VadeVi
Vall Llach ha recuperat el 40% de les ampolles que van quedar sota la runa

Les tasques de desenrunar Vall Llach continuen a bon ritme amb la mirada posada en la propera verema, i amb la il·lusió de poder entrar el raïm en un edifici ja novament aixecat. Poc més d’una setmana després de la nevada del Filomena que va destruir l’edifici que es coneix com ‘La Final’,s’ha pogut recuperat prop d’un 40% de les ampolles que van quedar sepultades.

Encara en queden unes 12.000 que hauran d’esperar una mica més. L’edifici contigu també s’ha vist afectat i per poder continuar amb les tasques de recuperació caldrà enderrocar una paret i una teulada. “Estem fent un apuntalament dels dos murs laterals, hem d’enderrocar el sostre de la nau del costat i una paret també ha d’anar a terra perquè no s’aguanta per enlloc. Després actuarem allà”, explica Roger Simó, director de Vall Llach.

L’empresa especialitzada en desenrunar que ja ha començat a treballar, és la que es dedicarà a fer aquesta tasques, però “s’haurà de fer amb molta cautela”, afegeix.

La maquinària preparant-se per treballar a Vall Llach
La maquinària preparant-se per treballar a Vall Llach | M.R.F.

Diumenge dia 10 de gener a les 6h del matí, el sostre d’un dels edificis del celler va cedir sota el pes de 60 centímetres de neu humida. No s’han de lamentar danys personals, però sí materials de molta importància perquè hi havia dipòsits i maquinària pròpia del celler. Però la pèrdua més rellevant i de la qual encara no se’n sap l’abast exacte és del vi de tres anyades. Tota la del 2020, una part important de la de 2019 i 5.000 litres de la de 2018.

Alguns dels dipòsits ja se sap que s’han perdut del tot perquè la pressió de la runa sobre la tina va fer que la porta de baix s’obrís i es perdés el vi. D’altres encara no se sap perquè no s’hi ha pogut arribar.

Des del primer moment les mostres de solidaritat arriben a raig i s’ha habilitat un web reconstruimvallllach per poder fer donacions. L’administració també ha mostrat el seu suport amb visites diverses de consellers i també del responsable de l’Incavi que s’ha fet aquest dijous.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa