VadeVi
Porrera, un poble petit per a vins molt grans
  • CA
Tasta porrera 2019

!–akiadsense–>

Coincidint amb la festa major de Porrera, els seus cellers surten al carrer. Es tracta d’una oportunitat única per tastar tots junts, vins dels cellers Alvarez Duran Priorat, Balmaprat, Ca l’Apotecari, Celler Abelló, Celler Ardèvol i associats, Celler Cal Pla, Celler Castellet, Celler de l’Encastell, Celler Gomis Francesch, Celler Joan Simó, Celler Vall Llach, Cims de Porrera, Clos Dominic, Família Nin Ortiz, Ferrer Bobet, Fills de la Llicorella, Marco Abella, Mas d’en Peri, Merum Priorati, Sangenís i Vaqué i Trosset de Porrera.

Una mostra a priori humil, a un poble petit, però que atreu tanta gent que mitja hora abans de començar, a les 11h del matí, a un quilòmetre abans d’arribar al poble ja feien deixar els cotxes. Ni el vent ni el fred d’aquest dissabte han tirat enrere a la gent que s’ha acostat a Porrera a tastar vins.

Ferrer Bobet
Ferrer Bobet | M.R.F.

!–akiadsense–>

El principal atractiu és la possibilitat de tastar vins però també de parlar amb els seus elaboradors perquè expliquin com els han fet. Així hi eren presents dos cellers que han obtingut un Gran Vinari d’Or, la màxima distinció dels Premis Vinari: el celler Vall Llach i Ferrer Bobet. També es podien tastar algunes de les referències del celler Nin-Ortiz, que va obtenir molt bones puntuacions Parker a l’últim article sobre vins catalans de la revista Wine Advocate.

L'ambient festiu ha omplert Porrera aquest dissabte tot i el fred i el vent
L’ambient festiu ha omplert Porrera aquest dissabte tot i el fred i el vent | M.R.F.

!–akiadsense–>

Carles Ortiz, responsable del celler amb Ester Nin, explicava, davant d’una audiència bocabadada, que alguns dels seus vins per fer només una ampolla es necessiten fins a vuit plantes. En declaracions a Vadevi recordava que “no serveixen de res les típiques feines del camp de tirar fems, o de llaurar molt o podar més llarg. Aquí tot això no val per res, perquè tot se’n va. Tenim un terroir que té entre 350 i 400 milions d’anys i només tenim 20 centímetres de terra. Tota la resta és roca mare. Llavors, això és la màgia del Priorat. No podem fer grans produccions. I les que fem són molt costoses”.

Els Nin Ortiz van arribar a Porrera a finals del 90, però allà ja hi havia cellers. És el cas de Cal Pla, que també eren presents a la fira de vins i expliquen orgullosos que el seu celler té 200 anys. Mercè Juncosa, novena generació de Cal Pla explicava a Vadevi que ara viuen un moment molt dolç “sabíem fer vi, en sabíem fer, però ens faltava tècnica i molt de màrqueting”.

Mercè Juncosa de Cal Pla, un celler amb 200 anys d'història a Porrera
Mercè Juncosa de Cal Pla, un celler amb 200 anys d’història a Porrera | M.R.F.

!–akiadsense–>

Per Marco Abella “és una bona manera de fer poble i d’explicar els nostres vins des de Porrera mateix” explicava el seu sommelier Joan Ayra. Afegia a més que és un bon moment per trobar-se tots els cellers que “això passa poques vegades”.

Paco Castillo, un dels responsables de Clos Dominic, treia ferro al nivell dels cellers del tasta Porrera “ho han de dir els altres si el nivell és molt alt o no. Porrera és coneguda per les seves carinyenes arreu del món i això ha quedat ben demostrat”.

Castillo explicava que és important aquesta fira per mostrar els seus vins a la gent de fora. De la seva producció, unes 13.000 ampolles en total, explicava que fins a un 40% ho ven directament al consumidor i que vol seguir augmentant aquesta proporció, “per això el Tasta Porrera també és una bona via”.

Els vins consolidats i mundialment consagrats comparteixen espai al Tasta Porrera amb els més petits. Fent Camí és un vi que neix per la coneixença que han fet dues famílies a través de l’escola de les seves filles. És el segon any que participen a la mostra i de moment només elaboren 1.000 ampolles. Tot i així, Francesc Gomis i Rafel Francesch mostren orgullosos l’etiqueta del seu vi amb dos dibuixos fets per les seves filles.

Detall de l'etiqueta del vi Fent Camí
Detall de l’etiqueta del vi Fent Camí | M.R.F.

!–akiadsense–>

Al Tasta Porrera 2019, entre el públic hi havia el periodista Antoni Bassas i la seva dona Mariona Anglès resposables del bar de vins El Tros de Vall Llach, també hi era l’actriu Sílvia Bel i el sommelier del celler de Can Roca, Josep Roca. Per Roca, “aquesta és una cita imprescindible del Priorat que mostra tot el potencial d’aquesta denominació d’origen. Jo normalment no m’ho perdo”.

El Tasta Porrera s'ha omplert de gom a gom
El Tasta Porrera s’ha omplert de gom a gom | M.R.F.

!–akiadsense–>

El Tasta Porrera és una iniciativa de l’Associació de Cellers de Porrera amb el suport de l’Ajuntament del municipi, el Consell Regulador de la DOQ Priorat i la Diputació de Tarragona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa