->

A Catalunya ara mateix hi ha dos vins diferents, d’elaboradors diferents que tenen el mateix nom, Mas de la Rosa, perquè s’han elaborat amb vinyes del mateix paratge que precisament es diu així. Aquí encara sobta però a la Borgonya és una pràctica habitual que pretén posar en valor el territori en funció de la zona, el paratge o les característiques que l’indentifiquen i això es fa indicant-ho amb el mateix nom.

Família Torres acaba de presentar el seu últim vi, Mas de la Rosa 2016 i es diu així perquè la vinya neix en aquest paratge de Porrera que s’ha donat a conèixer els últims 15 anys a través del vi del celler Vall Llach que també es diu igual. Però cap dels dos cellers, segons han explicat a Vadevi no creuen que això pugui provocar cap confusió en el consumidor.

Vall Llach i Torres són copropietaris juntament amb un viticultor que no elabora vi, del paratge Mas de la Rosa al terme municipal de Porrera. “Quan Torres va plantejar la possibilitat de fer un vi de les vinyes d’aquest paratge ens vam reunir amb la DOQ Priorat i vam acordar que els vins que sortissin de Mas de la Rosa havien de ser de molta qualitat, d’un preu de 100 euros o superior i de viticultura ecològica entre d’altres característiques” explica en declaracions a Vadevi, Albert Costa, enòleg i copropietari de Vall Llach.

Miquel Torres Maczassek, cinquena generació de Família Torres, explicava també en declaracions a Vadevi, que “la DOQ Priorat és la primera denominació catalana que ho fa, però a França fa temps que conviuen en un mateix paratge dos o més elaboradors que identifiquen els seus vins amb el mateix nom. D’aquesta manera posem en pràctica la voluntat de la DOQ Priorat de posar en valor els diferents territoris que la conformen”. En aquest sentit Costa avançava “no ens ha de venir de nou de d’aquí a ben poc trobem vins de diferents elaboradors que es diguin La Sentius ">o Les Tosses">“.

Mas de la Rosa
Mas de la Rosa | Família Torres

!--akiadsense-->

Mas de la Rosa, és una de les primeres finques de Porrera on històricament ja es feia vi i està documentada al llibre ‘Crònica de Porrera 1865’ de Josep Simó i Serres, on es descriu com “una bona masia situada a tres quarts d’hora del que ara és la població”. El nom Mas de la Rosa prové, segons explica l’autor, de la dona d’un antic propietari de mitjans del s. XVIII que va embogir i “va prendre foc a la casa i la va reduir a cendres”. L’enòleg de Vall Llach afegeix a més, que des de la mateixa denominació es van analitzar les diferents zones que la conformen i “per les seves característiques es considera com un dels millors paratges de la DOQ Priorat”.

Mas de la Rosa 2013 el Vi de Finca de Vall Llach, es va endur un Gran Vinari d’Or en l’edició 2016 dels Premis Vinari.

Comentaris

    Ferran Abril 04, 2019 | 19:34
    Bravo
    Carlos Abril 11, 2019 | 15:22
    Excelenet iniciativa, aunque no es la primara de España, eso ya pasa con El Rapolao, en Bierzo...

Nou comentari