VadeVi
Carles Playà (Bages): “Les amenaces al vi no són a la vinya sinó al consum”

L’enòleg Carles Playà va assumir el càrrec de president de la DO Pla de Bages ara fa un any, i arriba el moment del balanç com a màxim responsable de l’entitat de la vinya i el vi bagenca. Parlem amb ell aprofitant la presentació de la nova estació meteorològica, a la vinya experimental de la Torre Lluvià de Manresa.

  • Com has viscut el teu primer any de mandat?

Tot i ser una DO molt petita, tenim molta feina a fer i projectes en marxa, tant accions que venien d’anteriors mercats com diferents temes que han anat sorgint al llarg d’aquest any i hem aconseguit tirar endavant.

  • En aquest primer any s’ha complert algun objectiu, sigui teu o que vingués d’altres mandats?

Els objectius engegats per als altres mandats els hem anat complint, des de la festa de la verema o la fira VIBA, que a vegades sembla que mantenir esdeveniments d’anys anteriors, sigui molt fàcil, i poder mantenir-ho i millorar-ho és complir objectius i no és un objectiu fàcil. A més també hem engegat les nostres accions, com ara iniciar converses amb l’Abadia de Montserrat per col·laborar en la celebració del seu mil·lenari.

Carles Playa, entre vinyes | Foto: cedida
  • Quina diries que és l’acció més significativa que heu realitzat a la DO des del nomenament del teu càrrec?

No hem de pensar en accions més significatives, ja que fem molta feina dia a dia, que a vegades no es veu com apostar per la qualitat dels nostres productes o ajudar a la unió de tots els viticultors i celleristes de la DO, és una feina de formigueta i el resultat és a llarg termini. O per exemple l’adquisició de nous estands per la fira VIBA o la festa de la Verema, que ens aporten un salt de qualitat. Són aquests petits detalls que s’aniran veient els fruits al llarg d’aquests quatre anys.

Sobre el context climàtic i les afectacions de la sequera

  • Com s’ha suportat la sequera al Bages en el darrer any? Com ha afectat?

Per sort sembla que la part més cruel de la sequera s’ha aturat, ja que durant aquest 2024, ens ha anat plovent força, però no podem oblidar, ja que segur que d’aquí 3-4 anys segur que tornarà, per tant, creiem que s’ha de fer una aposta per la tècnica i la investigació científica per saber el que ens convé més en el nostre terreny, per a quan torni un altre sequera la puguem esquivar el màxim possible i ens veiem el menys afectat possible.

  • Quines amenaces veus de cara als pròxims anys a la vinya del Bages?

Considero que l’amenaça dels pròxims anys no és tant a la vinya, ja que les amenaces que puguem tenir amb una bona tècnica una bona experimentació és poden anar resolguen, però sí que veig una forta amenaça en el producte final, en el vi. El consum mundial del vi no puja, sinó que està estancat a la baixa i el percentatge de gent jove que veu vi, és molt més baix que altres generacions i això se suma a altres factors de mal entesos de vida sana on sembla que un consum baix d’alcohol ja afecta moltíssim, i nosaltres creiem que el binomi vi i gastronomia és un binomi efectiu i que ens pot portar a gaudir del moment i a una vida sana que no és gens insans. Ens fa por que augmenti aquest discurs de vida insana per al consum de vi.

  • Aquest any vinent la DO fa 30 anys, quins objectius ten de cara a la celebració d’aquests 30 anys?

Primer de tot, vam voler celebrar els 25, però ens va enganxar la pandèmia i ens va quedar l’espineta i ara volem celebrar en gran el 30 e aniversari. Tot i que cal remarcar que com a DO fem només 30 anys, però el cultiu de la vinya aquí al Bages ve des de l’època dels romans, per tant, no volem recordar només aquests 30 anys sinó que també volem recordar aquests més de 2000 anys que la vinya ha tingut lloc al Bages. Per això dins de les diferents actes que estem engegant és lligar tota la història des de fa 2000 anys que va començar aquí el cultiu de vinya fins avui dia i passant per fa 30 anys que es van unir diferents elaboradors de la zona per crear la Denominació d’origen.

  • El pròxim any a més de ser el 30è aniversari de la DO, Catalunya és regió mundial de la gastronomia, teniu pensant fer algun acte conjunt?

Si, això és un dels temes que tenim clar, creiem que a Catalunya estem posicionats en el món gràcies a la gastronomia, i nosaltres encara que siguem un germà annexa de la gastronomia considerem que sempre hem d’anar plegats, i per això ja hem estat iniciant contactes per nosaltres també poder-hi ser en aquest esdeveniment mundial.

  • També com comentaves abans és el mil·lenari de Montserrat, també teniu pensat vincular algun acte?

Sí, Montserrat dins del seu mil·lenari, fan molts actes, però ja hem tingut els primers contactes amb ells, per vincular algun acte, segurament algun acte que doni el tret de sortida a la celebració del seu mil·lenari i els nostres 30 anys de la DO.

  • Ara un any després de ser nomenat president de la DO han canviat els teus objectius per als pròxims 3 anys?

No, els objectius més o menys continuar sent el mateix, si més no, la gran base o el fil conductor, ja que considerem que els objectius bons són els que s’aconsegueixen en 3-4 anys i no en un mes, perquè són els que poden perdurar. Són els mateixos objectius que la DO ha portat des del principi tant en el mandat del Valentí Roqueta com el mandat del Joan Soler.

  • Quins són aquests objectius fixats per als 3 anys?

Incentivar la màxima qualitat del nostre producte des de la vinya fins al vi, i ajudar que cada un dels cellers, cada any vagin pujant a un esglaó superior. Aquí al Bages tenim una peculiaritat, que tots els cellers tenen vinya pròpia, i això ens ha de diferenciar.

  • Com a president de la DO on situaries el Pla de Bages avui en dia? I on t’agradaria veure’l quan acabes el teu mandat?

Factors com la unitat de criteri o que tots els cellers tinguin la seva pròpia vinya ens ajuda molt, ja que a molts altres llocs no tenen, i fa que ens situen en el mapa. I de cara al futur quan acabes el meu mandat voldria simplement que els nostres vins es coneguessin una mica més i millorar la qualitat dels nostres vins per situar el Bages en aquells àmbits on les Denominacions d’origen tenen molt valor.

  • Per acabar l’entrevista defineix amb una paraula la teva experiència com a president aquest primer any?

Amb una paraula no ho puc dir, però et diria que fins ara s’ha fet molta feina, però encara ens queda molta per continuar avançant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa