Les Rutes Enogastronòmiques de Figueres van començar la primavera de 2021, coincidint amb la celebració del Festival Vívid de la Ruta del Vi de la Denominació d’Origen Empordà. Laura Masramon, seleccionada per l’Àrea de Turisme de l’Ajuntament de Figueres per organitzar aquests itineraris per la capital de l’Alt Empordà, recorda com els seus inicis van ser “molt forts”.

En aquell moment, de fet, en què no es podien fer grups de visita de més de sis persones, havien arribat a rebre quaranta reserves. Amb el pas del temps, però, la demanda s’ha mantingut en uns nivells lleugerament més baixos, permetent que les rutes continuïn i que Masramon es mostri confiada que “l’oferta esdevingui estable”, que faci que tant Figueres i els seus restaurants com el vi de l’Empordà “tinguin sempre aquest altaveu”. Aquest mes de novembre encara es farà una ruta, la del proper dia 27 i n’hi ha més programades pel mes de desembre.

Aquestes propostes van ser, en el seu moment, “una novetat molt gran”, recorda Laura Masramon. Durant les darreres dècades Figueres ha estat associada molt fortament amb el seu personatge més il·lustre, l’artista Salvador Dalí, i això feia que el vi i la gastronomia no fossin, explica “ni al cap dels turistes ni sovint tampoc al dels mateixos figuerencs”. Aquesta manca de pes, “a nivell artístic i cultural”, ha estat compensat finalment amb aquestes rutes.

Laura Masramon, la guia de les Rutes Enogastronòmiques de Figueres, també és sommelier | Turisme Figueres
La sommelier Laura Masramon guia les Rutes Enogastronòmiques de Figueres | Turisme de Figueres

“No es posava prou en valor aquesta oferta”, explica Masramon, que reivindica especialment el cas dels “grans clàssics”, restaurants “amb una història i un savoir-faire molt grans” que són un valor excepcional de la ciutat. Uns restaurants, a més, on va néixer tota una avantguarda gastronòmica que ha continuat a la zona, liderada per El Bulli i El Celler de Can Roca.

Un altre valor que Masramon destaca d’aquestes rutes és que són urbanes, cosa que les distingeix dels itineraris rurals al voltant de les zones d’elaboració. Tanmateix, “el vi ho connecta tot”, i és per això que es fan tastos maridats a tres indrets de la ciutat: un restaurant clàssic, un d’avantguardista i un indret d’importància cultural per a la ciutat, que segons la ruta triada són El Motel, la Torre Galatea i la Sidreria Txot’s; la nova seu de la DO Empordà, Ca la Teta i el Bocam; o bé Can Jeroni, el Mercat de Figueres i Restaurant El Pelegrí (Hotel Pirineus).

Tot plegat per 25€ i amb diversos descomptes per a infants, estudiants, joves i persones grans o amb discapacitat. Aquestes rutes cèntriques, a més, serveixen per passar per la Rambla, l’Astoria…, i també per conèixer altres figuerencs famosos com Narcís Monturiol, l’inventor del submarí. D’aquest, l’organitzadora de les rutes en destaca una anècdota familiar curiosa: els Monturiol, per tradició, es dedicaven a l’elaboració de botes de vi, de les quals va replicar el sistema d’impermeabilització per construir el primer prototip de l’Ictíneo.

El Motel és una altra de les etapes de les Rutes Gastronòmiques de Figueres | Turisme Figueres
El Motel és una altra de les etapes de les Rutes Gastronòmiques de Figueres | Turisme Figueres

Els mateixos participants, a més, també marquen el camí a seguir en aquestes rutes, què s’hi explica. “Alguns volen saber més coses de Dalí”, reconeix, però altres “ja el coneixen prou i opten per preguntar altres coses”. Així, resumeix, s’aconsegueix relatar detalls i mostrar indrets que “d’una altra manera no veurien”.

Sense anar més lluny, recorda que aquest estiu hi havia programades unes projeccions lumíniques dalinianes i que ella mateixa els recomanava a uns participants que, si no segurament no haurien sabut que es feien. Més enllà de la ciutat, però, Masramon també explica com, després dels tastos, indica on són els cellers i els recomana “visites enoturístiques fora de Figueres”, aprofitant la proximitat per promocionar aquestes altres activitats que, conclou, poden servir per “acabar lligant tot el cap de setmana”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa